Pyöräilijä Jaakko Hännisen pitkä odotus päättymässä – "Kisaaminen on tämän homman suola"

Jaakko Hänninen on Suomen ainoa miesajaja pyöräilyn korkeimmalla tasolla eli World Tourilla. / AG2R LA MONDIALE HANDOUT / AG2R LA MONDIALE / LEHTIKUVA

STT

Jaakko Hännisen ja monien muiden pitkä kilpailutauko päättyy lähiaikoina, kun kansainvälinen maantiepyöräily heräilee koronavirushorroksestaan.

AG2R La Mondiale -tallissa ajavan Hännisen, 23, on määrä jatkaa kisakauttaan 7. elokuuta Ranskassa alkavalla Tour de l'Ain -etappikilpailulla.

Hänninen on Suomen ainoa miesajaja lajin korkeimmalla tasolla eli World Tourilla. Aiemmin ykköstasolla ovat suomalaismiehistä polkeneet uransa jo lopettaneet Jussi Veikkanen, Kjell Carlström ja Joona Laukka.

Vahvana mäkimiehenä tunnetun Hännisen edellinen kilpailu on helmikuulta.

– On mielenkiintoista nähdä yleinen taso pitkän tauon jälkeen. Tietysti kilpailuja odottaa, sillä kisaaminen on tämän homman suola, Hänninen tiivistää.

Nizzassa asuva suomalainen uskoo, että ajajat palaavat tositoimiin hyvässä vireessä.

– Kuskit ovat pystyneet valmistautumaan pidemmän aikaa, ja kaikilla on intoa kilpailuihin. Osalla ovat lisäksi sopimukset katkolla, joten heillä on paineita antaa näyttöjä.

Kevät kotimaisemissa

Koronavirusaika on vaikuttanut rajusti pyöräilykauteen. Kilpailut lyötiin kuukausiksi säppiin, ja liikkumis- sekä matkustusrajoitukset näkyivät keväällä monien kuskien arjessa.

Hänninen vietti kevään Suomessa kotimaisemissaan Ruokolahdella. Hän sanoo, ettei koronavirusaika ole ollut henkilökohtaisesti erityisen raskasta.

– Oli onni onnettomuudessa, että pääsin lapsuuteni kotipaikalle. Luonnon ääressä aika tuntui menevän melkein kuin itsestään. En ole sellainen henkilö, joka tarvitsee hälinää ympärilleen. Ajassa saa mennä aika kauas taaksepäin, että minulla on ollut yhtä pitkä kilpailutauko kuin nyt.

Paluu Ranskaan heitti Hännisen koronan muuttamaan ympäristöön.

– Kyllä sen huomasi katukuvassa, kun ei enää tervehditty käsipäivää tai naisia poskisuudelmin.

Ranskalaistalli La Mondiale on hakenut kisavirettä leireilemällä. Hänninen oli Ranskan Alpeilla kahden viikon harjoitusleirillä, joka päättyi viime torstaina.

– Leiri meni ihan hyvin. Olimme jakaneet porukkaa koronariskinkin takia. Leirejä oli eri puolilla pienporukoissa.

EM-kisat elokuussa

Viime joulukuussa uutisoitiin, että Hänninen pääsee tänä vuonna yhteen lajin suurkisoista, Espanjan ympäriajoon. Korona heitti Espanjan ympäriajon loka–marraskuulle, eikä Hännisen mukaan hänen osallistumisestaan ole ollut nyt puhetta.

Yksi lähiajan tapahtumista on maantiepyöräilyn EM-kilpailu, jonne Suomen Pyöräily on Hännisen nimennyt. EM-kilpailut järjestetään elokuun lopussa Ranskan Plouayssa.

Toissa vuonna Hänninen pokkasi MM-pronssia alle 23-vuotiaiden maantieajossa.

– EM-kilpailut osuvat joukkueen kalenterin puolesta sopivaan saumaan. Ei siellä ole pidempiä nousuja, mutta jokaisessa kisassa on jonkinlainen mahdollisuus, Hänninen pohtii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. Villähteellä kahden auton kylkikolari
 3. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 4. Perhoset ovat melkoisia linssiluteita – katso lukijoiden kuvat auringossa paistattelevista päiväperhosista
 5. Rulla-ampumahiihdon SM-kultaa napanneella Mari Ederillä riittää yhä työsarkaa ampumapaikalla – "Ainoa mysteeri on enää se, miten saan virheet mahdollisimman nopeasti korjattua" 
 6. Lahden Ratsastajien Iina Kauhanen voittoon Ypäjällä
 7. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 8. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 9. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 10. Seppälä ja Eder voittivat rulla-ampumahiihdon yhteislähtömestaruudet – ohilaukauksia kertyi Hollolan helteessä kosolti
 11. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 12. Turun lentoasemalla koronatestattiin koko lentokoneellinen Pohjois-Makedoniasta saapuneita matkustajia
 13. Beirutin räjähdys jätti jälkeensä kymmeniä metrejä syvän kraatterin – Libanonissa ensimmäinen ministeriero tiistaisen räjähdyksen jälkeen
 14. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"
 15. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.