Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Maraton päivässä pitää miehen tiellä - hämeenkoskelainen Mikko Perttula juoksi Nuorgamista Lahteen kylmän hernekeiton ja sekamehun voimin

Yhdeksän juoksijaa on taivaltanut 28 päivän aikana Suomen pohjoisimmasta kylästä Nuorgamista Lahteen keskimäärin 46 kilometrin, eli reilusti yli maratonin pituista päivätahtia. Sunnuntaina Helsingin senaatintorilla odottavalle maalilinjalle kilometrejä kertyy Nuorgamista yhteensä peräti 1 426 kilometriä.

Juoksijat ovat mukana Projektijuoksijoiden järjestämässä Suomi 100 -juoksussa. Suomen päästä päähän kuukaudessa juostava etappijuoksu järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa.

Perjantaihin mennessä yhdeksäntoista etappivoittoa nimiinsä on kirjannut hämeenkoskelainen Mikko Perttula, joka on juossut elämänsä aikana reilusti yli 300 maratonia. Viime vuosina vuositahdiksi on vakiintunut noin 60 maratonia.

Hurjalta kuulostava rypistys on tuntunut Perttulasta todella helpolta kahta ensimmäistä päivää lukuun ottamatta.

- Sain toisena päivänä pienen jalkavian, koska en ole tottunut juoksemaan ylämäkiä joita Lapissa riitti. Sen jälkeen yksikään päivä ei ole ollut raskas.

- Elämäni vaikein juoksu oli elämäni ensimmäinen 100 kilometrin juoksu, joka kesti minulla 12 tuntia. Kaverini joutui riisumaan lenkkarit jalastani sekä taluttamaan minut autoon ja saunaan, Perttula muistelee.

Maratonit ovat pieniä puristuksia myös miehen suorittamiin 24 tunnin juoksuihin nähden. Toukokuussa Kokkolassa mies juoksi 24 tunnin aikana 140 kilometriä.

300 maratonia ilman treenejä

Ultramatkojen juokseminen luulisi vaativan paljon säännöllistä harjoittelua, mutta Perttula sanoo juosseensa treenilenkin viimeksi viisi vuotta sitten.

- Sen jälkeen en ole juossut mitään maratonia lyhyempää, enkä juokse.

Harjoittelun lisäksi Perttula ei usko erityisiin välineisiin tai lisäravinteisiin. Miehen tyypillinen ateria heinäkuisen etapin aikana on ollut purkki kylmää hernekeittoa tonnikalalla höystettynä. Nestetankkauksessa Perttula vannoo veden tai urheilujuomien sijaan sekamehuun.

- Minulla ei ole edes sykemittaria saatika kompressiosukkia, joista muut juoksijat puhuvat.

Helsinkiin päästyään Perttula aikoo suunnata asuntoauton tyhjennyksen jälkeen saunaan. Kahden viikon päästä on seuraava juoksutapahtuma, 100 kilometrin mittainen Masokistin Unelma tapahtuma.

- Sitä ennen en juokse metriäkään.

Jutut loppuivat kesken

Kaarinasta kotoisin oleva Heli Lehtinen on rikkonut naisten peräkkäisinä päivinä juostujen virallisten maratonien Suomen ennätyksen lukuisia kertoja. Mikäli Lehtinen juoksee onnistuneesti maaliin sunnuntaina, uusi Suomen ennätys tulee olemaan 30 peräkkäisinä päivinä juostua maratonia.

Lehtinen on taittanut useita etappeja yhdessä haukiputaalaisen Jyrki Leskelän kanssa. Etapilla Vääksystä Lahteen kaksikko sai seuraa yhdelle etapille osallistuneista Mikko Pitkäsestä ja Tapio Koivistosta.

- Hyvä että saatiin tänään uutta juttuseuraa, meillä meinasi Jyrkin kanssa jutut jo loppua kesken, Lehtinen nauraa.

Matkan varrella Nuorgamista Lahteen on toden totta ehtinyt jutella, mutta millaisista asioista?

- Elämästä ja juoksemisesta. Uutisia emme ole ehtineet seurata, joten ajankohtaisaiheisiin ei olla puututtu.

Vaihtelevia maisemiakin matkalle on riittänyt, mutta mieleistä on vaikea valita.

- Erilaisia paikkoja on tullut nähtyä niin monia. Lappi oli hienoa ja pienemmät maalaistiet ovat olleet kivoja juostavia, Leskelä sanoo.

Maalissa kuohuvaa

Lehtinen on harrastanut ultrajuoksua vuodesta 2010 lähtien.

- Ultrajuoksussa on parasta se, ettei tarvitse vetää hampaat irvessä. Ja onhan juokseminen yksinkertaisesti todella kivaa puuhaa.

Lehtinen myöntää, että hänen on ajoittain nipistettävä itseään uskoakseen, että on juossut koko matkan Nuorgamista näin lähelle Helsinkiä.

- Jossain siellä alkuvaiheilla En suoraan sanottuna olisi uskonut, että pystyn suorittaa juoksun loppuun saakka.

- Maalissa maistuisi kyllä lasillinen kuohuvaa, Lehtinen haaveilee.