Tätä patsasta on odotettu 44 vuotta - tänne se tulee

Juha Hölttä

Hiihtostadionin mäkimontun yläkulmaan valetulle betoniselle jalustalle asennetaan lähiviikkoina vuosikymmeniä puuhattu Mäkihyppääjäpatsas.

Suomalaisen ja lahtelaisen mäkihyppyperinteen kunniaksi pystytettävä patsas lienee pitkäaikaisimpia ja monivaiheisimpia liikuntakulttuurihankkeita Suomessa.

- Manne Salonen esitti 44 vuotta sitten Lahden Hiihtoseuran johtokunnan kokouksessa, että Lahteen tehtäisiin mäkihyppääjäpatsas, muistelee LHS:n perinneyhdistyksen Punapaitojen puheenjohtaja ja patsastoimikunnan jäsen, olympiavoittaja Veikko Kankkonen.

Patsashankkeella on ollut monia mutkia matkassa ja esimerkiksi viime vuonna 96-vuotiaana edesmennyt Salonen muisteli esitelleensä patsasideaa viidelle Lahden kaupunginjohtajalle.

Viime vuonna patsaan toteuttaminen kuitenkin nytkähti vihdoin ratkaisevasti eteenpäin. Marraskuussa löytyi yhteisymmärrys patsaan sijoituspaikasta eri osapuolten kesken ja viime maaliskuussa kaupungin konserni- ja tilajaosto vahvisti pystytyspaikaksi mäkikatsomon yläkulman tulostaulun, hiihtosillan ja Hiihtomuseon edustalla.

Teräksestä valmistettavan neljä metriä korkean patsaan on suunnitellut rakennusarkkitehti Vesa Ekholm, punapaita itsekin, ja sen toteuttaa orimattilalainen Le-Met oy.

Mäkihyppääjäpatsas paljastetaan ja se luovutetaan Lahden kaupungille 24. lokakuuta. Patsaan paljastavat opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.), kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Milla Bruneau (kok.) ja patsastoimikunnan puheenjohtaja, olympiahopeamitalisti Niilo Halonen.

Kustannusarvio 55 000 euroa

Viime talvena perustetun Punapaitojen patsastoimikunnan sihteerin Erkki Niemisen mukaan patsaan toteuttaminen on vaatinut vielä loppuvaiheessakin melkoisen määrän lausuntojen ja lupien hakemista, joiden hankkimisessa emoseura LHS:sta ja sen toiminnanjohtajasta Erkki Raidasta on ollut korvaamaton apu.

- LHS on hoitanut juridisen puolen, kuten tilit ja luvat. Seura on ollut avainasemassa hankkeen toteutuksessa.

Mäkihyppääjäpatsaan kustannusarvio on 55 000 euroa, johon on haettu ja saatu avustusta opetusministeriöltä. Rahankeräys aloitettiin maaliskuussa ja summa saatin kokoon lahtelaisilta yrityksiltä.

Kaupunki vastaa patsaan perustuksista sekä hoidosta, mutta ei osallistu hankintakustannuksiin.

- Kyse on maailman ensimmäisestä ulkoilmassa olevasta mäkihyppypatsaasta ja uskon, että siitä tulee Lahden kuvatuin turistikohde, sanoo Nieminen.

Kunnianosoitus mäkihyppyperinteelle

Mäkihyppääjäpatsaan jalustan kaupunginpuoleiselle sivustalle tulee teräslaatta, jossa on seuraava teksti:

Mäkihyppääjä

Pystytetty Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden juhlavuonna 2017 kunnioittamaan suomalaista mäkihyppyperinnettä, jota Lahden Hiihtoseuran mäkihyppääjät ovat vahvasti vaalineet saavuttamalla yhteensä 70 olympia- ja MM-mitalia sekä 11 Keski-Euroopan mäkiviikon kokonaisvoittoa.

Suunnittelu: Vesa Ekholm

Toteutus:

LHS:n Punapaidat / Lahden Hiihtoseura ry

Tukijat:

Lahden kaupunki, opetus- ja kulttuuriministeriö, Lahti Energia Oy, Lahti Aqua Oy, Luhta, Fazer, Kemppi Oy, Marakon Oy, Stalatube Oy, Padasjoen Säästöpankkisäätiö, Helmi Säästöpankki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 2. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 3. Lahti Soccer pelataan kesäkuussa, myös Masto Cupin aikataulu edelleen voimassa
 4. Lahden keskustan tuntumassa on liikkunut viime päivinä useita hirviä – "Kun vasat lähtevät emon luota, ne poukkoilevat ympäriinsä"
 5. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 6. Työttömien työntekijöiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 7. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 8. Hyvinvointiyhtymän perusterveydenhuollon lääkärit ja hammaslääkärit ovat huolissaan valmistellusta yhteisyrityksestä – enemmistö ei usko mallin hyödyttävän palvelutuotantoa
 9. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Asikkalan Vääksyyn
 10. Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Heinolassa
 11. Kuluttajille myytävissä autonostimissa on hengenvaara, tuotteet palautettava ostopaikkaan
 12. Päijät-Hämeen matkailualan yrittäjät tekevät yhteistyötä, jotta täällä ensi kertaa lomailevat ihastuisivat alueeseen: "Meidän pitää hurmata heidät"
 13. Hartolassa syttyi maastopalojen sarja
 14. Lahti Aqua -konsernissa vakava työtapaturma – kätensä menettänyt vaatii oikeusteitse korvauksia
 15. Lahden Kortteliliigan Ropponen muistuttaa perinteisten tukijoiden ahdingosta – ei laskua ensimmäiseksi heille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.