Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Korte juoksi neljän sadasosan päähän SE-ajastaan, Raitanen piti puheensa ja kohensi ennätystään

Annimari Korte on voittanut sadan metrin aitajuoksun uransa toiseksi parhaalla ajalla Jyväskylässä. Korte oli ykkönen kotimaisen gp-sarjan avauskisassa ajalla 12,76. Viime vuonna Korte juoksi matkan Suomen ennätyksen 12,72.

Kortteen voittoaika on tämän kauden maailmantilastossa toiseksi paras.

Jyväskylässä Reetta Hurske oli toinen ajalla 12,91 ja Nooralotta Neziri kolmas ajalla 12,95. Neziri kellotti alkuerissä parhaan ajan 12,84.

Raitanen ylsi tavoitteeseensa

Estejuoksija Topi Raitanen teki tarkkaa työtä Jyväskylän gp-kisoissa. Tavoitteena oli oma ennätys 1 500 metrillä, ja se koheni 0,36 sekuntia aikaan 3.40,35, joka on kauden kotimainen kärkiaika.

– Jänikset tekivät hyvää työtä, mutta itse en pystynyt lopussa kiristämään alle 3.40:n, Raitanen harmitteli.

– Ennätys silti kertoo, että kunto on kehittymässä oikeaan suuntaan.

Ensi viikon keskiviikkona Raitanen juoksee kauden ensimmäisen estekilpailunsa Lahdessa. Tavoitteena on uran paras kauden avaus alle 8.30:n ja jopa 8.25:een.

– Juoksin tänään estejuoksijalle hyvän ajan 1 500 metrillä, mutta haluan parempia aikoja, Raitanen kertoi.

– Nyt pitää saada startteja alle ja tasoa eteenpäin. Piikkijuoksu tulee sitten jossain vaiheessa, Raitanen lupasi.

Viime vuonna Raitanen juoksi kauden ensimmäisessä estekilvassaan ajan 8.29,27. Oma ennätys on 8.21,47 viime kesältä.

Samuelsson kiihdytti ennätykseen

Sitkeän akillesvamman jälkeen paluuta tekevä Samuli Samuelsson kiihdytti ennätykseensä 10,28 miesten 100 metrillä. Lähes kolmen vuoden ikäinen ennätys kohensi kahdella sekunnin sadasosalla.

– Hienolta tuntuu, kun ajattelee viime vuoden tilannetta. Olin vielä syksyllä ihan hukassa. Tuntui, etten enää muista, miten juostaan, Samuelsson sanoi iloisesti hymyillen.

Samuelsson, 25, avasi kilpailukauden vauhdikkaasti ajalla 10,37 kesäkuussa. Jyväskylän ennätysparannus oli vielä iloisempi yllätys.

– En osannut odottaa 10,2-alkuista aikaa. Yllättävän hyvin meni, Samuelsson tunnusti.

Hän kiitteli hyvästä ajastaan sekä olosuhteita että kilpailun järjestelyitä.

– Alkuerä juostiin vastatuuleen, mutta onneksi loppukilpailu käännettiin etusuoralle ja myötätuuleen, Samuelsson kehui kilpailun johtoa.

– Lisäksi alkuerä palveli hyvin avausvetona, kun saatoin mennä uudestaan telineisiin samalla verryttelyllä. Minulle on aina sopinut hyvin, kun lähtöjen väliä on tunti.

Samuelsson ylsi ajallaan Pariisin EM-kisojen tulosrajaan, mutta koronapandemia on siirtänyt tapahtuman ensi kesään.

– Minuun se ei vaikuta mitenkään. En ole missään vaiheessa ajatellut niitä kisoja. Olen vain innokas, kun pääsen taas kisaamaan, Samuelsson jatkoi.

Lehtonen parantaa vauhtiaan

Aitajuoksija Tuomas Lehtonen kohensi kauden kärkiaikaa 400 metrin aidoissa. Oma ennätys ja kauden kärki 51,74 kesäkuulta koheni Jyväskylän gp-kisoissa aikaan 51,41 Viron Karl Erik Nazarovin kannoilla.

Lehtonen johti juoksua pitkään, mutta Nazarov kiristi lopussa edelle.

– Viimeinen aitaväli oli vaikea, mutta sain just vedettyä sen 15 askeleella. Sen jälkeen olin sitten aika kuollut, Lehtonen kertasi ratkaisua.

– Myös takasuoran lopussa oli vähän ongelmia askelien kanssa, mutta sain senkin silti osumaan aidalle.

Lehtonen, 21, on parantanut kauden kahdella juoksullaan kolmen vuoden takaista ennätysaikaansa yhteensä 0,4 sekuntia. Hän odottaa vauhdin kasvavan edelleen kohti Turun Kalevan kisoja.

– Harjoituskausi meni tosi hyvin. Ei ole mitään syytä, miksei kulkisi kovaa. Haluaisin parantaa joka juoksussa, Lehtonen kertoi.

Lehtosen alkuperäinen tavoite oli parantaa tänä vuonna EM-kisojen tulosrajaan 50,70 ja päästä Pariisin kisoihin. Pandemia tuuppasi kisat ensi kesään, joten nyt Lehtosen kauden kohokohdaksi jää Kalevan kisat elokuussa.

Kankaalta puuttuu piikki

Aaron Kangas voitti Jyväskylässä moukarinheiton tuloksella 75,24. Aleksi Jaakkola oli toinen 74,13 metrin heitolla ja Henri Liipola kolmas tuloksella 72,93.

Kangas heitti kesäkuun alussa Somerolla ennätyksensä 77,09. Muut kisat ovat menneet tasaisesti 74–76-metriin.

– Odotukset olivat tänään vähän kovemmat, mutta tekniikka on nyt vähän epävarma, enkä saa kisoissa kuin pari kunnon heittoa, Kangas kertoi.

Harjoitukset ovat sujuneet hyvin, eikä Kangas ole huolissaan kunnostaan.

– Ero on vain siinä, että Someron kilpailussa sain sarjaan piikin ja viime kisoissa en, Kangas kertoi.

Kangas pitää Jyväskylän jälkeen parin viikon kilpailupaussin. Harjoitusjaksolla huippukuntoa rakennettaan elokuun kisoihin.

Jessica Kähärä ponnisti korkeimmalle

Jessica Kähärä voitti Jyväskylän gp-kisoissa tasokkaan korkeushyppykilpailun kauden kärkituloksella 187. Tulos sivuaa hänen kahden vuoden ikäistä ulkoratojen ennätystään.

Seitsenottelijat Maria Huntington ja Miia Sillman ottivat seuraavat sijat tuloksella 185. Suomen ennätysnainen Ella Junnila jäi samalla tuloksella neljänneksi.

Juha Isolehdon valmennukseen talvella siirtynyt Kähärä oli kilpailuun tyytyväinen, vaikka voimat loppuivat kesken yrityksissä 190:stä.

– Olin epävarma ja aloitin kilpailun jo 171:stä. Paukut olisivat varmasti riittäneet paremmin, jos olisin aloittanut ylempää, Kähärä totesi.

Monipuolinen Kähärä on keskittynyt valmentajanvaihdoksen jälkeen korkeushyppyyn. Jyväskylän tulos oli lupaava.

Junnila painui liian lähelle rimaa

Huntington sivusi korkeusennätystään, ja Sillman paransi ulkorataennätystään kahdella sentillä. Junnila ei saanut hyppyään kuosiin, kuten hän pelkäsi jo kilpailun aattona.

– Tuli teknisesti välimallin päivä. Ei aivan huonoin eikä kovin hyvä, Junnila totesi.

– Olen silti tosi tyytyväinen, koska tämä kertoi, että asiat ovat menossa oikeaan suuntaan. Ja juoksu tuli helposti.

Junnila hyppäsi lyhyellä vauhdilla, mutta askeleet veivät liian lähelle rimaa. Ponnistuksen pitäisi lähteä metrin päästä rimasta, mutta nyt hän ajautui 60–70 senttiin.

– Kaikki yritykset 187 sentissä menivät lähelle, Junnila totesi.

– Edellisestä kilpailusta oli myös niin pitkä aika, että jännitti ihan hirveästi. Uskon, että pääsen pahimmasta jännityksestä eroon jo seuraavassa kilpailussa.