Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Kolumni: Jalkapallo voisi olla maailman suurin arvojohtaja – se on maailman puhutuin kieli ja tunnustetuin uskonto

Maailma muuttuu nopeammin kuin koskaan - ja hitaammin kuin enää koskaan tulevaisuudessa. Tämän virkkeen kirjoitan yhä useamman tekstin alkuun nykyään. Koska se on totta ja selkeää suomea.

Moni asia laahaa vielä menneessä ajassa, mikä on ymmärrettävää. Vanhaa elämää on eletty niin pitkään ja muutokset uuteen ovat niin radikaaleja, että pelottaahan se. Jotkut alat ja asiat ovat alttiimpia ja valmiimpia muutokselle kuin toiset. On hyvä, että suunnannäyttäjät näyttävät suuntaa ja muut seuraavat maailman muutosta perässä, sopivan tarkkailumatkan päästä. Ei kaikkien kannata etupellossa innovoida.

Mutta muutos tulee joka tapauksessa, joten siitä ei kannata keskustella. Maailma ei ole enää ikinä samanlainen kuin se oli kymmenen vuotta sitten, saati aikaisemmin.

Megatrendit, kuten ilmastonmuutos, Aasian keskiluokkaistuminen ja digitalisaatio vaikuttavat telluksen tulevaisuutta ajatellen kaikkeen, yhdessä ja erikseen. Ilmastonmuutos on tietenkin se kaikista tärkein asia, sillä ilman vaikuttavia muutoksia millään muulla ei ole enää pian mitään merkitystä.

Jalkapallo on ollut yksi maaliman megatrendeistä jo pitkään. Se on maailman puhutuin kieli ja tunnustetuin uskonto, jonka vaikutus maailman jokapäiväiseen elämään on valtava. Siksi lajin rooli suunnannäyttäjänä maailman muutoksessa voisi ja pitäisi olla nykyistä huomattavasti terveempi ja oikeanlaisten asioiden ja arvojen puolesta kantaaottava kuin mitä viime vuosien kuningaslajia tärvelevät suhmuroinnit ovat olleet. Ehkä törkeimpänä esimerkkinä globaalissa jalkapallossa on vuoden 2022 Qatarin MM-kisat, joista kirjoitin jo aiemmin tällä palstalla.

Kansainvälinen jalkapallo voisi halutessaan olla maailman suurin arvojohtaja, jonka viestit voisivat muuttaa maailmaa makrotasolla, tuntuvasti. Tällä hetkellä esimerkiksi kansainvälinen jalkapalloliitto johtaa arvoilla, joita tulevat sukupolvet eivät yksinkertaisesti enää allekirjoita. Maailma muuttuu, ja jalkapallo voisi muuttaa sitä oikeaan suuntaan. Kansainvälinen jalkapalloliittokin muuttuu, mutta ei näköjään suunnannäyttäjänä, vaan pakon edessä.

Kotimaisella tasolla Palloliitto on Suomen suurin lajiliitto, jonka tulevaisuutta rakennetaan parhaillaan kovaa vauhtia. Palloliitossa luodaan muun muassa uutta valmennuskoulutusjärjestelmää, etsitään suomalaisen jalkapalloilun identiteettiä ja rakennetaan nykypäivään sopivaa johtamistapaa: avoimuuden ja horisontaalisen vaikuttamisen, keskustelemisen, kuuntelemisen, oppimisen ja opettamisen kautta. Minä pidän tästä. Suunta on hieno. Enkä halua puhua vanhasta Palloliitosta tai Fifasta, koska ne ovat oman aikansa tuotteita. Niitä en halua verrata tähän päivään ja tulevaan, eikä ikinä saisikaan. Mutta nyt on erinomainen aika uusille tuulille.

Suomalainen jalkapallo on saamassa toivottavasti puheenjohtajavaalissa johtajan, joka voi olla suunnannäyttäjä koko maailman jalkapallojohtamiselle. Mika Aaltonen on tutkinut tulevaisuutta maailman johtavien visionäärien kanssa, ymmärtää maailman muutoksen trendit ja johtamismallin muuttumisen vertikaalisesta yhä enemmän horisontaaliseksi. Hän on ollut rakentamassa suomalaisen jalkapalloilun identiteettiä ja ymmärtää peliä entisenä huippupelaajana. Lisäksi Aaltonen osaa tämän päälle ratkaisevan: hän osaa viestiä, hän pystyy tuomaan kompleksisen osaamisensa ulos suustaan ymmärrettävästi ja näin saamaan tietotaitonsa käytäntöön.

Palloliiton tehtävä on enemmän kuin suomalaisen jalkapalloilun kehittäminen. Se on instanssina suomalainen vaikuttaja, joka voi ja jonka pitää ottaa arvojohtajan roolia Suomessa ja näyttää esimerkkiä kansainvälisesti. Toivon siis, että Mika Aaltonen valitaan Palloliiton puheenjohtajaksi.