Brasiliaa valmentava Sundhage: "Koronavirus on askel taaksepäin naisten jalkapallolle"

Pia Sundhage valmensi Yhdysvaltain naiset olympiakultaan vuosina 2008 ja 2012, ja kotimaansa Ruotsin hän luotsasi EM-pronssille 2013 ja olympiahopealle 2016. JONAS EKSTRÖMER / LEHTIKUVA

STT–TT

Jalkapallon menestyksekkäimpiin valmentajiin kuuluva Pia Sundhage pelkää, että koronaviruksen aiheuttamat ongelmat torppaavat naisten jalkapalloilun lupaavan nousukierteen. Naisten ottelujen arvostus nousi kohinalla viime vuonna, kun Ranskassa pelatuissa MM-kisoissa nähtiin taidokasta peliä, ja ottelut vetivät yleisöä paikan päälle ja tv-ruutujen ääreen.

– Nyt näyttää siltä, että otamme askeleen taaksepäin. Hyvä kierre katkesi koronaviruksen takia, mikä ei ole avuksi naisten jalkapallolle, Sundhage sanoi uutistoimisto TT:n haastattelussa.

Ruotsalaisvalmentaja on tuttu muun muassa Ruotsin ja Yhdysvaltain naisten maajoukkueiden luotsina. Amerikkalaiset hän valmensi olympiakultaan 2008 ja 2012, ja kotimaansa Ruotsin hän luotsasi EM-pronssille 2013 ja olympiahopealle 2016.

Elokuusta 2019 hän on valmentanut Brasilian naisten maajoukkuetta, mutta on koronaviruspandemian takia jumissa Ruotsissa.

– Tulin käymään Ruotsiin maaliskuun Ranskan-turnauksen jälkeen. Minun piti olla täällä vajaa viikko, mutta olen täällä vieläkin. Mutta ehkä olin onnekas, Sundhage viittasi Brasilian huonoon koronavirustilanteeseen.

Julkisuuden sauma jäi käyttämättä

Sundhage toivoo, etteivät ihmiset kääntäisi selkäänsä naisten otteluille, kun urheilu joskus palaa normaalimmaksi. MM-kisat 2019 olivat ainakin hyvä enne.

– MM-kisojen suosion kasvu oli ilmiömäinen. Media kiinnostui, mutta myös peli parani. Ottelut olivat teknisiä, fyysisiä ja erittäin tasaisia, Sundhage korosti.

Sundhage, 60, arvioi, että naisten jalkapallon suosiolle olisi tehnyt hyvää, jos naisten sarjat olisi aloitettu useammassa maassa ennen miesten otteluja.

– Ihmisillä oli kova hinku nähdä jalkapalloa. Jos ensin olisi näytetty tv:ssä naisten otteluja, se olisi ollut lajilta tuen osoitus. Olisimme voineet jatkaa viime vuoden MM-kisojen buumia, Sundhage arvioi.

Brasilia tähyää kokenein voimin Tokioon

Brasiliassa Sundhagen tehtävänä on auttaa naisten jalkapalloilua nousuun. Hän on maan naisten maajoukkueessa ensimmäinen ulkomaalaisvalmentaja, ja vielä nainen.

– Maan jalkapalloliitto yrittää muuttaa asenteita siihen suuntaan, että naisetkin voivat pelata futista ja satsata siihen, Sundhage sanoi.

Brasilialla on joitakin maailman huippupelaajia, kuten usein maailman parhaaksi valittu 34-vuotias Marta ja jo 42-vuotias Formiga. Joukkueen päätavoite on vuoteen 2021 siirtyneissä Tokion olympialaisissa.

– Minulla on se käsitys, että Brasiliassa kokeneiden pelaajien motivaatio on korkealla, vaikka kisat siirtyivät. Niin monet kyseenalaistavat heidän jatkamisensa, mutta kokemus auttaa, jos vain säilyy vammoitta, Sundhage arvioi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden torilla kotimaisen mustikan hinta on laskenut edellisvuodesta – katso, miten Lahti sijoittui neljän kaupungin hintavertailussa
 2. Maskit ovat paikoin lopussa Lahdessa, täydennystä luvassa lähipäivinä – "Kertakäyttöisten suusuojien saatavuus on tällä hetkellä taattu"
 3. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 4. Kaavoittajan mukaan Lahdessa sijaitsevan Tapanilakodin yksikön toiminta on asemakaavan vastaista – Kädenväännön toinen osapuoli on kannellut viranomaistoiminnasta
 5. Henkka ja Kivimutka punoivat suunnitelmiaan vajassa Kerinkalliolla – oikeanmuotoista leipää haettiin kiireellä kaupasta elokuvan kuvauksissa
 6. Näppis: Henna on kieltämättä radan varressa mutta ennen kaikkea moottoritien melussa. Nelostien jyrinä yötä päivää. Käykää kuuntelemassa.
 7. Vili Uuskallion näkökulma: Yhtymän johto onnistui, mutta sitten Lahti veti maton alta
 8. Henkilöauto suistui tieltä Kärkölässä
 9. Lukijalta: Miksi en kannata sote-yhteisyritystä?
 10. Ihmismassa täytti Lahden markkinat, turvavälit unohtuivat vilskeessä
 11. Yllättävä trendi paljastui peruskoulun ysiluokkalaisten päättötodistuksista – nyt tutkitaan, saavatko oppilaat liian hyviä numeroita
 12. Libanonissa sattuneen räjähdyksen uhriluku jatkaa kasvuaan, ainakin 135 on kuollut - lue yön uutiskooste
 13. Pääkirjoitus: Keskustan puheenjohtajakisa edelleenkin kahden kauppa
 14. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 15. Miedon makuinen kesäkurpitsa taipuu moneksi – sillä voi mehevöittää vaikka kakun

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.