Orimattilaan tuleva jalkapallohalli on pystytystä vaille valmis - "tekonurmi ainutlaatuinen Suomessa"

Seuraavaksi Nikula aikoo rakentaa jäähallin. Leevi Vähälä

Aino Kattilakoski

Seitsemän vuotta sitten maanviljelijä Jukka Nikula päätti parantaa orimattilalaisten harrastusmahdollisuuksia rakentamalla salibandyhallin. Nikke-Areenana tunnettu halli saa lokakuussa rinnalleen Päijät-Hämeen kolmanneksi suurimman jalkapallohallin. Paineilmahallin perustukset ovat paikallaan ja halli on pystytystä vaille valmis.

- Rekka toi itse asiassa juuri äsken tekonurmen pihaan. Periaatteessa olisimme voineet aloittaa sen asennuksen jo tällä viikolla, mutta päätimme laittaa hallin ensiksi pystyyn. Tiedän, että ukkoskuuroja on vielä tulossa ja maa ei ole vielä kuivunut viime viikonlopun sateiltakaan.

Lokakuun puolivälissä pystytettävä paineilmahalli saa nimekseen Jukkis-Areena. Molempien hallien nimille on looginen selitys.

- Nikke ja Jukkis ovat lempinimiäni, Nikula selventää.

2400 neliömetrin jalkapallohalli tulee olemaan ympärivuotisessa toiminnassa. Talvella lämpöasteita sisällä on noin kymmenen. Halliin tulee kentän lisäksi katsomotilat, pukuhuoneet ja WC:t.

Jukkis-Areena nousee Orimattilan Viljamaantielle lokakuun puolivälissä. Leevi Vähälä

Halli tulee tarpeeseen

Uusi halli tulee Orimattilassa todella tarpeeseen. Hallissa voi jalkapallon lisäksi pelata pesäpalloa ja amerikkalaista jalkapalloa. Nikulan omistamaa hallia vuokraavat kaupunki, koulut ja urheiluseurat. Halli on koulujen käytössä päivisin, urheiluseuroille viidestä kymmeneen.

- Jalkapallon harrastajia on täällä yli 300. Lisäksi lahtelaisseurat ovat kyselleet vuoroja.

Riittääkö kaikille vuoroja?

- Tällä hetkellä näyttää, että ei. Nyt käytännössä kaikki vuorot ovat varattuja ja pelkästään joitakin yksittäisiä hajavuoroja on jäljellä. Vapaista vuoroista kysellään päivittäin.

Nikulan mukaan uusi jalkapallohalli on aiheuttanut Orimattilassa positiivista pöhinää.

- Paikalliset tykkäävät, kun nuoret saavat uusia harrastusmahdollisuuksia. Tällä on iso merkitys kaupungille.

Jalkapallohallin tulo nyt ei kuitenkaan ollut itsestään selvää. Nikulan alkuperäinen suunnitelma oli rakentaa jäähalli.

- Kaupungilta tuli kuitenkin jäähallin suhteen huono päätös, joten muutimme suunnitelmia. Rakennan jäähallin sitten seuraavaksi.

Nikulan mukaan paineilmahallit ovat kustannustehokkuutensa vuoksi suosittuja Euroopassa. Mallia Orimattilan halliin Nikula haki Virosta. Hallin toimittajaksi valikoitui slovenialainen yritys.

Pystytyksen jälkeen asennettava tekonurmi on Nikulan mukaan ainutlaatuinen. Samanlaisia löytyy Euroopasta vasta kaksi, Suomesta ei ainuttakaan. Lahtelaisilla on kokemusta siitä, mitä huonolaatuinen tekonurmi voi aiheuttaa.

Mukkulaan pitkän väännön ja viivästyksen jälkeen vuonna 2013 pystytetyn kulpahallin pöllyävä tekonurmi aiheutti käyttäjille terveyshaittoja, kuten kutinaa ja yskää. Tekonurmesta ilmenneen virheen huoltotoimenpiteet aiheuttivat Lahdelle lisäkustannuksia ja päänvaivaa. Lahden kaupunki ja tekonurmen toimittanut urakoitsija pääsivät sopuun vasta kaksi vuotta myöhemmin ja Mukkulan kuplahalli sai uuden nurmen vuonna 2016.

Jukka Nikula on jalkapallohallin valmistumisesta innoissaan. Leevi Vähälä

Nikula potkaisee ensimmäisen pallon

Nikulan mukaan hallin rakennusprosessi on ollut kokonaisuudessaan mukava. Lupaprosessi oli Orimattilassa helppo. Pientä päänvaivaa on aiheuttanut sateinen kesä.

- Vettä on tullut tänä kesänä paljon, joten touhu on ollut hiukan hitaampaa. Perustusten rakentamisessa kesti kaksi kuukautta, joten prosessi on loppujenlopuksi ollut melko lyhyt.

Nikula lupaa, että Jukkis-Areena kestää edellisviikonloppuna koetun Kiiran kaltaiset myräkät.

- Halli kiinnitetään hyvin, eikä sen pitäisi lähteä siitä minnekään. Kun halli on paikallaan, sen turvallisuutta valvotaan säännöllisesti ja koneisto huolehtii hallin paineilmasta.

Nikula on hallin valmistumisesta innoissaan.

- On mahtavaa, että tällainen haave toteutuu. Kyseessä on kuitenkin iso projekti.

Erityisiä avajaisia ei Nikulan mukaan todennäköisesti järjestetä. Kun halli on pystyssä ja nurmi paikallaan niin harjoitukset voivat alkaa heti.

- Sen olen kuitenkin sanonut, että ensimmäisen tuntuman nurmeen otan minä ja potkaisen ensimmäisen potkun, Nikula nauraa.

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Sinäkin voit olla vapaaehtoinen mentori

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut