Kuninkuusravit on raviurheilun ylpeys

Kolmipäiväinen tapahtuma pidetään vuosittain vaihtuvalla paikkakunnalla, ja tänä vuonna kilpailu käydään Etelä-Pohjanmaan lakeuksilla Seinäjoen raviradalla. Kuvassa Jukka-Pekka Kauhanen ja Santeri Dahlia. Aki Paavola / LEHTIKUVA

STT

Kuninkuusravit on Suomen merkittävin jokavuotinen ravitapahtuma, jota on järjestetty lähes katkotta vuodesta 1924 asti. Kolmipäiväinen tapahtuma pidetään vuosittain vaihtuvalla paikkakunnalla, ja tänä vuonna kilpailu käydään Etelä-Pohjanmaan lakeuksilla Seinäjoen raviradalla.

Kuninkuusravien pääkilpailuissa maamme parhaat suomenhevosravurit kilpailevat ravikuninkaan ja -kuningattaren titteleistä. Kyseessä on vaativa kolmen osamatkan kilpailu, jossa oriit ja tammat mittelevät omissa lähdöissään.

Tapahtumaa kuvaillaan usein raviurheilun kruununjalokiveksi ja lippulaivaksi, joka kiinnostaa vuosittain myös suurta joukkoa raviurheilunoviiseja. Yleisöä on perinteisesti lähes saman verran kuin suosituilla musiikkifestareilla, yli 50 000 ihmistä.

Koronavirustilanteen takia tämän vuoden ravijuhlaan tuli myyntiin tuhat pääsylippua per päivä. Tapahtuman verkkosivujen mukaan lauantai ja sunnuntai ovat loppuunmyytyjä.

– Vaikka viikonlopun aikana radalla ravaa suomenhevosten lisäksi myös lämminverisiä ja poneja, on tapahtuma ennen kaikkea kansallisrotumme juhla. Kuninkuusravien pääkilpailu siintää yhden jos toisenkin suomenhevoskasvattajan haaveissa, tietää iisalmelainen Jukka-Pekka Kauhanen.

– Pääkilpailu on se maali, johon kasvattajat tähtäävät. Se on mielessä itselläkin joka päivä, kun valjastan suomenhevosta.

Hevosilla edessä kova testi

Iisalmessa omaa ravitalliaan johtava Kauhanen on kokenut suomenhevosten kasvattaja, valmentaja ja ohjastaja. Vuosina 2001, 2002 ja 2005 hän ajoi valmentamansa Santeri Dahlian ravikuninkaaksi häviämättä yhtäkään osalähtöä.

Ravikuningas- ja ravikuningatarkandidaatit osallistuvat kolmeen osalähtöön, joista yksi järjestetään lauantaina ja kaksi sunnuntaina. Voittajiksi kruunataan ne hevoset, jotka ovat saavuttaneet kilpailussa pienimmän kokonaisajan. Kyseessä on raskas kilpailu, jossa testataan sekä hevosen nopeutta että kestävyyttä.

– Kuninkuusraviviikonloppuna hevosen täytyy olla niin hyvässä kunnossa kuin mahdollista. Mikään paikka ei saa krenkata. Koska starttivälit jäävät lyhyiksi, palautumiskyvyllä on suuri merkitys. Hevosen pitää juoda ja syödä hyvin, Kauhanen painottaa.

Kokeneiden hevosten kisa

Hyvän fyysisen kunnon lisäksi hevoselta vaaditaan siis myös henkistä kanttia. Liiallinen stressaaminen heikentää palautumista, kun hevonen ei malta juoda tai syödä kunnolla. Kilpailuun osallistuukin pääasiassa vanhempia ja kokeneita hevosia, jotka ovat tottuneet kovaan rasitukseen.

– Kilpailun vaativuuden takia ravikuninkaan ja -kuningattaren titteleitä arvostetaan suuresti. Voittajilla on kaikki huippuhevosen ominaisuudet.

Ravikuninkaat ja -kuningattaret ovat usein kysyttyjä siitoshevosia. Yksi kaikkien aikojen tunnetuimpia ravikuninkaitamme on legendaarinen Viesker, joka voitti tittelin aikoinaan peräti viisi kertaa ja on tähän päivään mennessä jättänyt yli 1 500 jälkeläistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuntaliitto: päätöstä yhteisyrityksestä ei saada aikaiseksi, jos lahtelaiset äänestävät vastaan
 2. Outi Lähde, 27, ei ole koskaan tuntenut seksuaalista vetoa ketään kohtaan, mutta harrastaa silti seksiä – "Minulle on tärkeää, että kumppanini nauttii ja itse saan huomiota ja läheisyyttä"
 3. 31 rattijuoppoa jäi kiinni Hämeen poliisin tehovalvonnassa
 4. Koulut alkavat ensi viikolla: Orimattilassa turvavälit toteutuvat "kohtuullisesti" ja Hollolassa vältetään ylimääräistä hysteriaa 
 5. Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies piti väkivallalla uhkaamalla huolta siitä, että ryhmä pysyy ruodussa: "Ihmiset selkeästi jopa pelkäävät häntä"
 6. Lahti ei kannata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä – aikoo tehdä vastaehdotuksen yhtymäkokoukselle
 7. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat
 8. Lukijalta: Sote-yhteisyritys tuo tehoa ja tekniikkaa
 9. Kuluttajille tarkoitetut kasvomaskit käyvät kaupaksi kuin vessapaperi keväällä – useissa Prismoissa ja Citymarketeissa tarjolla vain tyhjiä hyllyjä
 10. Siirtolapuutarhamökissä kesä jatkuu lokakuulle ja kissat pääsevät ulkoilemaan tarhaan – katso kuvat värikkäästä mökistä
 11. Kymiringillä järjestetään tänä vuonna vielä kolme moottoriurheilukilpailua – Porschet radalle tulevana viikonloppuna
 12. Kalkkisten koulu lakkautuskohteena Asikkalassa – "Varmaan tilannetta joudutaan oikeasti miettimään, koska etäisyys Vääksyyn on suhteellisen pitkä"
 13. Siniset osallistuu kevään kuntavaaleihin – Puoluesihteeri ei tiedä, mitä viisi ex-ministeriä aikovat tehdä
 14. Näppis: Kysyin jo keväällä, kuka ne käytetyt maskit siivoaa, kun niitä on jo nyt kulkuväylien varrella, samoin hanskoja kauppojen pihoilla ja muualla.
 15. Iivo Niskanen jättää sprinttihiihdot suosiolla erikoismiehille ensi talven hiihdon MM-kilpailuissa – ei kuitenkaan halua jättää menestystä "vain yhden kortin varaan"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Poliisi: Lahden keskustassa ammuttu luoti osui auton ikkunaan
 2. Fingerpori 3.8.2020
 3. Fingerpori 4.8.2020
 4. Kolme henkilöautoa paloi lunastuskuntoon Heinolassa
 5. Kello 10 se avautui: Innokkaimmat tulivat jo eilen Kimolan kanavalle – Ari Vilamaa oli yksi ensimmäisistä sululla, yleisöä on kerääntynyt paikalle satamäärin ja veneitäkin on liikkeellä, katso kuvat
 6. Nainen kuoli nokkakolarissa Heinolassa - henkilöauto ja kuorma-auto törmäsivät Nelostiellä
 7. Lahti ei kannata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä – aikoo tehdä vastaehdotuksen yhtymäkokoukselle
 8. Hyvinvointiyhtymä: päivystysavun numerossa ruuhkaa, koronatestien tulokset valmistuvat viiveellä
 9. Poliisi julkaisi Hämeen alkuvuoden rikostilastot – huumausainerikoksissa kasvua jopa neljännes, Päijät-Hämeessä törkeiden pahoinpitelyjen määrä nousi vuoden takaisesta
 10. Linnanmäellä heinäkuun lopussa vieraillut seurue altisti huvipuistossa muita koronavirukselle
 11. Pelicansin valmennustiimi on kasassa – Päävalmentaja Tommi Niemelä saa rinnalleen tuttuja ja täysin uusia kasvoja
 12. Viivi ja Wagner 3.8.2020
 13. Syyttäjä hakee United Brotherhoodin johtajaksi epäillylle miehelle tuomiota jengipykälällä - lue yön uutiskooste
 14. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa
 15. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.