Hitaasti kypsyvät hedelmät: Suomea EM-kisoissa 2018 valmentanut Juha Malinen odottaa edelleen kisapelaajiensa läpimurtoa

Seinäjoen ottelu kesällä 2018 Norjaa vastaan kääntyi tappioksi lisäajalla. Kuvassa maalin tehnyt Saku Ylätupa. Juha Harju / LEHTIKUVA

STT

19. heinäkuuta 2018 Suomen alle 19-vuotiaiden miesten jalkapallomaajoukkue oli EM-kotikisoissa Seinäjoella aina lisäajalle asti Eetu Vertaisen ja Saku Ylätuvan maaleilla kiinni voitossa Erling Haalandin tähdittämää Norjaa vastaan. Kaksi takaiskua lisäajalla käänsi lopputuloksen tylyksi 2–3-tappioksi. Kokemus kasvatti, mutta kaksi vuotta myöhemmin läpimurtoja odotetaan edelleen.

– Ei tässä kokonaisuutena ole sellaista sensaatiota tapahtunut. Eikä semmoista, että iso osa pelaajista olisi ottanut mainion harppauksen, sanoo Suomea kisoissa valmentanut Juha Malinen.

Malisen mielestä moni joukkueesta on löytänyt hyvän polun, mutta harha-askeliakin on otettu. Kaikki pelaajat eivät ole pystyneet ottamaan kahdessa vuodessa odotettuja askeleita urallaan. Malisen mukaan niin on muissakin maissa, mutta siellä lähtötasokin on ollut korkeampi.

– Jaakko Oksanen tekee hyviä ratkaisuja. Hän on kehittynyt, mutta maltillisesti. Saku (Ylätupa) on nyt keväällä noussut esiin, mutta näin kauan se kesti hänelläkin löytää oikea rooli. Nyt näyttää aika mukavalta AIK:ssa, Malinen kertaa joukkueen onnistujia.

– Abu (keskikenttäpelaaja Abukar Mohamed) on ollut ongelma. Siirto Ukrainaan ei tuottanut tulosta, ja tällä hetkellä tilanne on hänelle hyvin haastava, Malinen antaa esimerkin ei-toivotusta kehityskaaresta.

Maajoukkueen ovi jäi raolleen

Kisojen avausottelussa Suomella oli erinomaisia maalintekopaikkoja, mutta viimeistely ontui pahasti. Lopulta EM-hopeaa saavuttanut Italia voitti Suomen Vaasassa 1–0.

Paikkoja tuhlailleiden Ylätuvan ja Vertaisen kanssa hyökkääjän pelipaikoista kilpailivat loppuun asti Onni Valakari ja Marcus Forss. Kuntoutuminen loukkaantumisesta jätti lopulta Valakarin rannalle kotikisoista. Forssin kisamatkan torppasi seurajoukkue Brentford. Nämä kaksi nimeä tulevat Malisen mieleen pelaajista, jotka ovat kisajoukkueen ulkopuolelta nostaneet tasoaan.

– Onnin takia jouduin kaikista eniten miettimään. Hän on persoonana aivan huippu ja tehnyt loistavaa työtä. En tiedä, olisiko hän ehtinyt kuntoutua niin, että olisi pystynyt meitä auttamaan, Malinen pohtii.

– Selitin hänelle, että pidän salettina, että hänelle tulee loistava ura. Olen iloinen, että sain ottaa hänet alle 21-vuotiaiden maajoukkueeseen, ja että hän menee selkeästi eteenpäin.

Suomi kosketti Euroopan huippua

A-lohkon ristiinpelaaminen piti Suomelle oven avoinna jopa välieriin vielä ennen alkulohkon päätösottelua Portugalia vastaan. Taistelusta huolimatta Suomi päätti kisat Vaasan Hietalahden pimenevässä kesäillassa 0–3-tappioon tulevalle Euroopan mestarille.

– Se joukkue saatiin nousevaan trendiin, ja joka pelissä haastettiin tosissaan. Pelaajat tekivät hyvän työn, Malinen kiittää.

Jos ei aiemmin, niin 20 ikävuoden tienoilla moni tekee valinnan urheilu-uraan panostamisen ja lopettamisen välillä. Maajoukkuepaitaa alle 19-vuotiaiden kotikisoissa kantaneista 20 pelaajasta kukaan ei ole laittanut nappulakenkiä laatikkoon.

– Varmaan sillä kisaprojektilla on ollut merkityksensä. He näkivät Euroopan huipun läheltä ja pystyivät koskettamaankin huippua, minkä takia sitoutuminen varmasti kasvoi. Jokaisen pelaajan omalla tarinallakin on varmasti merkityksensä, Malinen tuumii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 2. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 3. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 4. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 5. Suora lähetys: Lahden Reipas matkaa Kultsu FC:n vieraaksi - katso ottelu tästä kello 18.30 alkaen
 6. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 7. Sofia Belorf kirjoitti epäillyn pahoinpitelyn jälkeen Ranta-aholle, että pelkää tätä – "Liioittelee asiaa", Ranta-aho sanoi kuulustelijalle
 8. Taksiliitto haluaa maskisuositusten koskevan myös takseja – Yksiselitteiset ohjeet helpottaisivat alan yrittäjiä, kuljettajia ja asiakkaita
 9. Vesijärvellä Lahdessa ja Orimattilan Mallusjärvellä on havaittu sinilevää
 10. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 11. Kokoomus asetti 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 12. Keskusta nimesi kuntavaaliehdokkaita Lahdessa
 13. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"
 14. Oikeustiedettä opiskeleva Henna Marttila saa kuittauksia oudosta tiirikointiharrastuksestaan: ”Minulle on joskus siteerattu rikoslain murtovälineitä koskevaa pykälää”
 15. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika, korjauksen kestosta ei tietoa: "Risteilyjä saatetaan joutua perumaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.