Ari Luusua puolustaa Finlandia-hiihdossa 50 kilometrin perinteisen voittoaan

SM-fatbiken 40 kilometrin reitillä noustaan neljä kertaa Tiirismaan huipulle.

Ari Luusua oli viime vuoden perinteisen hiihtotavan kilpailun ykkönen ennen Aku Nikanderia. Kaksikko lähtee lauantaina eturivistä uusintaan. Juha Peurala

Juha Hölttä

Finlandia-hiihdon perinteisen hiihtotavan kilpailun viime vuonna voittanut Ari Luusua puolustaa ykkössijaansa lauantaina Lahdessa. Ski Team Mäenpään hiihtäjä starttaa 50 kilometrin kilpailuun Hiihtostadionilta numerolla 4.

Luusua pyrki myös Suomen MM-joukkueeseen Seefeldiin, mutta kun se tie nousi pystyyn, on hän keskittynyt sprinttien sijasta pitkän matkan hiihtoihin. Toissa viikonloppuna hän hiihti Tshekissä Jizerska 50 -kilpailussa kolmanneksi.

53. kerran hiihdetty Jizerska kuuluu Visma Ski Classic -touriin ja Luusuasta tuli ensimmäinen hiihtokiertueella palkintopallille noussut suomalaismies.

Kovaa vastusta Luusualle tulee tarjoilemaan muun muassa Aku Nikander, joka oli viime vuonna toinen. Jämin Jänteen Nikander oli helmikuun alussa Imatralla voittamassa viestin Suomen mestaruutta.

Mister Finlandia-hiihto, peräti 11 kertaa Hiihtostadionilla Finlandian ykkössijaa juhlinut Kari Varis ei tällä kertaa urakoi molempina päivinä. Varis hiihtää vain sunnuntain vapaan hiihtotavan kisan, joka on samalla FIS Worldloppet Cupin osakilpailu.

Toissa vuonna Lahdessa viimeksi voittanut Varis oli viime vuonna perinteisellä kolmas ja vapaalla hiihtotavalla viides.

Sunnuntain 50 kilometrille on lähdössä myös esimerkiksi viime talvena toiseksi sijoittunut Kimmo Kymäläinen sekä Luusuan tavoin MM-kisojen sprinttipaikkaa yrittänyt Juho Mikkonen.

Kaikkiaan kahdelle päivälle ilmoittautuneita oli perjantaina yhteensä yli 4 000. Jälki-ilmoittautumisia otetaan molempina päivinä kilpailun lähtöön asti.

Vasta 40 pyöräilijää

Sunnuntaina hiihtäjien jälkeen maastoon pääsevät pyöräilijät ensimmäistä kertaa järjestettävässä Finlandia Fatbike -tapahtumassa. 40 kilometrin kilpailu on samalla fatbiken talvi-SM-kisa. Lisäksi harrastajille on tarjolla kevyempi 25 kilometrin vaihtoehto. Perjantai-iltapäivään mennessä mukaan oli ilmoittautunut 40 pyöräilijää. Fatbike-ajoonkin pääsee jälki-ilmoittautuneena sunnuntaihin asti.

40 kilometrin reitistä noin neljännes kulkee Finlandian latupohjilla, mutta pääosin ajetaan fatbikeilla ajettuja polkuja pitkin. Reitin vaativuudesta kertoo se, että Tiirismaan huipulle noustaan yhteensä neljä kertaa. 25 kilometrin retkirata ei yllä Tiirismaan nousuihin asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 3. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 4. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 5. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 6. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 7. Näppis: Miten turisti osaa tulla Lahden keskustaan?
 8. Lahtelainen Mimmi Vepsäläinen toivoi jo kymmenvuotiaana, että voisi tanssia koko ikänsä – kolmessa maassa opiskellut tanssija asuu taas kotikaupungissaan
 9. Ei tullutkaan peruspuujalka, vaan kolme leikkausta ja pysäyttäviä uutisia lääkäriltä, nyt Mikko Viitikko suitsuttaa fyssaria: "Saan olla kiitollinen, että hän otti asian vakavasti"
 10. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 11. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 12. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 13. Lukijalta: Hyvinvointiyhtymä ja sote-uudistus ovat törmäyskurssilla
 14. Koronakriisi on kurittanut nuoria pahemmin kuin muuta väestöä – Nuorisotyöttömyys kaksinkertaistui
 15. Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.