Reppu selkään ja kohti olympialaisia - Kari Savolainen palaa Slovenian jääkiekkomaajoukkueen penkin taakse

Kari Savolainen pääsi nauttimaan Sotshin olympiahuumasta Leijonien joukkueenjohtajana. Ensi vuoden Pyeongchangin olympialaisissa vierumäkeläinen toimii Slovenian maajoukkueen päävalmentajana. Janne Pussila

Aleksi Sammalisto

Jugoslaviasta 1990-luvun alussa irtautunut Slovenia on tuttu paikka maan miesten jääkiekkomaajoukkueen uudeksi päävalmentajaksi nimitetylle Kari Savolaiselle, 62.

SM-liigassa Savolainen toimi JyP HT:n päävalmentajana kolmen kauden ajan vuosina 1993-96. Ensi kosketuksen paikalliseen kiekkokulttuuriin hän sai vuonna 1997, jolloin hän luotsasi monikansallisessa Alppiliigassa pelannutta HK MK Bledin joukkuetta yhden kauden ajan.

Slovenian miesten jääkiekkomaajoukkuetta vierumäkeläinen luotsasi ensimmäisen kerran kausilla 2003-05. Vuosina 2011-14 hän työskenteli silloisen päävalmentajan, NHL-pelaaja Anze Kopitarin isän, Matjaz Kopitarin, neuvonantajana. Nykyisin Savolainen työskentelee Haaga-Helia ammattikorkeakoulun valmennuksen lehtorina.

Olympialaisista oli vaikea kieltäytyä

Ennen tuoreinta pestiään Savolainen hoiti Leijonien joukkueenjohtajan virkaa kaudet 2014-16. Leijonien matkassa palkintokaappiin tarttui MM-hopeamitali.

Slovenian ja Savolaisen sopimus kattaa ensi kauden sisältäen helmikuussa pelattavan Pyeongchangin olympiaturnauksen ja huhtikuussa Budapestissa käytävät 1. divisioonan MM-kisat.

- Tunnen Slovenian porukan aika hyvin ja tiedän, että siellä on veturihommissa sellaisia kavereita, joihin voi luottaa. Varmasti heillä painoi vaakakupissa se, että he halusivat tuoretta ajattelumaailmaa omaan kuvioonsa. Olympialaiset ovat itselleni aika iso houkutin ja hieno etappi uralla päästä tässä viime metreillä sellaiseen mukaan. Lyhyen valmistautumisajan vuoksi on etu, jos valmennuksessa on mies, joka tietää pelaajat ja tuntee taustat sekä toimintatavat, toteaa Savolainen ja jatkaa.

- Heidän puoleltaan tavoite on päästä MM-kisojen 1. divisioonasta takaisin A-sarjaan. Olympialaisten kohdalla ei ole sen tarkempaa tavoitetta. Varmasti jokainen voitto on jo tavoite sinällään. Sloveniasta voidaan kuitenkin puhua jääkiekon lilliputtimaana.

"Haluan vielä näyttää, että pystyn tähän hommaan"

Mänttäläislähtöinen Savolainen päätyi Vierumäelle 2000-luvun taitteessa. Yhdeksän ensimmäistä vuotta hän työskenteli Suomen Jääkiekkoliiton valmennuspäällikkönä, kunnes siirtyi Haaga-Helian ammattikorkeakoulun palvelukseen.

- Ensin kysyin työnantajalta, antavatko he luvan minulle tähän projektiin. Sieltä näytettiin vihreää valoa ja sen jälkeen jatkoin neuvotteluja Slovenian suuntaan. Olen helmi- ja huhtikuun poissa arkityöstä, mutta muuten ihan normaalisti mukana.

Vaikka edellisestä virallisesti joukkuevalmennuspestistä onkin jo vierähtänyt vuosia, Savolainen on saanut seurata lajin kehitystä aitiopaikalta. Kokenut valmentaja odottaa innolla paluuta haalarihommiin.

- Oman arkityöni kautta valmentajien kouluttajana olen ollut koko ajan mukana tässä savotassa. Olin onnekas, kun pääsin Kari Jalosen ryhmässä näkemään valmennusprosessia hyvin läheltä. Itselleni penkin takana ja vastuussa oleminen on se juttu, johon sormet syyhyävät. Haluan vielä näyttää, että pystyn tähän hommaan. Opiskelijoiden kanssa jäällä se oma pieni sisäinen valmentaja pomppaa esiin ja heidän kauttaan pulpahtaa uusia ajatuksia siitä, mitä tämä jääkiekko oikeasti on.

Ex-jyppiläinen mukana valmennustiimissä

Slovenian penkin takana Savolaisen apulaisena toimii vielä viime kevään MM-kisoissa päävalmentajan tehtäviä hoitanut Nic Zupancic. Pelaajaurallaan slovenialaishyökkääjä edusti JYPiä kaudella 1999-2000. Pelaamissaan 52 SM-liigaottelussa hän saldosi kiitettävät 30 tehopistettä.

- Halusin hänet mukaan tiimiin, koska mielestäni hän on tehnyt hyvää työtä päävalmentajana, vaikka maa putosi B-sarjaan. Onneksi hän halusi jatkaa. Tunnen hänet hyvin ja olemme samalla aaltopituudella, Savolainen vakuuttaa.

Muilta osin valmennustiimin lopullinen muoto hakee vielä uomiaan. Lopullinen kokoonpano vahvistuu kesän tai alkusyksyn aikana, jolloin Savolainen suuntaa ensimmäisen kerran paikan päälle Sloveniaan tapaamaan muuta johtoryhmää. Kesällä yhteydenpito Zupanciciin hoituu videoiden ja puheluiden avulla.

- Ei olisi pahitteeksi, jos saisin tiimiin myös toisen suomalaiskoutsin, mutta resurssit ja mentaliteetti eivät sitä välttämättä salli. He yrittävät työllistää omia miehiään. Tuntuisi kenkulta syrjäyttää ihmisiä, jotka ovat olleet tätä harvinaista olympialaisten maapaikkaa hankkimassa ja tuoda Suomesta joku besserwisser siihen tilalle, huomauttaa Savolainen.

Reppu selkään ja nauttimaan

Opettajan työstä ansaittua kesälomaansa Savolainen viettää perheensä parissa Vierumäki-Lahti-Mänttä-akselilla. Oma kesämökki löytyy Keurusselän rannasta.

- Tykkään kovasti luonnosta ja käsillä tekemisestä. Veneen paikkausta, kattolistojen asennusta ja sen semmoista on ohjelmassa. Lapsenlapsiakin on viisi ja he asuvat Lahdessa. Heidän kanssa saan ilokseni touhuta kesän aikana. Heinäkuulle ei ole lyöty mitään tarkkaa ohjelmaa lukkoon.

Savolainen vahvistaa yleisen mielipiteen, että lomalla ei tarvitse turhia stressailla. Tuleva olympiatalvi pyörii kuitenkin väistämättä kokeneen kiekkovalmentajan mielessä.

- Ei siitä mihinkään pääse. Aikoinaan, kun kirjoitin JYPin päävalmentajasopimuksen, niin tuntui että selkään tuli samalla hetkellä sellainen reppu, mistä ei päässyt irti ennen kuin sopimus loppui. Ei voi sanoa, että se on kivireppu, mutta alitajunnassa sitä miettii koko ajan, miten tästä mennään eteenpäin. Olen jo aika iäkäs valmentaja, joten yritän panostaa siihen, että osaisin ottaa tämän projektin vähän rennommin. Ei minulla ole uran kannalta mitään menetettävää, huomauttaa Savolainen.

- Olen sen verran vanhankansan mies, että näen urheilun koostuvan ennalta arvaamattomista asioista, joihon voittaminen ja häviäminen kuuluvat. Nykyään tuntuu, että stressi ja voittamisen pakko lykätään tähän bisnekseen niin voimakkaasti mukaan, että ihmiset eivät voi hyvin siinä ympäristössä. Haluaisin nauttia niistä hetkistä, joita urheilu tarjoaa.

Savolaisen mukaan vuoden mittaiseksi sovittu Slovenian keikka on tällä erää konkarin viimeinen joukkuevalmennuspesti. Samaan hengenvetoon hän kuitenkin toteaa, ettei mitään kannata hakata kiveen.

- Minulla on eläkeikä vastassa reilun vuoden päästä. Jos terveyttä riittää, kaikki on mahdollista. Koen itseni ajatuksiltani vielä aika nuoreksi.

Kuka?

Kari Savolainen, 62 vuotta

Haaga-Helian ammattikorkeakoulun valmennuksen lehtori 2008-Suomen Jääkiekkoliiton valmennuspäällikkö 1999-2008Valmentajaura:1991-93 JyP HT, Liiga, apuvalmentaja.1993-96 JyP HT, Liiga, päävalmentaja.1997-98 Bled, Slovenia, Alppiliiga, päävalmentaja.1998-99 Suomen naisten maajoukkue, päävalmentaja. 2003-05 Slovenian miesten maajoukkue, päävalmentaja.2010-13 Slovenia miesten maajoukkue, neuvonantaja.2014-16 Suomen miesten maajoukkue, joukkueenjohtaja. 2017-18 Slovenian miesten maajoukkue, päävalmentaja.Pelaajaura:1973-74 KiePo (Mänttä), Maakuntasarja, 10 ottelua, 6+5=11, 2min.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.