Energiajuomajätti tuo uuden urheilutapahtuman mäkimonttuun ja Suurmäkeen - "Toivotaan, että tästä poikii vielä jotain muutakin"

Ylämäkijuoksukisan reitti kulkee mäkimontusta Suurmäen huipulle. Lauri Rotko

Vili Uuskallio

Salpausselän mäkimonttu ja Suurmäki toimivat ylämäkijuoksukisan näyttämönä kolmena seuraavana vuonna. Lahden kaupunki tekee tapahtuman järjestämisestä sopimuksen kansainvälisen energiajuomajätin Red Bullin kanssa.

Red Bull on järjestänyt ylämäkijuoksutapahtumia esimerkiksi Kuopion ja Slovenian Planican mäkikeskuksissa. Idea tapahtuman tuomisesta Lahteen syntyi alkuvuodesta, kertoo kaupungin yhteysjohtaja Mari Kuparinen.

- Silloinen jaoston puheenjohtaja Jarkko Nissinen (sd.) oli törmännyt Red Bullin kavereihin ja jutellut jotain. Siitä virisi keskustelu, jonka jälkeen tavattiin keväällä Red Bullin edustajia.

Kuparisen mukaan Red Bull halusi tuoda tapahtuman Etelä-Suomeen.

- Kun katsoo, missä vastaavia kisoja järjestetään, listalla on juuri (mäkihypyn) maailmancupin paikkakuntia, joiden kanssa haluamme kuulua samaan joukkoon.

Tukea kaupungilta

Maanantaina kokoontunut kaupunginhallituksen elinvoima- ja työllisyysjaosto hyväksyi ylämäkijuoksukisan järjestämistä koskevan sopimuksen. Kaupunki tukee tapahtumaa kolmen vuoden aikana enintään 74 000 eurolla.

Lisäksi markkinointiyhtiö Lahti Region tukee tapahtumaa vuosittain 5 000 eurolla. Muu taloudellinen vastuu on Red Bull Finlandilla.

Pääosa kaupungin tuesta on tapahtumapaikkoihin ja urheilukeskuksen tiloihin liittyvää aineellista tukea. Rahaa tarvitaan muun muassa Suurmäen väliaikaisten rakenteiden tekemiseen.

Järjestäjän tavoitteena on saada paikalle vuosittain noin 800 osallistujaa. Jokaista osallistujaa kohti paikalle arvioidaan saapuvan kaksi muuta henkilöä. Tapahtuman arvioidaan tuovan Lahteen 2 400 majoitusvuorokautta.

Järjestetään toukokuussa

Kaupungin mukaan tapahtuma vahvistaa Lahden asemaa urheilu- ja tapahtumakaupunkina. Hyppyrimäet saavat toivottua ympärivuotista hyötykäyttöä. Kaupunki arvioi myös saavansa merkittävän näkyvyyden globaalin järjestäjätahon kautta.

- Olemme tyytyväisiä, että saimme tapahtuman. Toivotaan, että tästä poikii vielä jotain muutakin, Kuparinen sanoo.

Ylämäkijuoksukisa järjestetään toukokuussa ennen maauimalan avautumista.

- Ensi vuoden tapahtuma on 12. toukokuuta. Seuraavista vuosista sovitaan erikseen, mutta todennäköisesti ajankohta on toukokuun toinen viikonloppu jatkossakin.

Kisan nimi on Red Bull 400, mikä viittaa juostavan matkan pituuteen. Järjestäjät kehottavat kilpailijoita valmistautumaan elämänsä rankimpaan 400 metriin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Suora lähetys: Hallitus pitää tiedotustilaisuuden julkisen talouden suunnitelmasta ja toisesta lisätalousarviosta - voit seurata tilaisuutta tästä nyt
 2. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 3. 8.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Koronatartuntojen määrä ei ole kasvanut - Päijät-Hämeessä 46 tartuntaa
 4. Onko nurkissasi vähälle käytölle jäänyt ompelukone tai vaikkapa teltta? Asikkalassa kerätään lahjoituksia kirjaston tavaralainaamoon
 5. Sinfonia Lahden muusikot soittivat Finlandiaa kodeissaan, videosta tuli nettihitti – näin se tehtiin
 6. Kaahari autoili Uudeltamaalta Hämeeseen, poliisi joutui takaa-ajoon - piikkimatto ja etälamautin käytössä Hollolassa
 7. ESS ei saa syytteitä kunnianloukkauksesta: "Uutinen vastaa sisällöltään niitä tietoja, joita kaupungintalon tapahtumista on saatu"
 8. Voice of Finland -kilpailun valmentajia itkettänyt orimattilalainen Henry Friman haluaa olla sinivalkoinen ääni ja tunteiden tulkki
 9. Lahden LAD-taidekeskukseen tulee jättimäinen muraali
 10. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 11. Lahtelainen Eskolan Taide- ja Kehysliike lopettaa – yritykset hakevat nyt ahkerasti neuvoja koronavirusepidemian tuomiin vaikeuksiin
 12. Lahtelainen ratsastuskoulu on valittu vuoden laatutalliksi
 13. Lahden Aluetaksi vei hävityn tarjouskilvan käräjille – hyvinvointiyhtymä saa haukut löysästä toiminnasta ja tasapuolisuuden puutteesta
 14. Vili Uuskallion Esalainen: Mikä ihmeen Oomi, nyt meni tunteisiin!
 15. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.