Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Taisteleva, organisoitu ja vauhdikas - ovet kävivät, mutta LASB-yhteisön henki säilyy

Seurahistoriansa toiseen pääsarjakauteen valmistautuva LASB koki kesällä kovia muutoksia. Karsintojen kautta Salibandyliiga-paikkansa säilyttäneen lahtelaisjoukkueen valmennus meni uusiksi, kun pitkän päivätyön lammilaistaustaisen seuran penkin takana tehnyt Kalle Tyrkäs sekä Petri Kemppainen jäivät sivuun edustusjoukkueen peräsimestä.

Uusiksi piiskureiksi saapuivat kokeneet salibandymiehet Teemu Varis ja Ray Backman. Päävastuun kantaa Varis, joka on aiemmin luotsannut muun muassa Espoon Oilersin ja Turun Palloseuran liigamiehistöjä.

Uuden seuran mukana vietetty kesä on ollut päävalmentajan mukaan ainutlaatuinen kokemus. LASB-organisaation yhteishenki ja tekemisen meininki ovat tehneet vaikutuksen 37-vuotiaaseen Varikseen. Yhteisössä eletään isolla sydämellä ja jokaisella toimijalla on halu laittaa itsensä täysillä likoon.

Sunnuntaina starttaavaa runkosarjaurakkaa Varis odottaa innolla, vaikka seitsemästä harjoitusottelusta oranssipaidat onnistuivat voittamaan vain kaksi. Tiistaina Nokialla pelatussa viimeisessä treenipelissä lahtelaiset kaatoivat paikallisen KrP:n jatkoajan jälkeen lukemin 4-5.

- Tarkan suunnitelman mukaan olemme edenneet toukokuusta asti ja pikkuhiljaa palaset alkavat loksahdella kohdilleen. Nokialla peli näytti todella hyvälle ja voin olla ylpeä jätkien suoritustasosta ja siitä, miten hommat ovat menneet eteenpäin. En ole nähnyt näin taistelevaa ryhmää missään, Varis hehkuttaa.

Lyhyitä syöttöjä vallan välineellä

Kesän fysiikkatesteissä LASB-pelaajien tuloskortteihin kirjattiin positiivisia lukemia, mutta hapenottokyvyssä ja jaksamisessa joukkue on hieman viime kautta perässä. Kuntopuoleen onkin Variksen mukaan keskitytty vielä loppukesästä, jotta joukkue jaksaa painaa täydellä intensiteetillä illasta toiseen.

- Uskon, että jalka riittää täydet kolme erää ja mahdolliset jatkoajat päälle. Enemmän tässä lajissa on kysymys siitä, että pelaaja pystyy palautumaan nopeasti vaihtojen välillä ja jaksaa sitä kautta täydet 60 minuuttia.

Uusi päävalmentaja lupaa suojattiensa pelaavan alkavalla kaudella vauhdikasta taitosalibandya, jossa kaukalon keskialue ylitetään aiempaa organisoidummin. Yhteisen pelisuunnitelman noudattaminen tekee pelaamisesta helppoa ja soljuvaa.

- Pallo on vallan väline. Mitä paremmin pysyt pallossa kiinni ja pystyt hallitsemaan pelin virtausta, sitä todennäköisimmin sinulla on enemmän energiaa pelata. Lyhytsyöttöpelissä viisikon pitää pysyä tiiviinä ja pallolliselle pelaajalle pitää löytyä kolme eri syöttösuuntaa. Toimivien rakenteiden ja tietyn kurinalaisuuden kautta taitavat maestrot pääsevät käyttämään omia vahvuuksiaan parhaiten joukkueen hyödyksi.

Konkareita poistui, sotilaita tuli tilalle

Myös pelaajapuolella LASBin ovet kävivät kesän aikana suuntaan ja toiseen. Suurin poismuuttoliikenne tapahtui paikallisvastustaja Hämeenlinnan Steelersin suuntaan, kun maalivahti Pasi Järvinen, puolustaja Jarno Mäkinen sekä hyökkääjät Julius Aaltonen, Elmeri Saukkonen ja Heikki Hätönen vaihtoivat maisemaa Hämeen sisällä lännemmäksi.

Kokeneemmasta kaartista suomalaisen salibandyn elävä legenda Mikael Järvi lopetti uransa. Myöskään ilmaveivirankkareistaan tunnettua Antti Sihlmania ei nähdä enää alkavalla kaudella LASB-paidassa.

Tulijoiden listalta esiin kannattaa nostaa kaksi tulevaisuuden pelimiestä, vuonna 1997 syntyneet Tuure Ailio ja Joonatan Surakka. Viime kevään helsinkiläisestä SM-hopeajoukkue EräViikingeistä Lahteen ja Aleksanterinkadulle muuttanut hyökkääjäkaksikko suorittaa parhaillaan asevelvollisuutta Santahaminan urheilukoulussa.

Ailion palvelus kestää vuoden, mutta jääkäri Surakan osalta armeija-aika päättyy ensi viikolla. Uudet joukkuekaverit ovat auttaneet Stadin kundia sopeutumaan uuteen, mastojen koristamaan kotikaupunkiin.

Nykyjoukkueesta Surakalle entuudestaan tuttuja naamoja olivat samassa alle 19-vuotiaiden MM-kultajoukkueessa vuonna 2015 pelanneet Miikka Pentikäinen sekä Rasmus Kainulainen, jonka tj-kammassa on niin ikään enää muutama piikki jäljellä.

- Yksi saunailta tuossa on ehtinyt jo olla, joten nyt on muukin joukkue tullut tutuksi. Meillä on todella nuori, nopea ja taitava joukkue. Kokeneemmista pelaajista Henri Vilén ja Juuso Mutikainen näyttävät hyvää esimerkkiä meille nuoremmille.

LASB-perhe lisääntyi maalintekijällä

Oikean laitahyökkääjän paikalla viihtyvän Surakan tavoitteena on kohota seuraavalle tasolle urallaan. EräViikinkien riveissä vastuu jäi viime kaudella pieneksi, joten pelinälkää neljä liigamaalia lyhyellä pääsarjaurallaan viimeistelleellä laiturilla varmasti riittää.

- Urheilukoulussa olen päässyt hyvin treenaamaan ja olen mielestäni aika kovassa tikissä tällä hetkellä. LASB saa meikäläisestä maalintekijän, vaikka treenipeleissä meno on ollut vähän tehotonta, toteaa sunnuntaina Tampereen Classicia vastaan pelattavan sarja-avauksen yhteydessä 20-vuotissyntymäpäiviään viettävä Surakka.

LASB-yhteisössä vallitseva toimintakulttuuri kerää Variksen tavoin myös Surakan kehut.

- LASB on vähän kuin iso perhe. Helsingissä pelaajat tulevat vähän sieltä sun täältä ja toiminta ei ole niin yhtenäistä. EräViikingeissä pyrittiin koko ajan ammattimaisuuteen, kun täällä taas mennään enemmän yhteisön kautta ja tehdään asiat käytännössä paremmin. Minulle sopii tämä lasbilainen mentaliteetti. Olen välillä hieman temperamenttinen persoona ja tykkään tehdä keskittyneesti omia juttuja. Ammattimaisuuden pitää kuitenkin säilyä ja asiat pitää tehdä kunnolla.