10 vuotta sitten nähtiin yksi MM-historian kuuluisimmista käsivirheistä – Suarezille ei edelleenkään anneta anteeksi

Luis Suarezia ei muistella Ghanassa lämmöllä. AFP / LEHTIKUVA

STT

Torstaina tuli kuluneeksi tasan kymmenen vuotta kuumasta jalkapalloillasta Etelä-Afrikan Johannesburgissa – illasta, jota ei vierähtänyt vuosikymmen ole saanut unohtumaan länsiafrikkalaisessa Ghanan valtiossa. Siellä muistetaan MM-puolivälierästä Uruguayn ja Ghanan välillä ei niinkään maaleja, vaan maalittomaksi jäänyt tilanne.

Kaikkien aikojen turnaustaan pelannut Ghana oli vienyt Uruguayn nimekkään ryhmän jatkoajalle 1–1-tilanteessa. Tuon puolituntisen lopulla Uruguayn tähtihyökkääjä Luis Suarez oli hänelle vieraammassa päässä kenttää sinipaitaisten puolustaessa Ghanan painostusta. Ja puolustustehtävänsä Suarez tekikin, torjumalla maaliviivalla seistessään hienosti Steven Appiahin vedon.

Varsinainen draama alkoi pari sekuntia sen jälkeen, kun Suarez torjui Dominic Adiyiahin maaliin menevän puskun maaliviivalta. Kädellään.

Suarez ajettiin ulos, Ghana epäonnistui käsivirheestä tuomitussa rangaistuspotkussa, ja Uruguay marssi MM-välieriin voittamalla rangaistuspotkukisan.

– Meitä vedätettiin. Kun pallo torjutaan maaliviivalta kädellä – sen pitäisi olla hyväksytty maali, Ghanan joukkueen puolustaja John Paintsil muistelee 10 vuoden taakse BBC:n jutussa .

"Hän tietää, mitä teki"

Paintsilin mukaan tilanteesta puhutaan yhä Ghanassa. MM-joukkueessa Paintsilin tavoin puolustajana pelannut Hans Sarpei myöntää BBC:n jutussa, että tapahtunut on hänelläkin yhä mielessä .

– En voi antaa hänelle (Suarezille) anteeksi, koska kyseessä ei ollut vahinko. Hän tietää, mitä teki. Me itkimme ja näimme, kuinka meitä huijannut juhlii (MM-välieräpaikkaa). Kuinka voisin antaa hänelle anteeksi? En koskaan. En koskaan, Sarpei sanoo.

Suarez kommentoi pelin jälkeen, että "Jumalan käsi kuuluu nyt minulle", viitaten Diego Maradonan myyttiseen maaliin Englantia vastaan vuoden 1986 MM-turnauksessa. Ghana puolestaan lähti pettymyksen kanssa kotiin, eikä ole sen jälkeen ollut varteenotettava tekijä MM-karkeloissa.

Eikä koko maanosallakaan ole tuon tapahtuman jälkeen ollut juuri jakoa MM-kisoissa: yksikään afrikkalaisjoukkue ei ole kahdessa viimeisimmässä MM-turnauksessa ollut lähelläkään MM-välieriä.

– Ehkä lisääntyvä joukkuemäärä MM-kisoissa voisi auttaa meitä... Itse en tiedä, milloin unohdan tuon muiston (kesältä 2010). Se on osa minua, 39-vuotias Paintsil päättää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti haluaa selvittää hyvinvointiyhtymän yhteisyrityspäätöksen juridisen pohjan – "On vaikeaa ajatella, että vastuullinen kaupunki heittelisi kapuloita rattaisiin"
 2. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterissa oli kolme henkilöä
 3. Teerenpelin uutuusviski nousi korkeimpaan luokkaan arvostetussa kilpailussa
 4. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 5. Koulu käyntiin liikenneturvallisuustempauksella Lahden Launeella – tapahtuma on myös tärkeä muistutus tielläliikkujille
 6. Päivystysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 7. Spedemäinen keksintö yritykseltä, joka toimi myös Nastolassa - suojavisiiri ja lippalakki samassa
 8. Kaunismäkien perhe remontoi vanhasta vesibussin rotiskosta rohkeasti itselleen laivamökin – "Ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka iso projekti lopulta on kyseessä"
 9. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 10. Asuntokauppaan putkahtanut uusi koronaehto askarruttaa – voiko myyjä jäädä asumaan asuntoon ja maksaa vain juoksevat kulut?
 11. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 12. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 13. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 14. "Lähetyssaarnaaja" markkinoi laskuvarjoharrastustaan taivaalla – "En ole laskenut sen omakotitalon hintaa, joka harrastukseen on uponnut"
 15. Näppis: Rakkaat kanssaihmiset, ettehän pyri (tori)kahviloissa vieraiden ihmisten pöytiin istumaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.