Tyhjät stadionit ovat pienentäneet merkittävästi kotikenttäedun roolia – vedonlyöntiammattilaisen mukaan kotiedun merkitys jalkapallon eurosarjoissa on puolittunut koronatauon jälkeen

Jättimäiset stadionit ovat muuttuneet kolkoiksi urheilupyhätöiksi ilman yleisöä. TT / LEHTIKUVA

STT

Euroopan suuret jalkapallosarjat heräsivät koronaviruspandemian kynsiin jääneessä urheilumaailmassa ensimmäisten joukossa, mutta otteluiden katsojakokemus on ollut hyvin erilainen. Jättimäiset stadionit ovat muuttuneet kolkoiksi urheilupyhätöiksi ilman yleisöä. Miten kotiedun merkitys on muuttunut, kun yleisöä ei ole enää pitämässä omiensa puolia?

Vedonlyöntiammattilainen Daniel Rantanen analysoi eurojalkapalloa vuosittain jopa 750 ottelun verran. Rantasen mukaan yleisöttömyys on merkittävä tekijä jalkapallo-otteluille, mutta hän pitää kotietua myös vaikeana arvioitavana sen spekulatiivisuuden takia.

– Mistä kaikista komponenteista se muodostuu? Yleisö, matkustus, tuttuuden tunne, psykologiset tekijät, Rantanen luettelee.

– Jostain olen lukenut sellaistakin, miten "puolustetaan omaa maaperää". Tässä tullaan siihen, miten kotiedun pilkkoo ja miten paljon mikäkin seikka merkitsee.

Otoskoot ovat vielä pieniä

Saksan Bundesliigassa vierasjoukkueet juhlivat koronatauon jälkeen, sillä loppukauden 82 ottelusta 45 prosenttia päättyi vierasjoukkueen voittoon. Vierasvoittoprosentti nousi reilut 10 prosenttiyksikköä ennen koronataukoa pelatuista kauden otteluista.

Myös Espanjan liigassa ja Valioliigassa kotivoittojen määrä on prosentuaalisesti laskenut tauon jälkeen.

Rantanen arvioi, että Euroopan suurissa jalkapalloliigoissa kotietu on kutakuinkin puolittunut yleisöttömyyden takia. Yksi puolesta puhuva mittari suurissa sarjoissa on xG-lukema eli joukkueiden maaliodottama (engl. expected goals).

Pelkkiä voittotilastoja hänen mukaansa on tässä vaiheessa kuitenkin turha tuijottaa, sillä otoskoot ovat toistaiseksi hyvin pieniä. Myös otteluohjelma on merkittävä tekijä näin lyhyessä otannassa.

– Puhtaissa maaleissa ja voitoissa on niin paljon sattumaa, että se on kuin nopalla heittäisi. Päätelmien tekeminen puhtaasti tuloksista on hyvinkin vaarallista.

Kotijoukkueille on vihelletty tiuhemmin tauon jälkeen

Urheilutoimittaja L. Jon Wertheim ja ekonomisti Tobias Moskowitz tutkivat vuonna 2011 ilmestyneessä kirjassaan Scorecasting kotikenttäetua. Kaksikko päätyi siihen, että etu muodostuu pitkälti kotiyleisön tiedostamattomasta vaikutuksesta tuomareihin.

Valioliigassa, Bundesliigassa, Espanjan liigassa sekä Italian liigassa kotijoukkueiden virhemäärät ja keltaiset kortit ovat lisääntyneet koronatauon jälkeen. Koronatauon jälkeen jokaisessa neljässä sarjassa kotijoukkueille vihellettiin enemmän rikkeitä kuin vierasjoukkueille, kun asetelma oli päinvastainen ennen koronataukoa pelatuissa tämän kauden otteluissa.

Rantasen mukaan tuoreissa lukemissa voi olla vinha perä: tuomarin pilli viheltää herkemmin kotipelaajille, kun yleisöä ei ole lehtereillä. Oikeita vastauksia kotiedun arvioinnissa ei kuitenkaan hänen mukaansa ole.

– Se on täysin joukkuekohtaistakin, miten yleisöttömyys vaikuttaa. Dortmundilla on esimerkiksi normaalisti keltainen seinä ja hirveä tunnelma. Kyllähän se ehkä kirpaisee heitä enemmän kuin jonkin kolkon stadionin joukkuetta.

– Se mihin suuntaan kotietu muodostuu, on melko hankalaa ennakoida. Miten tällaiseen uuteen tilanteeseen totutaan?

Rantanen huomauttaa, että jo videoerotuomari VAR pienensi kotietua, sillä se tasoitti kotijoukkueen saamia suurimpia tuomarietuja.

Koronan jälkeisen jalkapallon suurimmaksi muuttuneeksi tekijäksi Rantanen nostaa yleisöttömyyden. Seuraava merkittävä tekijä on otteluruuhka, joka vie tällä hetkellä pelaajat äärirajoille Englannissa, Espanjassa ja Italiassa.

Tuoreelle viiden vaihdon säännölle hän ei sen sijaan anna juurikaan painoarvoa.

– Juuri näin laskelmia, että Burnleyn koutsi (Sean Dyche) on tehnyt tauon jälkeen keskimäärin joku 1,5 vaihtoa per peli, Rantanen naurahtaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 2. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterissa oli kolme henkilöä
 3. Kaunismäkien perhe remontoi vanhasta vesibussin rotiskosta rohkeasti itselleen laivamökin – "Ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka iso projekti lopulta on kyseessä"
 4. Asuntokauppaan putkahtanut uusi koronaehto askarruttaa – voiko myyjä jäädä asumaan asuntoon ja maksaa vain juoksevat kulut?
 5. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 6. Suomessa on todettu 22 uutta koronatartuntaa
 7. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 8. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 9. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 10. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 11. "Lähetyssaarnaaja" markkinoi laskuvarjoharrastustaan taivaalla – "En ole laskenut sen omakotitalon hintaa, joka harrastukseen on uponnut"
 12. Näppis: Rakkaat kanssaihmiset, ettehän pyri (tori)kahviloissa vieraiden ihmisten pöytiin istumaan
 13. Pahin punkkiaika on nyt: Jaana, 57, joutui viikoksi sairaalaan puutiaisen purtua kesäpaikalla Savossa – "Tuntui kuin päähän olisi isketty isoa rautanaulaa"
 14. Hyvinvointiyhtymä suosittelee hengitystieinfektion oireista kärsiviä hakeutumaan koronatesteihin
 15. Koulujen alku ja syksyn kausiflunssat häämöttävät jo koronan näytteenottomäärissä Päijät-Hämeessä – koko Suomen testauskapasiteetti on jo käytössä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.