Olympiastadionilla on hyvä sydän – "Viriili vanhus, joka on käynyt nuorennusleikkauksen"

Olympiastadion stadion aukeaa yleisölle remontin jälkeen entistä ehompana elokuussa. Kuvassa olympiastadion 15. toukokuuta 2019. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT

Jos Suomesta etsii sovinnollisuuden tyyssijaa, kannattaa pysähtyä Helsingin Taka-Töölössä Olympiastadionin kohdalla. Stadion on eheyttänyt suomalaisia saman lipun alle syntymästään lähtien 82 vuotta.

Olympiastadionilla eli tuttavallisesti "Stadikalla" ovat kaikki kukat saaneet kukkia. Siitä tulee ensimmäisenä mieleen tietenkin urheilu, mutta stadion on ollut yhtä lailla viihteen, kulttuurin kuin poliittisten ja uskonnollisten tilaisuuksien kotipesä. Onpa sen uumeniin majoitettu asunnottomiakin, ja toisinaan on pistetty tanssiksi.

Liikuntaneuvos Erkki Alajan kirjoittama 384-sivuinen historiikki Olympiastadion (Teos) muistuttaa, kuinka moneen arkkitehtien Yrjö Lindegrenin ja Toivo Jäntin suunnittelema funkis-tyylinen rakennus on taipunut.

– Tämä on elämäkerta Stadikalle. Jos Olympiastadion olisi ihminen, hän olisi viriili vanhus, joka on käynyt nuorennusleikkauksen, Alaja viittaa stadionin nelisen vuotta kestäneeseen, satojen miljoonien eurojen remonttiin ja perusparannukseen. Entistä ehompi stadion aukeaa yleisölle elokuussa.

– Stadika on erittäin laaja-alainen. Ihminen, jolla on hyvä sydän, Alaja kaivaa toisen humaanin vertauksen.

Kun stadion räjähti

Alaja syntyi samana vuonna, kun Helsingin olympiastadionilla järjestettiin 1952 kesäolympiakisat. Ne olivat sodissa runnellun kansakunnan voimanponnistus.

– Olympiakisat olivat Suomen eheytymisnäyte ulkomaille.

Alajalla ei omia olympialaisia muistikuvia Helsingin-kisoista ole, mutta 19 vuotta myöhemmin samalla stadionilla järjestetyistä yleisurheilun EM-kilpailuista kyllä.

– Olin 19-vuotias 1971 ja katsomossa etukaarteessa, kun Juha Väätäinen juoksi 10 000 metrin Euroopan mestariksi. EM-kisoissa stadion todella räjähti, Alaja muistelee, kun vuosikausia kestävyysjuoksumenestystä janonneet suomalaiset hullaantuivat hurmioon.

Vaikka Olympiastadionin historiassa vilisee merkittäviä nimiä, yksi on yli muiden: helsinkiläinen kunnallispoliitikko ja urheiluvaikuttaja Erik von Frenckell, "Jokapaikan Erkki". Ilman hänen sinnikkyyttään ja määrätietoisuuttaan Olympiastadionin oma tarina olisi voinut juuttua lähtötelineisiin.

– Von Frenckell vaikutti stadionin syntyyn suunnattoman paljon. Hän oli sisukas ja osasi aikanaan niin sanotusti verkottumisen, Olympiastadionin elämäkerturi Alaja päättää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.