Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Naisaiturit, Junnila ja Raitanen tähdittävät Jyväskylän kisoja – kotimaan yleisurheilukausi lähestyy askel askeleelta korona-aikaa edeltänyttä normaalia

Topi Raitanen lähtee ennätysvauhtiin, Nooralotta Neziri tavoittelee kotiyleisön edessä voittoa ja Ella Junnila virittelee hyppynsä rytmitystä, kun kotimainen gp-sarja alkaa keskiviikkona Jyväskylästä.

Vauhti kiihtyy, tulokset paranevat ja kilpailu kiristyy koronamääräysten höllentyessä. Jyväskylän kilpailuun osallistuu alkukautta isompi joukko suomalaisen yleisurheilun kärkinimiä, ja katsomoon pääsee jo 1 200 katsojaa kolmeen sektoriin jaettuna.

Kilpailu huipentuu nykytyyliin naisten 100 metrin aitajuoksuun. Kauden kärkiajan 12,81 kesäkuussa juossut Annimari Korte päättää osallistumisestaan kilpailupäivänä, mutta Neziri ja Reetta Hurske jahtaavat takuuvarmasti alle 13 sekunnin aikoja.

Neziri avasi Kortteen kannoilla kautensa vauhdikkaammin kuin koskaan, ajoin 12,93 ja 12,91. Jyväskylässä hän haluaisi onnistua vielä paremmin, mutta kauden avauskilpailu uuvutti kehon.

Palautumiseen hupeni reilu viikko.

– Olo tuntui pitkään väsyneeltä. Vasta tänään kehossa on ollut hyvä fiilis, Neziri kertoi Jyväskylän kilpailun aattona.

– Voi olla, että väsymys on johtunut myös omasta stressaamisesta, kun haluaisin juosta harjoituksissakin koko ajan yhä paremmin.

Lähdöt pipariksi

Espoossa Neziri päästi Kortteen karkuun lähdössä ja alkukiihdytyksessä.

– Tunnen, että olen parantanut harjoituskaudella eniten lähtöä, mutta Espoon juoksut eivät todistaneet sitä, Neziri harmitteli.

Nezirin pitäisi selvittää ensimmäinen aitaväli 1,01–1,02 sekunnissa. Espoon juoksut menivät 1,04:ään ja 1,05:een.

– Siinä on hukattuja sadasosia, jotka pitäisi saada ajasta pois. Kaiken lisäksi alun epäonnistuminen kumuloituu aina myös juoksun jatkoon, Neziri totesi.

Takaa-ajajana aitajuoksija sortuu helposti yliyrittämiseen muutenkin.

– Minun on helpointa tehdä hyvä juoksu kärjestä. Jos jään jälkeen, alan kilpailemaan niin, että rentous häviää, Neziri jatkoi.

Jäniksen perään

Estejuoksija Raitaselle on järjestetty gp-kisaan 1 500 metrin ennätysvauhti. Ville Lampinen vauhdittaa kilpailua 1 000 metriin, ja Raitanen tähtää ennätykseensä 3.40,71.

– Jäniksen perään vaan sinnittelemään. Ville vetää. Katsotaan sitten, miten lopussa jaksaa, Raitanen kaavaili kilpailua.

Kauden avauskilpailussaan Raitanen juoksi kesäkuun alussa 3 000 metriä esteittä aikaan 7.52,89. Muutamaa päivää myöhemmin hän juoksi 1 500 metriä aikaan 3.42,27.

– Ensimmäisten kisojen tulokset olivat linjassa treeneihin nähden, ja ne tuntuivat hyviltä, Raitanen kertoi.

Korkeushypyn SE-nainen Ella Junnila avaa kautensa maltillisin odotuksin. Junnilan nopeus- ja voimaominaisuudet ovat kehittyneet kevään harjoituskaudella, eikä hyppysuorituksen rytmitys ole ennallaan.

– Ominaisuussektorilla on tullut ennätyksiä, mutta ne pitää nivoa tekniikkaan. Vielä hyppy ei toimi kuten haluaisin, Junnila kertoi harjoitushypyistään.