Antti Ruuskasen maali on Turun Kalevan kisoissa – keihäänheiton Euroopan mestari päättää kilpailukaudestaan vasta elokuussa

Keihäänheiton Euroopan mestari Antti Ruuskanen harjoittelee tosissaan. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

STT

Keihäänheiton Euroopan mestari Antti Ruuskasen paluuta kisoihin pitää jännittää elokuun alkuun. Ruuskanen harjoittelee tosissaan mutta päättää vasta viikkoa tai kahta ennen Kalevan kisoja, lähteekö hän Turkuun kamppailemaan Suomen mestaruudesta 16. elokuuta.

– Suomen mestaruus kiinnostaa, ja Kalevan kisoissa olisi hyvä startata kausi käyntiin, mutta mitään ei ole lyöty lukkoon, Ruuskanen kertoo STT:n puhelinhaastattelussa kotoaan Pielavedeltä.

Ruuskasen olympiadi alkoi olkaleikkauksella. Viime talvena tukijalan polvesta poistettiin rustonpalasia tähystysleikkauksessa. Talvella Ruuskasen harjoituksissa oli jo melkoinen rähinä ennen kuin koronapandemia laittoi maailman uuteen järjestykseen.

– Neljän vuoden ajan kaikki oli panostettu h-hetkeen eli Tokion olympialaisiin. Kyllähän se veti ohtaa ryppyyn, kun olympialaiset ja EM-kisat siirrettiin ensi vuoteen, Ruuskanen palaa kevään tunnelmiin.

– Tykkään kilpailla, mutta nykyisin minulle on tärkeintä menestys arvokisoissa eikä enää kilpailla vain kilpailemisen ilosta.

Viime vuosien vammat ovat myös opettaneet varovaiseksi, jopa aiempaa viisaammaksi.

– Kilpailuun liittyy aina tietyt riskit. Ja jos kilpailuun lähtee vähänkin löysin rantein, loukkaantumisen riski kasvaa, Ruuskanen muistuttaa.

Riski ja SM-kulta

Ruuskanen tuntuu käyvän asiasta painia sisimmässään. Kalevan kisat ja Turku kisajärjestäjänä kannustaisivat kilpailemaan, mutta päätökseen vaikuttavat myös jatkonäkymät.

Ruuskanen odottaa tietoa Tampereen Ruotsi-ottelusta ja syyskauden kansainvälisistä kisoista.

– Täytyy harkita, kannattaako yhden kisan takia lähteä tekemään kuntohuippua. Ruotsi-ottelusta ja syksystä ei vielä tiedä, Ruuskanen pohtii.

Kotimaan kisoja Ruuskanen on seurannut mielenkiinnolla ja iloinnut suomalaisten hyvistä tuloksista eri lajeissa. Keihäänheiton tason hän odottaa nousevan niin, ettei Suomen mestaruutta käydä noin vain pokkaamassa.

– Ei Kalevan kisoissa alle 80-metrisellä pärjää, Ruuskanen vakuuttaa.

– Toni Kuusela ja Jami Kinnunen ovat jo nostaneet profiiliaan sen verran, ja Lassi Etelätalo on myös palaamassa kuvioihin.

Syksyllä iso päätös

Ruuskasen piti alun perin lähteä ulkomaanleirille toukokuussa. Pandemia esti leirityksen ja lykkäsi kisakautta, joten hän piti keväällä 2,5 kuukauden tauon heittoharjoituksista.

– Kesäkuussa sen sitten huomasi harjoituksissa, ettei ole kovavauhtisia heitelty, Ruuskanen tunnustaa.

– Lämmin kesäkuu pelasti sitten paljon.

Nyt Ruuskanen on laittanut heittoihin niin paljon hönkää, että tuntee leikatun polven kestävän normaalisti.

– Polvelle on rätkitty iskua, ja suorana se näkyy pysyvän, Ruuskanen määrittää tukijalan tilan.

Enemmän Ruuskasen mieltä painaa huoli jatkosta. Hänen olympiaunelmansa murenisivat lopullisesti, jos kisoja ei voida järjestää edes ensi vuonna.

– Korona jyllää vaan sitkeästi, Ruuskanen tuskailee.

– Jatkosta ei vielä tiedä. Joskus loka-marraskuussa teemme päätöksen ensi vuodesta.

Ruuskasella, 36, ei enää ole vaihtoehtoa, että hän odottaisi vuoden 2024 kisoja.

– Olisi eri homma, jos oli 26-vuotias. Silloin sitä vain jatkaisi eteenpäin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 2. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterissa oli kolme henkilöä
 3. Päivysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 4. Kaunismäkien perhe remontoi vanhasta vesibussin rotiskosta rohkeasti itselleen laivamökin – "Ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka iso projekti lopulta on kyseessä"
 5. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 6. Asuntokauppaan putkahtanut uusi koronaehto askarruttaa – voiko myyjä jäädä asumaan asuntoon ja maksaa vain juoksevat kulut?
 7. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 8. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 9. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 10. "Lähetyssaarnaaja" markkinoi laskuvarjoharrastustaan taivaalla – "En ole laskenut sen omakotitalon hintaa, joka harrastukseen on uponnut"
 11. Näppis: Rakkaat kanssaihmiset, ettehän pyri (tori)kahviloissa vieraiden ihmisten pöytiin istumaan
 12. Pahin punkkiaika on nyt: Jaana, 57, joutui viikoksi sairaalaan puutiaisen purtua kesäpaikalla Savossa – "Tuntui kuin päähän olisi isketty isoa rautanaulaa"
 13. Hyvinvointiyhtymä suosittelee hengitystieinfektion oireista kärsiviä hakeutumaan koronatesteihin
 14. Koulujen alku ja syksyn kausiflunssat häämöttävät jo koronan näytteenottomäärissä Päijät-Hämeessä – koko Suomen testauskapasiteetti on jo käytössä
 15. Taloyhtiöissä alkaa nyt yhtiökokousten rumba, joka voi muuttua koronalingoksi – "Kokouspaikaksi ei sovi pieni harrastetila"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.