Tokion olympialaisten järjestäminen voi varmistua vasta ensi keväänä

Pyöräilijä ohittamassa olympialaislogolla varustettua Tokion metropolin hallintorakennusta 23. huhtikuuta. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Tokion olympialaiset siirtyivät heinä-elokuusta vuoden päähän, mutta kisojen järjestäminen vuonna 2021 varmistuu vasta ensi keväänä. Näin arvioi Toshiaki Endo, yksi Tokion kisojen järjestelytoimikunnan jäsenistä.

– Meidän on seurattava koronavirustilanteen kehittymistä ja sen vaikutuksia kisoihin, Endo korosti japanilaiselle uutistoimisto Kyodo Newsille .

Endo lausui olympiapomoista ensimmäisenä julki ajankohdan, jolloin kisoista on tultava varmuus. Eri lajien olympiakarsintakilpailuja kaavaillaan maaliskuun tietämiin.

– Urheilijavalintojen aikaan meidän on tehtävä päätöksiä, Endo sanoi Japanin liberaalidemokraattisen puolueen kokouksessa perjantaina.

Kansainvälisen olympiakomitean koordinaatiokomission johtaja John Coates ennakoi aiemmin, että lopullinen Tokio-päätös voisi syntyä lokakuussa. Endon mukaan KOK:n kanssa on sovittu, ettei päätökselle aseteta aikarajaa.

Olympialaisten lisäksi ensi vuoteen siirtyivät paralympialaiset. Uudet olympiapäivät ovat 23. heinäkuuta–8. elokuuta 2021. Paralympialaiset on määrä kisat 24. elokuuta–5. syyskuuta 2021. Jos kisoja ei pystytä pandemiatilanteen takia järjestämään ensi vuonna, ne peruuntuvat.

Väkijoukkoihin rajoituksia

Tokio suunnittelee pienentävänsä ensi vuoden kisoja jossain määrin, sillä kisojen siirtäminen toi jo merkittävät lisäkustannukset. Rajoitusten taustalla on myös turvallisuus, sillä suuret väkijoukot ovat terveysriski. Mahdollista on, että avajaisiin ja päättäjäisiin osallistuvaa väkimäärää karsitaan, ja kisatapahtumiin saapuvan yleisön määrää rajoitetaan.

Yomiuri Shimbun -sanomalehti kertoi nimettömiin lähteisiin vedoten, että jokainen kisoihin osallistuva pitää testata koronaviruksen varalta. Lehden mukaan testiin joutuvat urheilijoiden lisäksi muun muassa kisajärjestäjät ja katsojat. Olympiajärjestäjien mukaan koronavirukseen liittyvien varotoimien valmistelu alkaa syksyllä.

Kommentoi

Mainos: Fira Group oy

Hyvä yhteishenki saa palaamaan ja pysymään

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Sinäkin voit olla vapaaehtoinen mentori

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut