Kolumni: Jalkapallo voisi olla maailman suurin arvojohtaja – se on maailman puhutuin kieli ja tunnustetuin uskonto

Antti Pohja

Maailma muuttuu nopeammin kuin koskaan - ja hitaammin kuin enää koskaan tulevaisuudessa. Tämän virkkeen kirjoitan yhä useamman tekstin alkuun nykyään. Koska se on totta ja selkeää suomea.

Moni asia laahaa vielä menneessä ajassa, mikä on ymmärrettävää. Vanhaa elämää on eletty niin pitkään ja muutokset uuteen ovat niin radikaaleja, että pelottaahan se. Jotkut alat ja asiat ovat alttiimpia ja valmiimpia muutokselle kuin toiset. On hyvä, että suunnannäyttäjät näyttävät suuntaa ja muut seuraavat maailman muutosta perässä, sopivan tarkkailumatkan päästä. Ei kaikkien kannata etupellossa innovoida.

Mutta muutos tulee joka tapauksessa, joten siitä ei kannata keskustella. Maailma ei ole enää ikinä samanlainen kuin se oli kymmenen vuotta sitten, saati aikaisemmin.

Megatrendit, kuten ilmastonmuutos, Aasian keskiluokkaistuminen ja digitalisaatio vaikuttavat telluksen tulevaisuutta ajatellen kaikkeen, yhdessä ja erikseen. Ilmastonmuutos on tietenkin se kaikista tärkein asia, sillä ilman vaikuttavia muutoksia millään muulla ei ole enää pian mitään merkitystä.

Jalkapallo on ollut yksi maaliman megatrendeistä jo pitkään. Se on maailman puhutuin kieli ja tunnustetuin uskonto, jonka vaikutus maailman jokapäiväiseen elämään on valtava. Siksi lajin rooli suunnannäyttäjänä maailman muutoksessa voisi ja pitäisi olla nykyistä huomattavasti terveempi ja oikeanlaisten asioiden ja arvojen puolesta kantaaottava kuin mitä viime vuosien kuningaslajia tärvelevät suhmuroinnit ovat olleet. Ehkä törkeimpänä esimerkkinä globaalissa jalkapallossa on vuoden 2022 Qatarin MM-kisat, joista kirjoitin jo aiemmin tällä palstalla.

Kansainvälinen jalkapallo voisi halutessaan olla maailman suurin arvojohtaja, jonka viestit voisivat muuttaa maailmaa makrotasolla, tuntuvasti. Tällä hetkellä esimerkiksi kansainvälinen jalkapalloliitto johtaa arvoilla, joita tulevat sukupolvet eivät yksinkertaisesti enää allekirjoita. Maailma muuttuu, ja jalkapallo voisi muuttaa sitä oikeaan suuntaan. Kansainvälinen jalkapalloliittokin muuttuu, mutta ei näköjään suunnannäyttäjänä, vaan pakon edessä.

Kotimaisella tasolla Palloliitto on Suomen suurin lajiliitto, jonka tulevaisuutta rakennetaan parhaillaan kovaa vauhtia. Palloliitossa luodaan muun muassa uutta valmennuskoulutusjärjestelmää, etsitään suomalaisen jalkapalloilun identiteettiä ja rakennetaan nykypäivään sopivaa johtamistapaa: avoimuuden ja horisontaalisen vaikuttamisen, keskustelemisen, kuuntelemisen, oppimisen ja opettamisen kautta. Minä pidän tästä. Suunta on hieno. Enkä halua puhua vanhasta Palloliitosta tai Fifasta, koska ne ovat oman aikansa tuotteita. Niitä en halua verrata tähän päivään ja tulevaan, eikä ikinä saisikaan. Mutta nyt on erinomainen aika uusille tuulille.

Suomalainen jalkapallo on saamassa toivottavasti puheenjohtajavaalissa johtajan, joka voi olla suunnannäyttäjä koko maailman jalkapallojohtamiselle. Mika Aaltonen on tutkinut tulevaisuutta maailman johtavien visionäärien kanssa, ymmärtää maailman muutoksen trendit ja johtamismallin muuttumisen vertikaalisesta yhä enemmän horisontaaliseksi. Hän on ollut rakentamassa suomalaisen jalkapalloilun identiteettiä ja ymmärtää peliä entisenä huippupelaajana. Lisäksi Aaltonen osaa tämän päälle ratkaisevan: hän osaa viestiä, hän pystyy tuomaan kompleksisen osaamisensa ulos suustaan ymmärrettävästi ja näin saamaan tietotaitonsa käytäntöön.

Palloliiton tehtävä on enemmän kuin suomalaisen jalkapalloilun kehittäminen. Se on instanssina suomalainen vaikuttaja, joka voi ja jonka pitää ottaa arvojohtajan roolia Suomessa ja näyttää esimerkkiä kansainvälisesti. Toivon siis, että Mika Aaltonen valitaan Palloliiton puheenjohtajaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta alkoi Lahdessa iltapäivällä maltillisesti – "Veikkaan, että tänään on enemmän meininkiä kuin eilen"
 2. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 3. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 4. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 5. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 6. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 7. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 8. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 9. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 10. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 11. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 12. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 13. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 14. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 15. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 29.5.2020
 2. Fingerpori 30.5.2020
 3. Fingerpori 28.5.2020
 4. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 5. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 6. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 7. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 8. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 9. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 10. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 11. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 12. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 13. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 14. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 15. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.