Bottas kiristi harjoituksissa Hamiltonin tuntumaan – Räikkösen Alfa Romeo kaipaa lisäkipinää

Mercedeksen Lewis Hamilton (edessä) ja Valtteri Bottas olivat perjantaina Itävallan Spielbergissä ajettujen harjoitusten nopeimmat molemmilla ajojaksoilla. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Formula 1:n harjoitukset Spielbergin moottoriradalla jatkuivat lauantaina Mercedesten komennossa. Kuusinkertainen maailmanmestari Lewis Hamilton ajoi harjoitusjakson vikkelimmän kierroksen kuten edellispäivän ensimmäisillä harjoitusjaksoilla. Valtteri Bottas kiristi tallitoverinsa tuntumaan, sillä kaksikon ero oli enää 147 sekunnin tuhannesosaa.

Kolmatta peräkkäistä Itävallan gp:n voittoa tavoitteleva Max Verstappen oli kolmanneksi nopein, mutta hän jäi kärkiajasta lähes 0,3 sekuntia.

Myös Ferrarit paransivat vihdoin vauhtiaan. Charles Leclerc oli Sergio Perezin ohjastaman Racing Pointin jälkeen viidenneksi nopein ja Sebastian Vettel seitsemäs Red Bullin Alexander Albonin jälkeen.

Kimi Räikkösen Alfa Romeo kaipaa lisävauhtia. Hän oli kolmannen harjoitusjakson 19:s. Hän jäi Hamiltonista 1,6 sekuntia ja tallitoveristaan Antonio Giovinazzista reilun kymmenyksen.

Spielbergin kilpailun aika-ajo alkaa kello 16 Suomen aikaa.

Formula-väen koronatestit olivat puhtaita - yli 4 000 testiä ja nolla tartuntaa

Kaikki formula 1:n MM-sarjan talliväelle tehdyt koronatestit ovat olleet puhtaita. Kansainvälinen autoliitto FIA on teetättänyt laji-ihmisille yli 4 000 koronatestiä seitsemän viime päivän aikana, eikä massasta löytynyt yhtään positiivista näytettä.

Jokainen kisapaikalle hyväksytty testataan ennen matkalle lähtöä ja uudestaan ennen kuin hänet päästetään rata-alueelle. Jatkossa formulaväelle tehdään säännölliset koronatestit viiden päivin välein, ja näiden lisäksi tulevat kaikkiin matkoihin ja radalle saapumiseen liittyvät testit.

Kisapaikalla noudatetaan ankaria turvaohjeita viruksen varalta.

FIA julkisti testitulokset ennen lauantain harjoituksia ja aika-ajoja Spielbergin radalla Itävallassa.

– Ilmoitamme tuloksista läpinäkyvyyden nimissä. Päivitämme tilanteen viikoittain, mutta emme kerro mahdollisten positiivisten näytteiden antavien henkilöllisyyttä emmekä kerro heidän tiimejään.

MM-sarjan ensimmäinen kilpailu ajetaan sunnuntaina.

Tuomaristo hyväksyi Mercedeksen ohjauskeksinnön

Kilpailujohto hyväksyi aikaisin lauantaiaamuna Mercedeksen F1-autoihin rakennetun DAS-ohjausjärjestelmän (dual axis steering). Red Bull jätti asiasta protestin perjantain harjoitusten jälkeen, mutta tuomaristo siunasi DAS:n käytön nopeassa käsittelyssä.

Hamilton ja Bottas olivat perjantaina Spielbergissä ajettujen harjoitusten nopeimmat molemmilla ajojaksoilla.

– Tuomaristo katsoo, että DAS on kiinteä osa autojen ohjausta ja noudattaa siten jousitusta ja auton aerodynamiikkaa koskevia sääntöjä, kilpailujohto ilmoitti tiedotteessaan.

DAS:n avulla kuljettaja voi säätää etupyörien aurauskulmaa. Järjestelmän avulla kuljettajat saavat ilmanvastuksen pienemmäksi, mikä parantaa suoranopeuksia.

– Olemme tästä asiasta erimielisiä. Mercedeksellä on mielipiteensä, ja meidän insinöörit näkevät asian toisin. Tämän takia on parasta tarkistaa järjestelmän säännönmukaisuus protestin avulla, Red Bullin tallipäällikkö Christian Horner totesi protestin jättämisen yhteydessä.

– Tämän järjestelmän päätarkoitus ei ole ohjata autoa.

Horner arveli etukäteen, että hekin rakentavat autoihinsa järjestelmän, jos se sallitaan.

– Se on nokkela systeemi, suorastaan nerokas, mutta tähän liittyvät säännöt ovat monimutkaiset. Pitää tietää tarkasti, minkä säännön perusteella se olisi sallittu, Horner jatkoi.

Aiemmin keväällä Kansainvälinen autoliitto FIA linjasi, että DAS:n käyttöä ei sallita kaudella 2021.

Lähteenä myös AFP

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti haluaa selvittää hyvinvointiyhtymän yhteisyrityspäätöksen juridisen pohjan – "On vaikeaa ajatella, että vastuullinen kaupunki heittelisi kapuloita rattaisiin"
 2. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterissa oli kolme henkilöä
 3. Teerenpelin uutuusviski nousi korkeimpaan luokkaan arvostetussa kilpailussa
 4. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 5. Koulu käyntiin liikenneturvallisuustempauksella Lahden Launeella – tapahtuma on myös tärkeä muistutus tielläliikkujille
 6. Päivystysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 7. Spedemäinen keksintö yritykseltä, joka toimi myös Nastolassa - suojavisiiri ja lippalakki samassa
 8. Kaunismäkien perhe remontoi vanhasta vesibussin rotiskosta rohkeasti itselleen laivamökin – "Ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka iso projekti lopulta on kyseessä"
 9. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 10. Asuntokauppaan putkahtanut uusi koronaehto askarruttaa – voiko myyjä jäädä asumaan asuntoon ja maksaa vain juoksevat kulut?
 11. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 12. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 13. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 14. "Lähetyssaarnaaja" markkinoi laskuvarjoharrastustaan taivaalla – "En ole laskenut sen omakotitalon hintaa, joka harrastukseen on uponnut"
 15. Näppis: Rakkaat kanssaihmiset, ettehän pyri (tori)kahviloissa vieraiden ihmisten pöytiin istumaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.