Suomen pöytätenniksen ykköspelaajan Benedek Olahin erinomainen alkuvuosi vaihtui totaaliseen epätietoisuuteen

Pöytätennispelaaja Benedek Olah Helsingissä tänään. OLIVIA RANTA / LEHTIKUVA

STT

Suomen pöytätenniksen johtohahmo Benedek Olah oli parhaassa turnausvireessään aikoihin, kunnes koronaviruspandemia löi stopin kansainväliseen pöytätenniskalenteriin. Miesten maailmanlistalla sijalle 85 noussut Olah jäi karanteeniin vanhempiensa kotimaahan Unkariin, jossa hän harjoittelee normaalistikin maajoukkueryhmän kanssa.

Kevään epidemia ei kuitenkaan luonut optimaalisia puitteita harjoittelulle pääkaupunki Budapestissa.

– Pidimme ullakkopingiksellä tatsia yllä valmentajani kanssa. Harjoittelumahdollisuudet olivat erittäin rajalliset, mutta kuntovalmentajan kanssa pystyimme tekemään myös kotipunttia, Pohjanmaalla varttunut Olah kertoo.

Olah saapui Suomeen käytännössä heti, kun lentoliikenne Unkarista piristyi. Syynä oli Olahin jumiutunut alaselkä, josta unkarilaislääkärit olivat tehneet väärän diagnoosin.

– Siihen meni useita viikkoja hukkaan, mutta saan varmaan selän kondikseen muutamassa päivässä. Lääkäri sanoi, että selkäni näyttää vähän vanhemman miehen selältä. Huippu-urheilu ei ole terveellistä, mutta muuten alan olla hyvässä kunnossa.

Helpotuksesta epävarmuuteen

Olah esitti mainiota peliä alkuvuoden turnauksissa. Ennen koronavirustaukoa järjestetyssä Omanin kansainvälisessä turnauksessa suomalainen pääsi puolivälieriin ja kaatoi vuoden 2016 Euroopan mestarin Emmanuel Lebessonin 4–3. Aiemmin Olah eteni Espanjan avoimissa välieriin ja Portugalin avoimissa puolivälieriin.

– Oli sellainen fiilis, että sain ison kamelin selästä pois. Neljän vuoden aikana pelasin ennakkoon parempia pelaajia vastaan joku 30 peliä, ja hävisin 27 niistä erin 3–4.

Olahin erinomainen vire tyssäsi kuin seinään, mutta toisaalta koronavirus myös huojensi 29-vuotiasta pelaajaa, sillä taistelu Tokion olympiapaikoista kävi kiivaana.

Olahista tuli Riossa 2016 ensimmäinen suomalaispelaaja, joka on takonut pingispalloa olympiapöydillä, mutta nyt Tokion kisojen kohtalo on kysymystulvan alla.

– Ensin olin koronan takia jopa vähän helpottunut. Puolitoista kuukautta olisi ollut vielä hullua stressiä sekä rankingin ja eri turnauspisteiden laskemista. Mutta nyt on vain epätietoinen olo, mitä tulee tapahtumaan, Olah pohtii.

Edessä suuri tuntematon

Pöytätenniksen kansainvälinen kilpailukalenteri on koronan jäljiltä täysin sekaisin. Pandemia vei olympiakarsintaturnaukset, ja nyt Olah odottaa muiden huippupelaajien kanssa linjauksia Tokion karsintasysteemistä. Olah arvioi, että nykyinen maailmanlistan 85. sija saattaisi riittää juuri ja juuri olympiapaikkaan.

Ainoat tiedossa olevat suurturnaukset ovat syyskuuksi Puolaan kaavaillut henkilökohtaiset EM-kisat ja syys–lokakuulle lykätyt joukkueiden MM-kisat Etelä-Koreassa. Lisäksi Olahin edustaman Jura Morezin pelien pitäisi alkaa Ranskan Pro A -liigassa syyskuussa.

Ennen tuntematonta syksyä Olah ehtii kisakuntonsa hiomisen ohella nauttia myös koti-Suomesta. Hän palaa Unkariin ensi maanantaina.

– Oli tosi hyvä, että vihdoin pääsin Suomeen. Kävi vielä tuuri, kun löysin pari kantarellia ja metsämansikoita: se on minulle ihan jackpot. Kun vielä pääsee ulos luontoon ja saunaan, niin se on täydellistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 2. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 3. Lahden Launeella järjestetään lauantaina skeittitapahtuma – lajiin pääsee tutustumaan lainalaudalla
 4. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 5. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 6. Ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia... Kysely valottaa koronapandemian vaikutuksia yhdysvaltalaisten mielenterveyteen – "Aikuiset eivät ole kunnossa Amerikassa"
 7. Auton voi vuokrata jopa vuosiksi, mutta palvelun hinnat vaihtelevat sadoista euroista liki tuhansiin
 8. Yön uutiskooste: Suolistosyövät yleistyvät - moni pitää oireita vain "herkkävatsaisuutena"
 9. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"
 10. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 11. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 12. Ari Helmisen uutisanalyysi: Korona latistaa SDP:n, keskustan ja kokoomuksen kokousten tunnelman – ja hillitsee pitkien puukkojen yötä
 13. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 14. Tappioton putki jatkuu - FC Lahdelle komea kotivoitto
 15. Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen kiri komeasti SM-hopealle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.