Finlandian ratamestari: kaikkeen ei voi vaikuttaa

Kari Anttinen

Ei ollut tämänvuotinen Finlandia-hiihto helppoa laduntekijöille, vaikka lunta maassa riittääkin. Jo 15. kerran ratamestarina toiminut Jukka Lehtinen kertoo arvanneensa jo perjantaina, mitä tuleman pitää.

- Ajoin lauantaiaamuna vielä kilometrin testilatupätkän Heinsuon urheilukeskuksesta Tiilijärventien päähän. Olisihan se ollut hyvän näköinen, mutta ei ladun ajaminen olisi enää hyödyttänyt siinä vaiheessa. Lumi oli niin kuivaa, että ajetun ladun reuna murtui kosketuksesta, kertoo Lehtinen.

Ainoa mitä olisi Lehtisen mukaan voitu lauantain vastaisena yönä tehdä, olisi ollut latujen ajo sen jälkeen kun lumisade loppui ja jäätävä tihkusade alkoi.

- Aikaikkuna olisi kuitenkin ollut sellainen, ettei sekään olisi lauantaipäivää kokonaan pelastanut.

Lehtisen mukaan kärki (muun muassa viidenkympin voittaja Ari Luusua) kommentoi hiihdon aikana, että oli ihan hyvä hiihtää. Siitä ei kokeneen ratamestarin mukaan kuitenkaan pääse mihinkään, että kun 500-1 000 hiihtäjää oli mennyt, ei latuja ollut paikoin jäljellä yhtään.

- Sen verran on jo näiden vuosien jälkeen kokemusta, että aika hyvin pystyy arvioimaan ennakkoon mitä tuleman pitää, kun näkee hiihtoa edeltävän illan ja yön kelin. Kaikkiin asioihin ei valitettavasti vain voi vaikuttaa etukäteen, ollaan sään armoilla.

Sunnuntain latuihin Lehtisen oli varsin tyytyväinen.

- Vähän ne (ladut) pehmenivät keskipäivällä. Yöllä oli kuitenkin pari astetta pakkasta ja kun lauantaina iltapäivän lämmössä lumi kastui, niin latu kovettui suht hyvin.

Peltoaukeilla tilanne oli paikoin vaikea, Lehtinen sanoo. Tuuli ajoi lunta latu-uralle.

- Messilässä ja Hollolan kirkon lähistöllä oli aika tiukkoja pätkiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.