Perinnelaji sumo käynnistyi Japanissa koronatauon jälkeen – suurieleinen hurraaminen on kielletty eikä nimikirjoituksiakaan saa pyytää

Koronaviruksen tartuntaluvut ovat kasvaneet viime aikoina Japanissa, mutta maan perinteikkäässä kamppailulajissa sumossa käynnistettiin sunnuntaina elokuun alkuun kestävä turnaus yleisön edessä.

Japanissa ovet baseball- ja jalkapallo-otteluihin avautuivat jo viikko sitten. Japanin hallitus on nähnyt tarpeelliseksi turvata talous kasvaneista tartuntaluvuista huolimatta, etenkin Tokiossa.

– Se on pelottavaa, eikö vain, yksi katsojista Katsuhiko Ochiai kertoi uutistoimisto AFP:lle.

– Rakastan sumoa, joten haluan katsoa sitä.

Yli 11 000 vetävään sumopyhättöön Ryogoku Kokugikaniin otetaan turnauksen ajaksi sisään enintään 2 500 katsojaa. Normaalisti sumoturnaukset ovat Japanissa loppuunmyytyjä.

Faneja on kehotettu pidättäytymään hurraamasta suurieleisesti turnauksessa.

– Se on erilaista. Minä hurraan sisäisesti, turnausta katsomaan tullut Kazuo Aoki kertoi.

Nimikirjoitukset ja koskeminen kiellettyjä

Katsojien on pidettävä kasvomaskeja, huolehdittava käsihygieniasta ja pidettävä tarvittavaa etäisyyttä muihin ihmisiin. Ottelijoihin koskeminen tai nimikirjoitusten pyytäminen eivät ole sallittuja. Turnaukseen saapuvilta mitataan ruumiinlämpö, joka ei saa olla 37,5 astetta tai korkeampi.

Sumofanien mukaan lajin näkeminen livenä kattaa riskit.

– Se on se tunne, kun kokee olevansa läsnä. Nauttia osallistumisesta tällaiseen spektaakkeliin, Ochiai tunnelmoi.

Yhden sumo-ottelijan tiedetään kuolleen Japanissa koronavirukseen. Useat ottelijat ja lajin johtotason henkilöt ovat saaneet positiivisen testituloksen koronasta.

Sumo-otteluihin päästettiin yleisöä viimeksi tammikuussa. Maaliskuussa lajissa kamppailtiin suljettujen ovien takana, ja toukokuun turnaus peruttiin kokonaan.

Tokion turnaus oli alun perin tarkoitus käydä ilman yleisöä Nagoyassa, mutta se päätettiin siirtää pääkaupunki Tokioon matkustamisen vähentämiseksi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut