Janette Lepistö kohensi keihäsennätystään liki neljällä metrillä – Jami Kinnunen lähestyy 80 metriä

Murto aloitti kilpailun korkeudesta 425, jonka hän ylitti kolmannella yrittämällä. Korkeudet 435 ja 445 ylittyivät sen sijaan ensimmäisellä. MARTTI KAINULAINEN / LEHTIKUVA

STT

Kolmannen polven keihäänheittäjä Jami Kinnunen kohensi lauantaina ennätystään 80 metrin tuntumaan Kuortaneella käydyssä keihäskilpailussa. Kinnunen räväytti ensimmäisellä heitollaan 79,12.

Kaksi kesää sitten heitetty ennätys parani 68 sentillä. Kaksi muuta mitattua heittoa kantoivat 75,12 ja 76,70.

Äänekosken Urheilijoita edustavan Kinnusen valmentajaisä on Kimmo Kinnunen, vuoden 1991 maailmanmestari.

– Sanoin viime kauden jälkeen, että nyt lopetetaan leikkiminen ja aletaan heittämään. Se on käytännössä tarkoittanut, että olen harjoittelussa pystynyt paremmin erottamaan olennaisen ja epäolennaisen, 25-vuotias Kinnunen valaisi Suomen Urheiluliiton sivuilla .

Keskisuomalaisen harjoituskausi on ollut ehjä.

– Kun tulen heittoon aika kovalla vauhdilla, niin nyt on haettu sitä, etteivät askelet lähde viimeisestä ristiaskelhypystä ylöspäin vaan eteenpäin. Silloin saan paremmin ajoitettua heittoa, Kinnunen sanoi.

"Räpsyllä" liki neljän metrin parannus

Naisten kilpailun voittaja Janette Lepistö takoi pöytään hurjan ennätysparannuksen. Lepistö, 26, viskasi parhaimmallaan 57,78, kun edellinen ennätys oli 54,11.

Lepistön heitto kalpenee vain kuudella sentillä Julia Valtasen kauden kärkinoteeraukselle.

Lehtimäen Jyskeen urheilija paljasti harjoitelleensa miesten keihästähden Toni Kuuselan kanssa. Lepistö kertoo kehittyneen heittotekniikan olevan kesän menestyksen salaisuus.

– Voima- ja kimmoisuusominaisuudet ovat pysyneet samalla tasolla, mutta olen oppinnut paremmin heittämään. Olen saanut sellaista räpsyä siihen heiton loppuun. Sitä minulla ei ole ennen ollut, Lepistö sanoi.

Lepistön kaikki mitatut heitot olisivat ylittäneet kirkkaasti entisen ennätyksen. Hän ylitti 56 metrin rajan neljästi, mutta Lepistön mukaan vielä parempaankin on edellytykset.

– Juoksu oli vielä vähän loikkimista. Siihen tarvitaan varmuutta, mutta ihan hyvä ensimmäiseksi kilpailuksi, Lepistö sanoi.

Wilma Murto seiväsvoittoon, Elina Lampelalle komea ennätysparannus

Seiväshyppääjät Wilma Murto ja Elina Lampela aloittivat kesän kilpailukautensa väkevästi hyppäämällä kesän kotimaisen kärkituloksen 445 lauantaina Kuortaneella. Salon Vilpasta edustava Murto nappasi kilpailun voiton. Oulun Pyrinnön Lampela sijoittui toiseksi omalla ennätyksellään.

– Vähän kaksijakoiset tunnelmat. Periaatteessa oli hyvä saada kausi jollakin lailla alkuun, mutta hyppääminen ei ollut teknisesti sitä mitä odotin. Antaisin arvosanaksi seitsemän ja puoli, Murto kertaili Suomen Urheiluliiton tiedotteessa .

Murto aloitti kilpailun korkeudesta 425, jonka hän ylitti kolmannella yrittämällä. Korkeudet 435 ja 445 ylittyivät sen sijaan ensimmäisellä. Myös 455 oli täpärällä onnistua.

– Wilman hypyistä huomasi, että hän hyppäsi tänä keväänä ensimmäistä kertaa ulkona. Kahdentoista askelen vauhdilla tuo oli ihan ok tulos. Kisan tavoitekin toteutui sikäli, että tuolla vauhdilla Wilma teki koko lailla saman tuloksen kuin hallikaudella, valmentaja Jarno Koivunen aprikoi.

Murto on hypännyt ulkoratojen ennätyksensä 460 vuonna 2018.

Murron ja Nikkasen jäljille

Lampela taivutti Kuortaneella uransa ylivoimaisesti parhaimman kilpailun, sillä hän paransi ulkoratojen ennätystään peräti 20 sentillä. Korkeudet 435 ja 445 ylittyivät kolmannella yrityksellä.

– Paljon tuli hyppyjä. Kun yritin 450:stä, ajattelin, että jos tämäkin menee vielä kolmannella, niin en jaksa enää sen jälkeen hypätä, Lampela kuvasi rankkaa kilpailua.

– Kesäksi tehtiin aika iso muutos tekniikkaan. Hyppäsin nyt 16 askelen vauhdilla, kun hallikaudella käytin 12 ja 14 askelta. Juoksu tuli helposti. Ei ollut yhtään vaikeuksia sen kanssa, Lampela sanoi.

Lampela nousi ennätyksellään kolmanneksi naisten seipään kotimaisessa ulkoratatilastossa. Ainoastaan Murto ja Minna Nikkanen ovat tehneet paremmat tulokset.

22-vuotiaat Murto ja Lampela jatkavat kauttaan ensi viikolla Somerolla ja kahden viikon päästä Espoossa.

Perälampi ja Eliander nakkasivat kiekossa kauden kärkitulokset

Sekä miesten että naisten kiekonheitossa tehtiin lauantaina kauden kotimaiset kärkitulokset, kun Oskari Perälampi ja Lotta-Kaisa Eliander räväyttivät pisimmät siivut Keuruulla käydyissä yleisurheilukisoissa.

Espoon Tapioita edustava Perälampi, 23, heitti parhaimmalla heitollaan 57,05. Tähänastinen kauden kärkitulos oli Raimo Munukan nimissä ollut 55,57, jonka Perälampi alitti kaikilla neljällä hyväksytyllä heitollaan. Perälampi voitti kultaa viime vuoden Kalevan kisoissa.

Turun Urheiluliiton Eliander viskasi parhaimmallaan lukeman 54,92, joka on 35-vuotiaan urheilijan uusi ennätys ulkoradoilla. Helmikuussa Eliander juhli SM-hallikultaa sisärataennätyksellään 54,95.

Eliander ei päässyt kevään koronarajoitusten aikana halliin heittämään, mutta pystyi muuten harjoittelemaan laadukkaasti.

– Kotona vain treenailin, mutta hyvässä kunnossa olen. Ennätystä lähden tänä kesänä parantamaan. Turun Kalevan kisat ovat minulle kotikisat, joten se on kauden päätavoite, uransa parhaassa vireessä oleva Eliander totesi Suomen Urheiluliiton tiedotteessa .

Eliander on saavuttanut Kalevan kisoista yhden pronssin 11 vuotta sitten.

Kolminkertainen Suomen mestari Salla Sipponen Keuruun Kisailijoista oli toinen tuloksella 54,28. Viisinkertainen mestari Sanna Kämäräinen Lapinlahden Vedosta heitti 54,27 ja oli kolmas.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut