Urheiluluokalla huolehditaan nuorten jaksamisesta - ei nosteta koululiikuntamäärää kattoon

Aamuharjoitukset olivat Lotta Luumille uusi asia urheiluyläkoulussa. Mirja Hussain

Suvi Lempinen

Liikunnan määrä kasvoi, aamuharjoitukset alkoivat, koulu vaihtui ja koulumatkakin piteni. Ensimmäinen kuukausi yläkoulun urheiluluokalla on ollut täynnä uutta.

- On ollut tosi hyvä alku, sanoo Heinolasta asti Salpausselän yläkoulua käyvä Lotta Luumi.

Hän pelaa koripalloa YMCA Heinolassa. Ainakin vielä intoa riittää, eivätkä edes pitkät koulumatkat koettele jaksamista.

- Valmentaja tukee ja joustaa tarvittaessa. Koulussa Arto (opettaja Pulkkanen) sanoo, että ota kevyemmin, jos on vaikka flunssassa, sanoo puolestaan luokkakaveri Santeri Pulkkinen, Lahden Uimaseuran edustaja.

Hän haki urheiluluokalle saadakseen koulunkäynnin ja urheilun yhdistämisen joustavuutta ja on ollut tyytyväinen.

Lotta Luumi ja Santeri Pulkkinen ovat ensimmäisiä 7. luokkalaisia, jotka käyvät Salpausselän peruskoulussa urheiluluokkaa. Salpausselkä on yksi 19 yläkoulusta, jotka ovat mukana Suomen Olympiakomitean urheiluyläkoulukokeilussa.

Miten intohimo urheiluun säilytetään?

Kun Olympiakomitea, lajiliitot ja koulut rakentavat yhdessä urheilijan polkua yläkouluihin, tekisi mieli sanoa, että nyt tehdään tulevaisuuden huippu-urheilijoita. Kun pitkän linjan liikuntapainotteisessa Salpausselän yläkoulussa ovat aloittaneet ensimmäiset 26 urheiluluokkalaista, tekisi mieli puhua lahjakkuuksista. Salpausselän peruskoulun urheiluluokkakoordinaattori Arto Pulkkanen kieltää. Hän tietää, että sekä koululle että urheiluseuroille on houkuttelevaa yrittää tuottaa nuoria menestyjiä. Hän tietää myös, että se tie ei vie pitkälle.

- Kun oppilaat valitaan testein, se on aina vaikeaa. Testeissä pitäisi löytyä intohimo, niin että meillä on nyt valittuna ne nuoret, joilla on palava halu urheiluun, Pulkkanen kuvailee.

Urheilukoulun todennäköisesti tärkein tehtävä on pitää intohimon liekkiä elossa.

Salpausselän peruskoulu aloitti elokuussa Suomen Olympiakomitean urheiluyläkoulukokeilussa 18 muun yläkoulun kanssa. Aiemmin ja yhä rinnalla ovat liikuntapainotteiset luokat, mutta urheilijan polun tukeminen on ollut varsinaisesti vasta lukioiden heiniä. Olympiakomitean kokeilussa tavoitteena on kehittää kolmen vuoden aikana malli siihen, miten yhdistetään urheilu ja koulunkäynti yläkouluiässä aiempaa paremmin yhteen. Juuri tämä ikä on drop out -ilmiöiden aikaa, jolloin erityisesti kilpaurheilu menettää paljon nuoria. Pulkkanen on nähnyt sitä vuosittain liikuntapainotteisilla luokilla, erityisesti ysiluokkalaisissa.

- Seiskalla kaikista on tulossa ammattiurheilijoita, mutta yhdeksännellä luokalla ovat harvassa he, ketkä oikeasti tavoittelevat kilpaurheilussa rohkeasti eteenpäin. Heistä monet onneksi urheilevat vielä, mutta se on muuttunut heille enemmänkin sosiaaliseksi kavereiden kanssa harrastamiseksi, Pulkkanen kuvailee.

Lahtelainen Santeri Pulkkinen haki urheiluluokalle, jotta urheilu ja koulunkäynti yhdistyisivät joustavasti. Mirja Hussain

Miten selvitään ilman uupumusta?

Urheiluluokalla uusi oppiaine on kasvaminen urheilijaksi. Se nivoutuu niin liikunnan, terveystiedon kuin kotitalouden tunneille. Sen opit on hyödynnettävissä terveellisinä elämäntapoina myös kilpaurheilun ulkopuolella. Kaikista urheiluyläkoululaisista tulee tuskin huippu-urheilijoita. Se ei haittaa. Tavoitteena on vain pitää mahdollisuudet urheilu-uralle avoinna.

Puhutaan siis hyvinvoinnista ja jaksamisesta.

- Näkee selvästi, että osa oppilaista tulee kouluun väsyneinä, Pulkkanen sanoo.

Liian monet nuoret kärsivät uupumuksesta ja liikuntavammoista. Vuodesta 1991 Salpausselän koulussa urheilijanuorten kanssa työskennellyt Arto Pulkkanen ei liity niiden joukkoon, jotka lisäisivät urheilevilla nuorilla koululiikunnan määrää huolettomasti. Mantrahan kuuluu, että kilpaurheilevien nuorten täytyy liikkua vähintään 20 tuntia viikossa.

- Valtakunnallisena tavoitteena on koulussa jopa kymmenen tuntia liikuntaa viikossa. Monet koulut eivät ole lähteneet sille tielle, emme mekään.

Ensin on saatava riittävästi unta ja laadukasta ravintoa, sitten lisätään laadullista ja määrällistä harjoittelua sopivassa suhteessa. Pulkkasen mukaan urheiluseuroissa huolehditaan hyvin treenipuolesta ja ammattitaitoiset valmentajat osaisivat usein huolehtia myös nuorten urheilijoiden kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, mutta siihen ei jää harjoitusten yhteydessä usein riittävästi aikaa. Hän epäilee, että samoin tapahtuu muissakin harrastuksissa.

- Järjestetään harrastamisen hetki, mutta ei välttämättä seurata jaksamista.

Ongelmat on tunnistettu laajemminkin, ja myös Olympiakomitea kannustaa pyrkimään nuorten kanssa kiireettömään elämänrytmiin.

Urheiluluokkalaisilla on toki enemmän liikuntaa kuin muilla luokilla olevilla. Osan valmennushetkistä pitävät seuravalmentajat, ja yhteistyö urheiluseurojen kanssa on muutenkin tiivistä. Urheiluluokkalaiset valittiin Olympiakomitean laatimalla testillä ja lajiarvioilla urheiluseurojen kanssa. Valinnaisaineena koululiikunnan määrää on mahdollista lisätä reilusti kasi- ja ysiluokilla, mutta silloinkin on syytä pitää maltti mukana.

- Jos on liikaa ohjattua liikuntaa, nuorilla ei ole halua liikkua kavereiden kanssa. Tarvitaan omaehtoista, matalatehoista liikuntaa, kuten koulumatkaliikunta. Muuten pohjan rakentaminen jää hataraksi, Pulkkanen muistuttaa.

Liikuntaluokille 160 hakijaa

Salpausselän liikuntapainotteisille seiskaluokille oli vuoden alussa 160 hakijaa, joista 60 haki myös urheiluluokalle. Lisäksi urheiluluokalle oli kymmenkunta hakijaa, jotka eivät hakeneet liikuntapainotteisille luokille. Liikuntapainotteisille luokille valittiin 48 oppilasta ja urheiluluokalle 26 oppilasta.

Lotta Luumi halusi urheiluluokalle, jotta urheilun ja koulunkäynnin yhdistäminen olisi helppoa. Hän ehtii harrastamaan kakkoslajina telinevoimistelua, mutta näkee kavereita lähinnä koulussa. Korispelit vievät aikaa viikonlopuista.

Santeri Pulkkinen viettää viikonloppuisin aikaa kavereiden ja perheen kanssa, muutoin urheilu täyttää vapaa-ajan. Ohjatun harjoittelun määrä on noussut viime vuodesta sekä seuraharjoituksissa että koulussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustartunnan saanut nainen on ollut kontaktissa kahteen ihmiseen Suomessa, molemmat tavoitettu
 2. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 3. Kisatapahtumien välissä voi nauttia teatterista tai osallistua tiedetyöpajaan – näin Salpausselän kisat uudisti oheisohjelmaansa
 4. LASB pääsee aloittamaan uuden kauden puhtaalta pöydältä
 5. Joka kuntaan tulossa sähköauton pikalatauspiste – hallitus sopimassa lakiesityksestä, joka on EU-vaatimuksia tiukempi
 6. Dartsin vakava ammattivaiva säikäytti, mutta ei pysäyttänyt vääksyläistä Marko Kanteletta
 7. Riitapukariaan Orimattilassa puukottaneen tuomio aleni, hovioikeus ei pitänyt tekoa tapon yrityksenä
 8. Vaihtopenkki: Palloliiton KuPS-vyyhti on likainen, mutta tuskin tahraa Lahden mainetta
 9. Onko tässä Lahden tämän hetken lumisin maisema? Katso kuvat Salppurin kisoihin koristautuneista näyteikkunoista
 10. Orimattila ottaa käyttöön palvelusetelin yksityisiin päiväkoteihin – yksityinen toimija voi pyytää lisämaksua, jos tarjolla on lisäpalveluita
 11. Pääseekö lahtelainen Teatteri Vanha Juko vihdoin nauttimaan valtionosuuksista?
 12. Helsinki-Vantaalla ulosmarssi – merkittäviä vaikutuksia lentoliikenteeseen
 13. Uudenkylän asevarikon räjähdyksen syy jäi mysteeriksi – heinolalaisnaisen digitoima kaitafilmi paljastaa karut tuhot, jotka monet muistavat
 14. Uudella Temptation Island -kaudella mukana lahtelainen pariskunta
 15. Lahden kaupunginorkesterin soittaja voitti KKO:ssa riidan vakuutusyhtiötä vastaan

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.