Ennustiko Arsene Wenger Brexitin?

Englannin Valioliigan jatkuvan kasvun myötä on ollut ajoittain vaikea ymmärtää Arsene Wengerin ja Arsenalin varovaista rahankäyttöä siirtomarkkinoilla. Wengerin varovaisuus on vaikuttanut jopa kunnianhimottomuudelta.

Nyt englantilainen huippujalkapalloilu näyttää kuitenkin olevan uusien haasteiden edessä. Britannian päätös erota EU:sta vaikuttaa väistämättä kaikkiin englantilaisiin ammattisarjoihin ja erityisesti ylimpään sarjatasoon, Valioliigaan.

EU on mahdollistanut pelaajien vapaan liikkumisen muista EU-maista Britanniaan. Brexitin myötä tilanne hankaloittunee huomattavasti ja Valioliigan ulkomaalaisten pelaajien määrä vähenee merkittävissä määrin. Rajoitetumpi siirtoliikenne saa kilpailijat varmasti nostamaan pelaajien markkina-arvoa entisestään, kun ostajana on englantilaisseura.

Barcelonalle, Real Madridille, Juventukselle, PSG:lle, Bayern Munchenille ja kumppaneille Brexit avannee merkittävän kilpailuedun, kun valioliigaseurat eivät voi enää jatkossa haalia EU-maiden lahjakkaimpia yksilöitä jo 16-17 vuoden iässä. Nähtäväksi jää löytääkö Arsenal Cesc Fabregasin tai Hector Bellerinin kaltaisia huippulahjakkuuksia Englannin akatemioista.

Valioliigan tukeutuminen jatkossa suuremmissa määrin brittiläiseen osaamiseen voi pitkällä tähtäimellä olla englantilaiselle jalkapallolle hyväksi. Huippuseurojen panostaminen paikalliseen juoniorityöhön parantaisi varmasti Englannin maajoukkueen menestysmahdollisuuksia tulevaisuudessa. Myös seurojen maaninen kulutushysteria voi saada terveempiä piirteitä.

On kuitenkin hyvin todennäköistä, että Valioliigan viihdearvo kokisi kovan kolauksen ulkomaalaisten huippupelaajien vähenemisen myötä. Tällä olisi suoranainen vaikutus Valioliigan nyt saamiin tähtitieteellisiin tv-tuloihin. Sillä voisi pahimmillaan olla katastrofaaliset vaikutukset sarjaan, joka on syönyt kaiken mitä pöytään on tullut. Pitkiä ja kalliita pelaajasopimuksia ei ole solmittu Brexitiä tai jotain muuta uutta haastetta silmällä pitäen.

Toistaiseksi voimme vain arvuutella miten Brexit lopulta vaikuttaa Valioliigaan ja englantilaiseen jalkapalloon. Uuden aikakauden pelisäännöistä tullaan käymään pitkä vääntö ja uusien Valioliigaa koskevien sääntöjen todelliset vaikutukset nähdään vasta vuosien kuluttua.

Jo nyt on kuitenkin selvää, että Arsenalin kannattajat kuuluvat siihen harvalukuiseen ryhmään, joiden ei juurikaan tarvitse tulevaisuudesta huolta kantaa. Tämän ovat mahdollistaneet manageri Wenger ja seuran johtoporras, jotka ovat tehneet seurasta taloudellisesti vakaan kuin kallion.

Wenger ei ehkä ole ennustanut juuri Brexitiä, mutta hän on varautunut kaikkiin mahdollisiin skenaarioihin, joissa Englannin Valioliigan kultakausi päättyy äkisti. Seuran holvissa on hätävaroja enemmän kuin seitsemäksi huonoksi vuodeksi ja harjoitusolosuhteet niin akatemian kuin edustusjoukkueenkin suhteen ovat priimaa. On tulevaisuus sitten millainen tahansa, niin Arsenal tulee hyvin todennäköisesti säilymään Englannin huipulla.

Useat managerit ovat onnistuneet rakentamaan seuralleen menestyksekkään aikakauden. Harva manageri on kuitenkaan välittänyt omasta seurastaan niin paljon, että on luonut imperiumin joka kestää myös managerin jälkeisen ajan ja tulevat haasteet.

Atte Airo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt aiheuttavat uusia liikenteen poikkeusjärjestelyjä – lue tästä useita katuja koskevat muutokset
 2. Mansikkatilan kesätyösopimuksista syntyi riitaa, kun työn alkamispäivämäärä lykkääntyi: viljelijän mukaan maataloustyön luonne on vakioporukalle itsestäänselvyys
 3. Perinteiset Lahden Kalamarkkinat perutaan tältä vuodelta koronaviruspandemian vuoksi
 4. Vastaa kyselyyn: Miten sinä vietät kesälomasi tänä kesänä? Kerro meille!
 5. Lahden konserttitalon taustayhtiöiden rikostutkinta venyy syksyyn – Poliisi vaikenee täysin, mitä asiassa on selvinnyt
 6. Lukijalta: Lahti Events vastaa KymiRingistä Jorma Ratialle
 7. Mies jätti 196 euron taksikyydin maksamatta
 8. Lukijalta: Suomen mansikkasatoa pelastamassa – mikä meni pieleen?
 9. "Nyt pystyy keskittymään urheilulliseen puoleen" – viikonlopun Suur-Hollolassa ei vaellella tapaamassa tuttuja, vaan pysytään omissa katsomolohkoissa
 10. Mies pahoinpideltiin Lahdessa – uhri joutui sairaalaan
 11. Motocrossin KymiRingin MM-osakilpailu siirtyy elokuulta kesälle 2021 – "Kisat ajetaan sovitusti ensi vuonna"
 12. Ensimmäiset LSL:n liikennöimät linja-autot ajavat nyt biodieselillä – päästöt jopa 90 prosenttia pienemmät
 13. Moni ei tiedä tankojuoppouden olevan rikos – joka kuudes pitää humalassa pyöräilyä turvallisena
 14. Etsintäkuulutettu mies varasti naulapyssyn Lahdessa
 15. Lahden kaupunki muistuttaa: autoa ei saa pestä kadulla tai parkkipaikalla – ympäristön ystävä suuntaa pesulaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.