Nuorten SE-nainen Silja Kosonen tykkää moukarin kaaresta

STT

Moukarinheittäjä Silja Kosonen on harrastanut jalkapalloa, uintia, suunnistusta, tanssia ja "vähän kaikkea". Hän käy edelleen "pelailemassa" jalkapalloa, ja uudempana harrastuksena on frisbeegolf.

Moukarinheittoa Kosonen rakastaa. Tai siltä se ainakin kuulostaa.

– Se on tosi kivaa. Parasta on se, kun heittää pitkälle ja näkee välineen lentävän, Kosonen selitti lajivalintaansa tiistaina Espoossa.

Alkukauden kaaret ovat olleet totisesti iloisia. Kosonen heitti kesäkuun alussa 19-vuotiaiden Suomen ennätyksen 67,99, jolla hän kohensi yli neljä metriä ennätystään.

Kosonen on ylittänyt kaikissa kesäkuun neljässä kilpailussaan lajin nykyisen SE-naisen Krista Tervon nimissä olleen nuorten SE:n 64,63.

– Oma ennätys kertoo, että mahdollisuuksia on vaikka mihin, Kosonen viittaa Tervon nuorten ennätykseen ja nykyiseen naisten Suomen ennätykseen 71,93.

Kiivas kilpailutahti alkoi uuvuttaa kesäkuun puolivälissä. Kosonen odottaa silti kesältä edelleen tulosparannusta.

– Haluan heittää ainakin 68 metriin. Se sentti olisi kiva saada, Kosonen muotoilee tavoitteensa varsin varovaisesti.

Kovaa mutta ren tona

Kosonen, 17, on vasta siirtynyt naisten välineeseen. Se onnistui suhteellisen helposti, koska hän haki tuntumaa neljän kilon moukariin jo viime kaudella.

Hän pitää parhaina ominaisuuksinaan nopeutta ja hyvää tekniikkaa. Alkukesän ennätysheitto ei kuitenkaan ollut paras todiste lajitaidoista.

– Heittoon jäi parannettavaa. Lähdin vetämään moukaria yläkropalla, vaikka moukarinheitossa pitäisi antaa jalkojen viedä pyörähdyksiä, Kosonen selitti.

Kosonen tietää jo tarkasti, mikä on moukarinheittäjän suurin haaste. Moukaria pyöritetään vauhdilla. Siinä tarvitaan voimaa, mutta ylävartalon pitää toimia rennosti, etteivät kädet ja hartiat ala supistaa moukarin kierroksia.

– Kaverit ovat ihmetelleet, mikä siinä on niin vaikeaa. Ettei siinä tarvitse kuin vähän vaan pyöritellä, mutta ei se ihan niin ole. Sen ovat hekin huomanneet, kun ovat kokeilleet, Kosonen kertoi.

Kosonen kilpailee seuraavan kerran yleisurheilun Teemakisoissa Vantaalla lauantaina. Vastassa on myös tuore SE-nainen Krista Tervo.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut