Viime EM-uintien mitalisti Jallow rauhoitti syksynsä, ui marraskuussa SE-vauhtia

Valmentaja Marko Malvela halusi rauhoittaa Mimosa Jallowin syksyn. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

STT

Glasgow isännöi pitkän radan EM-uinteja viime vuoden elokuussa, ja Mimosa Jallow ylsi kisoissa ensimmäiseen henkilökohtaiseen arvokisamitaliinsa, 50 metrin selkäuinnin pronssiin. Sama halli on kisanäyttömänä keskiviikosta alkaen lyhyen radan EM-kisoissa, mutta Jallow puuttuu joukkueesta. Miksi?

– Ehdotin Mimosalle jo kesällä, että hän jää pois. Viime talvi oli hirveän intensiivinen, ja kesän MM-kisoissa tuloskunto jäi piippuun, kertoi Jallowin valmentaja Marko Malvela.

Valmentaja halusi rauhoittaa suojattinsa syksyn.

– Otimme pidemmän lähestymistavan ensi kesään. Mimosalle tämä ajatus oli helppo myydä, sillä hän ei ole lyhyellä radalla niin hyvä kuin pitkällä. Lyhyellä radalla 60 prosenttia matkasta tehdään veden alla, Malvela laski.

Jallow leireili marraskuussa Puolassa paikallisten uimarien kanssa ja kilpaili Wroclawissa menestyksekkäästi. Hän ui lyhyellä radalla 50 metrin perhosuinnin Suomen ennätyksen 25,69 ja oli lähellä ennätystä selkäuinnissa.

– Mimosa kilpailee joulukuun puolivälissä Amsterdamissa ja voi tavoitella siellä pitkällä radalla Tokion olympiarajaa, Malvela kertoi.

Jallowin ohella Amsterdamiin on menossa ainakin Jenna Laukkanen. Amsterdam osuu samaan aikaan Tampereella uitavien lyhyen radan SM-kisojen kanssa.

Hulkko Suomen ykköstähti

Heinäkuussa alkavat Tokion olympialaiset ovat uimarien lähikuukausien päätavoite, mutta lähestymistapoja on monia. Osa huipuista, kuten Ruotsin tähti Sarah Sjöström, jättää lyhyen radan EM-kisat väliin, mutta Skotlannissa altaaseen pulahtaa silti olympialaistenkin mitaliehdokkaita.

– Monet käyttävät EM-kisoja kovana kilpailuna kohti olympialaisia. Lähtölistat eivät kalpene pitkän radan EM-kisoihin verrattuna, vaikka poisjääntejäkin on, Malvela arvioi.

Suomella on Glasgow'ssa 16 uimarin joukkue, jonka kärkinimiä lienevät rintauimarit, kesän MM-finaalissa uinut Ida Hulkko, Laukkanen ja Matti Mattsson, perhosuimari Riku Pöytäkivi ja vapaauimari Ari-Pekka Liukkonen. Kesällä aikuisten MM-debyytissään onnistunut Laura Lahtinen vetäytyi kisoista flunssan takia.

Pitkä leiri Australian lämmössä

Toistaiseksi Tokion tulosrajan on suomalaisista selvittänyt vain Mattsson. Uimarit hakevat jo joulukuusta lähtien vauhtia olympiavuoteen Australiasta, jossa odottaa pisimmillään 5,5 viikon leiri Sydneyn 2000 olympialaisten valmistautumisleiristä tutussa Wollongongissa.

– Kevään kilpailut alkavat maalis-huhtikuun vaihteessa Helsinki Meet -kisassa. Siellä ruvetaan ottamaan tuloskuntoa irti, Malvela ennakoi.

Toukokuussa odottavat pitkän altaan EM-kisat Budapestissa. Jos olympiaraja rikkoutuu viimeistään siellä, uimari voi alkaa keskittyä Tokioon. Takaportti olympiarajan tekoon on alkukesän Mare Nostrum -kiertue Välimeren äärellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"
 2. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 3. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 4. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 5. Tappioton putki jatkuu - FC Lahdelle komea kotivoitto
 6. Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen kiri komeasti SM-hopealle
 7. Kaksi peräänajoa Nelostiellä, molemmat onnettomuuspaikat raivattu ja liikenne sujuu
 8. Puolustusvoimat ei luovukaan Hälvälän harjoitusalueesta, taustalla "muuttunut tarve"
 9. Fc Lahden otteet pitivät - katso kuvat voittoisasta ottelusta Lahdessa
 10. Käräjäoikeus vangitsi tällä viikolla kaksi lahtelaismiestä epäiltyinä muun muassa pyörävarkauksista – poliisin hallussa on pyöriä, joiden alkuperä ei tiedossa
 11. Lahden eteläisen kehätien varrelle tulee opiskelijoiden suunnittelemaa taidetta – betoni peittyy näyttävillä maalauksilla
 12. Perussuomalaisilla 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 13. Aste räppää Ace Cornerilla lauantaina, Headland siirtyy ensi kesään
 14. Päijät-Hämeen maakuntajohtaja vaatii valtiolta nopeita työllisyystoimia – "Kriisi on päällä ja työttömyys on 1990-luvun lamavuosien tasolla"
 15. Eläkeputken poisto ja ansiosidonnaisen porrastus VM:n rohtoja työllisyyteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.