Yhdysvaltain jalkapallonaisten taistelu palkkatasa-arvosta venyy, oikeuskäsittely alkaa syyskuun puolivälissä

Yhdysvaltain tähtipelaaja Megan Rapinoe. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvaltalaiset jalkapallon naispelaajat joutuvat odottamaan syksyyn, kunnes oikeus käsittelee heidän vaatimuksensa palkkatasa-arvosta. Kaksi edellistä maailmanmestaruutta voittaneet yhdysvaltalaispelaajat peräävät Yhdysvaltain jalkapalloliitolta hyvitystä, koska he saavat pienempää palkkaa kuin maan miespelaajat. Lisäksi Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa maksaa naisille huomattavasti pienemmät palkintorahat kuin miehille.

Kalifornialainen tuomari R. Gary Klausner hylkäsi naisten kanteen toukokuussa. Tuomarin mukaan naispelaajat olivat torjuneet miespelaajien sopimusmallin, mutta Yhdysvaltain tähtipelaaja Megan Rapinoe kertoi toukokuussa tv-kanava CNN :n mukaan ABC-kanavalle, ettei naisille oltu koskaan tarjottu miesten sopimusmallia.

– Jos meillä olisi samanlainen sopimus kuin Yhdysvaltain miespelaajilla, tienaisimme kolme kertaa nykyistä enemmän, Rapinoe kommentoi toukokuussa.

Fifa palkitsi Rapinoen viime syyskuussa maailman parhaana naispelaajana 2019. Hän oli 2019 MM-turnauksen paras pelaaja.

Asian käsittely alkaa oikeudessa syyskuun puolivälissä. Naispelaajat olisivat halunneet tehdä kesällä jo valituksen toukokuisesta Klausnerin ratkaisusta, mutta tuomari päätti tiistaina, ettei valitusta voi tehdä ennen syyskuun oikeuskäsittelyä.

– Me aiomme jatkaa taistelua. Oikeuden ratkaisu ei ota huomioon, että naispelaajat saavat samasta työstä pienempää palkkaa kuin miespelaajat, pelaajien tiedottaja Molly Levinson vakuutti tiistaina tiedotteessa.

Levinsonin mukaan prosessi kestää nyt vain kauemmin, mutta viivytys muistuttaa naispelaajia siitä, etteivät he voi lopettaa epäoikeudenmukaisuutta vastaan taistelemista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut