Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pudotuspelit kiikarissa - LASBin viime kauden paras pistemies ja tehokkain puolustaja sivussa kauden avauksesta

Miesten Salibandyliiga starttaa lahtelaisen LASBin osalta sunnuntaina hallitsevan Suomen mestari Tampereen Classicin vieraana.

Liigassa pelaa alkavalla kaudella 14 joukkuetta. Runkosarjassa jokaiselle joukkueelle kertyy 26 ottelua, jonka jälkeen kahdeksan parasta jatkavat pudotuspeleihin. Kausi huipentuu huhtikuussa Helsingin Hartwall Areenalla pelattavaan Superfinaaliin, jossa Suomen mestaruus ratkaistaan yhdessä ottelussa.

Paperilla viime kevään mestari Classic on myös alkavan kauden suurin voittajasuosikki. Suomen miesten maajoukkueen päävalmentaja Petteri Nykyn luotsaama tamperelaisjoukkue vilisee kansainvälisen tason pelimiehiä, joiden kokemus, taitotaso ja urheilullisuus ovat koko maailman eliittiä.

Viime kaudella karsintojen kautta liigapaikkansa säilyttäneessä LASB-leirissä nimimiehiä ei lähdetä kumartamaan. Pudotuspeleihin tähyävän lahtelaisjoukkueen päävalmentaja Teemu Variksella on vahva luotto nuoreen orkesteriinsa.

- Lähdemme haastamaan Nykyn mestareita meidän mestareilla, joita löytyy 20 kappaletta sunnuntaina kokoonpanosta. Emme ole ennakkosuosikkeja, mutta haluamme liigaan hyvän startin ja ehjän 60-minuuttisen. Lähdemme pelaamaan hetki kerrallaan ja sitä kautta tulos voi olla positiivinen.

Kainulainen ja Korhonen loukkaantuneena

LASB ei pääse sarja-avaukseen parhaalla mahdollisella miehistöllä. Viime kaudella nuorten MM-kultaa ja B-nuorten SM-kultaa juhlinut maalitykki Justus Kainulainen sekä puolustuksen pallollinen liideri Matti Korhonen ovat sivussa kauden avauspeleistä loukkaantumisten vuoksi. Kainulainen (20+12) voitti viime kauden runkosarjassa LASBin sisäisen pistepörssin. Korhonen (15+6) oli puolestaan joukkueensa tehokkain puolustaja.

- Neljän viikon sisällä molemmat herrat ovat toivottavasti mukana kaukalon puolella, selventää Varis.

Yli puoli vuotta pelikentiltä sivussa ollut hyökkääjä Tino Nivala on sen sijaan palannut joukkueen vahvuuteen. Valtavalla peliälykapasiteetilla ja muhkeilla viiksillä varustettu sentteri sai lääkäriltä luvan harjoitteluun ja oli mukana jo kesän viimeisissä harjoitusotteluissa.

Hyökkääjäveljekset Justus, Rasmus ja Roope Kainulainen ovat tälläkin kaudella LASBin kantavia voimia. Suomen alle 23-vuotiaiden maajoukkueen mukana syyskuussa olleilta hyökkääjä Tuure Ailiolta ja puolustaja Miikka Pentikäiseltä voidaan odottaa lopullista murtautumista Salibandyliigan eliittiin. Ailion tavoin helsinkiläisestä EräViikingeistä siirtyneellä Joonatan Surakalla on niin ikään mahdollisuus näyttää kyntensä pääsarjatasolla isossa roolissa.

Tulostaulu ei saa ohjata nuoren joukkueen tekemistä

Yksittäisistä nuorista LASB-pelureista yleisön kannattaa kiinnittää katseita Pelicans SB:n kakkosdivarijoukkueesta oranssinuttuun siirtyneeseen puolustaja Lauri Palvailaan.

- On ollut hienoa nähdä, miten kovalla työnteolla ja hyvällä asenteella pystyy tulemaan liigajengiin mukaan. Lauri on pelannut todella hyviä pelejä harjoituskaudella ja tulee varmasti parantamaan vielä kauden mittaan, toteaa Varis ja nostaa juniori-ikäisistä pelaajista esiin myös Joni Puolakan sekä Elmo Lavosen nimet.

Aikuisten pääsarjatasolla kokemattomilta pelaajilta ei voi odottaa urotekoja illasta toiseen. Hyppäys juniori- tai kakkosdivaripeleistä liigakaukaloon on iso. Korkeammalle tasolle siirryttäessä pelaajan henkinen kapasiteetti joutuu puntariin. Joillain pelaajilla sopeutuminen vaatii enemmän aikaa kuin toisilla. Esimerkiksi superlahjakas Justus Kainulainen otti pääsarjapelit haltuunsa heti ensimmäisistä vaihdoista lähtien.

- Jos yksilöllä on potentiaalia nousta liigapelaajaksi, niin ennen kaikkea itseluottamus ja omaan tekemiseen uskominen korostuvat. Liigan rytmiin sopeutuminen on oma juttunsa. Tilanteet tulevat huomattavasti nopeammin ja virheistä rankaistaan paljon ankarammin kuin esimerkiksi kakkosdivarissa, huomauttaa Varis.

LASBin nykyisestä joukkueesta löytyy pallotaituruutta vaikka Hämeenlinnaan jakaa, mutta loppupeleissä henkinen kypsyys ja yksittäisten tilanteiden voittaminen ratkaisee ottelun lopputuloksen. Pelkillä kärkivirveleillä ja komeilla kisutteluilla joukkueen pistepussi ei kasva.

- Nuoren joukkueen ongelma on usein siinä, että tulostaulu ohjaa pelaamista liian paljon. Fakta on kuitenkin se, että parhaan tuloksen saavuttamiseksi keskittymisen on oltava läsnä jokaisessa pienessä hetkessä.