Lahti sai vihdoin ja viimein mäkihyppypatsaan - "Tämä on kunnianosoitus Manne Saloselle"

Mäkihyppääjä-patsaan figuuri liitelee Hiihtostadionin hyppyrimäiltä kohti Lahden keskustaa. Katja Luoma

Juha Hölttä

Lahtelaisen mäkihypyn suurmies Manne Salonen esitteli jo yli 40 vuotta sitten idean mäkihyppypatsaasta Hiihtostadionille. Patsashanke on vuosikymmenten aikana kohdannut monia erilaisia vastoinkäymisiä, kunnes se noin vuosi sitten nytkähti eteenpäin yllätyksenä jopa sitä puuhanneelle Lahden Hiihtoseuran Punapaidat-yhteisölle.

- LHS:n ja Punapaitojen edustajina vierailimme aika usein kaupungintalolla, jossa hanketta pidettiin perusteltuna, kun muistutimme esimerkiksi LHS:n hyppääjien arvokisamitalien määrästä, tiivistää viime käänteet patsastoimikunnan puheenjohtaja Niilo Halonen.

- Viime vaiheessa etsittiin monien vaihtoehtojen joukosta sopivaa paikkaa ja lopulta sille löytyi loistava sijainti, hän kehuu.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) tiistaina paljastama Mäkihyppääjä-patsas sijaitsee mäkimontun kaupunginpuoleisessa päässä, aivan Hiihtomuseon ja hiihtosillan edessä.

- Tämä patsas on kunnianosoitus Manne Saloselle, Punapaitojen kunniapuheenjohtajalle, korostaa Halonen viime vuonna 96-vuotiaana edesmenneen Salosen roolia.

Mäkihyppääjä-patsaan jalustassa kerrotaan, että se on pystytetty Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden juhlavuonna 2017 kunnioittamaan suomalaista mäkihyppyperinnettä. LHS:n hyppääjät ovat vaalineet sitä yhteensä 70 olympia- ja MM-mitalilla.

Suojakangas ei totellut ministeriä

Paljastustilaisuudessa oli koettavissa eräänlaista symboliikkaa patsaan syntyvaiheisiin, sillä paljastaminenkaan ei sujunut ongelmitta. Ministeri Grahn-Laasonen ei saanut vetäistyksi patsaan suojakangasta alas, eikä se juhlatilaisuuden aikana onnistunut miesvoiminkaan.

Grahn-Laasonen muistutti, että saavutustensa ansiosta suomalainen mäkihyppy on patsaansa ansainnut ja hän uskoi, ja toivoi, että laji, jolla on takanaan niin loistelias historia, lähtee uuteen nousuun jo tulevalla kaudella.

Punapaitojen puheenjohtaja Veikko Kankkonen, Halonen ja LHS:n puheenjohtaja Juha Kolu luovuttivat paljastustilaisuudessa patsaan Lahden kaupungille.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Milla Bruneau (kok.) kuvaili patsasta osuvasti ”lahtelaiseksi ikuisuusprojektiksi” ja kiitteli Punapaitoja sen sinnikkäästä ja pitkämielisestä ajamisesta. Hän tiesi Manne Salosen roolin patsasasiassa ja uskoi, että tämä olisi ollut ylpeä, kun se viimein toteutui.

Patsastoimikunnan puheenjohtaja Niilo Halonen oli huojentunut, kun vuosikymmenten projekti saatiin vihdoin onnistuneesti maaliin. Katja Luoma

"Maalissa tuntuu hyvältä"

Mäkihyppypatsaan toteuttaminen oli rankka urakka ja Niilo Halonen tunnusti, että välillä sen takia menivät yöunetkin.

- Tämä ei ollut viiden, eikä edes kymmenen vuoden projekti, eikä sen parissa vietettyjä tunteja voi edes laskea.

- Prosessi oli pitkä ja se vietiin läpi taisteluiden kautta, mutta nyt tuntuu hyvältä ja on mukavaa, että ollaan vihdoin maalissa, huokaili patsastoimikunnan puheenjohtaja.

Patsaan kustannusarvio oli 55 000 euroa. Opetusministeriö myönsi sille avustuksen ja kaupunki rakensi jalustan. Loput varat hankittiin lahtelaisilta yrityksiltä.

- Henki oli se, että yritysten pitää olla lahtelaisia, korostaa Halonen.

Mäkihyppääjä-patsaan on suunnitellut Vesa Ekholm.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 2. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 3. Lahti Soccer pelataan kesäkuussa, myös Masto Cupin aikataulu edelleen voimassa
 4. Lahden keskustan tuntumassa on liikkunut viime päivinä useita hirviä – "Kun vasat lähtevät emon luota, ne poukkoilevat ympäriinsä"
 5. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 6. Työttömien työntekijöiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 7. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 8. Hyvinvointiyhtymän perusterveydenhuollon lääkärit ja hammaslääkärit ovat huolissaan valmistellusta yhteisyrityksestä – enemmistö ei usko mallin hyödyttävän palvelutuotantoa
 9. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Asikkalan Vääksyyn
 10. Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Heinolassa
 11. Kuluttajille myytävissä autonostimissa on hengenvaara, tuotteet palautettava ostopaikkaan
 12. Päijät-Hämeen matkailualan yrittäjät tekevät yhteistyötä, jotta täällä ensi kertaa lomailevat ihastuisivat alueeseen: "Meidän pitää hurmata heidät"
 13. Hartolassa syttyi maastopalojen sarja
 14. Lahti Aqua -konsernissa vakava työtapaturma – kätensä menettänyt vaatii oikeusteitse korvauksia
 15. Lahden Kortteliliigan Ropponen muistuttaa perinteisten tukijoiden ahdingosta – ei laskua ensimmäiseksi heille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.