Frölunda Indiansin nimikysymys puhuttaa Ruotsissa – tutkijatohtori eri mieltä seuralegenda Lundqvistin kanssa

Frölunda Indians kuuluu Ruotsin jääkiekon perinteisiin suurseuroihin. Timo Heikkala / LEHTIKUVA

STT–TT

Yhdysvalloissa ihmisoikeus- ja rasismikysymykset ovat kiihtyneet kesän aikana, minkä takia amerikkalaiset urheiluseurat ovat joutuneet arvioimaan nimiään ja tunnuksiaan uudelleen. Keskustelu on yltänyt myös Pohjoismaihin asti.

Ruotsin jääkiekon suurseurassa Frölunda Indiansissa mietitään toden teolla joukkueen nimen ja tunnuksen vaihtamista. Göteborgilaisseura otti käyttöönsä Indians-lisänimen ja intiaanitunnuksen 1990-luvun puolivälissä. Joukkueen kapteeni Joel Lundqvist kertoi aiemmin Göteborgs-Postenille pitävänsä seuran intiaaninimestä.

– Minulle intiaani tarkoittaa jotain positiivista, taisteluhenkeä intiaanin kanssa. Minusta siinä on positiivinen lataus, 17 kauden ajan Frölundaa edustanut Lundqvist aprikoi.

Yhdysvalloissa NFL-seura vaihtaa nimeään

Göteborgin yliopiston poliittisen teorian, etiikan ja uskonnonfilosofian tutkijatohtori Fredrik Portin on seuralegendan kanssa eri linjoilla.

– Vaikka puhuttaisiin positiivisista piirteistä, ne perustuvat hyvin stereotyyppiseen käsitykseen alkuperäiskansoista alkeellisina ja väkivaltaisina villeinä. Sanojen, kuten "intiaani" tai "punanahka", käyttäminen vahvistavat ongelmallista stereotypiaa, jota monet alkuperäiskansojen asukkaat eivät halua tunnistaa, Portin sanoi uutistoimisto TT:lle.

– On helppo ymmärtää, miksi kannattajat eivät halua päästää irti seuran nimestä, joka liittyy heidän muistoihinsa ja perinteisiinsä. Mutta voi myös saada uusia muistoja. Ja perinteet muuttuvat jatkuvasti, ne ovat luonteeltaan sellaisia.

Yhdysvalloissa amerikkalaisen jalkapallon NFL-seura Washington Redskins ilmoitti maanantaina vaihtavansa seuran nimen. Myös baseballin MLB-seura Cleveland Indians harkitsee nimensä vaihtamista. NHL-joukkue Chicago Blackhawks sen sijaan ilmoitti, ettei aio vaihtaa nimeään ja tunnustaan.

Frölunda selvittää nimikysymystä, ja päätös voi TT:n mukaan tulla elokuun aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 2. Pelastuslaitos pelasti skootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä
 3. Kaunismäkien perhe remontoi vanhasta vesibussin rotiskosta rohkeasti itselleen laivamökin – "Ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka iso projekti lopulta on kyseessä"
 4. Asuntokauppaan putkahtanut uusi koronaehto askarruttaa – voiko myyjä jäädä asumaan asuntoon ja maksaa vain juoksevat kulut?
 5. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 6. Suomessa on todettu 22 uutta koronatartuntaa
 7. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 8. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 9. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 10. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 11. "Lähetyssaarnaaja" markkinoi laskuvarjoharrastustaan taivaalla – "En ole laskenut sen omakotitalon hintaa, joka harrastukseen on uponnut"
 12. Näppis: Rakkaat kanssaihmiset, ettehän pyri (tori)kahviloissa vieraiden ihmisten pöytiin istumaan
 13. Pahin punkkiaika on nyt: Jaana, 57, joutui viikoksi sairaalaan puutiaisen purtua kesäpaikalla Savossa – "Tuntui kuin päähän olisi isketty isoa rautanaulaa"
 14. Hyvinvointiyhtymä suosittelee hengitystieinfektion oireista kärsiviä hakeutumaan koronatesteihin
 15. Koulujen alku ja syksyn kausiflunssat häämöttävät jo koronan näytteenottomäärissä Päijät-Hämeessä – koko Suomen testauskapasiteetti on jo käytössä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.