Viime EM-uintien mitalisti Jallow rauhoitti syksynsä, ui marraskuussa SE-vauhtia

Valmentaja Marko Malvela halusi rauhoittaa Mimosa Jallowin syksyn. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

STT

Glasgow isännöi pitkän radan EM-uinteja viime vuoden elokuussa, ja Mimosa Jallow ylsi kisoissa ensimmäiseen henkilökohtaiseen arvokisamitaliinsa, 50 metrin selkäuinnin pronssiin. Sama halli on kisanäyttömänä keskiviikosta alkaen lyhyen radan EM-kisoissa, mutta Jallow puuttuu joukkueesta. Miksi?

– Ehdotin Mimosalle jo kesällä, että hän jää pois. Viime talvi oli hirveän intensiivinen, ja kesän MM-kisoissa tuloskunto jäi piippuun, kertoi Jallowin valmentaja Marko Malvela.

Valmentaja halusi rauhoittaa suojattinsa syksyn.

– Otimme pidemmän lähestymistavan ensi kesään. Mimosalle tämä ajatus oli helppo myydä, sillä hän ei ole lyhyellä radalla niin hyvä kuin pitkällä. Lyhyellä radalla 60 prosenttia matkasta tehdään veden alla, Malvela laski.

Jallow leireili marraskuussa Puolassa paikallisten uimarien kanssa ja kilpaili Wroclawissa menestyksekkäästi. Hän ui lyhyellä radalla 50 metrin perhosuinnin Suomen ennätyksen 25,69 ja oli lähellä ennätystä selkäuinnissa.

– Mimosa kilpailee joulukuun puolivälissä Amsterdamissa ja voi tavoitella siellä pitkällä radalla Tokion olympiarajaa, Malvela kertoi.

Jallowin ohella Amsterdamiin on menossa ainakin Jenna Laukkanen. Amsterdam osuu samaan aikaan Tampereella uitavien lyhyen radan SM-kisojen kanssa.

Hulkko Suomen ykköstähti

Heinäkuussa alkavat Tokion olympialaiset ovat uimarien lähikuukausien päätavoite, mutta lähestymistapoja on monia. Osa huipuista, kuten Ruotsin tähti Sarah Sjöström, jättää lyhyen radan EM-kisat väliin, mutta Skotlannissa altaaseen pulahtaa silti olympialaistenkin mitaliehdokkaita.

– Monet käyttävät EM-kisoja kovana kilpailuna kohti olympialaisia. Lähtölistat eivät kalpene pitkän radan EM-kisoihin verrattuna, vaikka poisjääntejäkin on, Malvela arvioi.

Suomella on Glasgow'ssa 16 uimarin joukkue, jonka kärkinimiä lienevät rintauimarit, kesän MM-finaalissa uinut Ida Hulkko, Laukkanen ja Matti Mattsson, perhosuimari Riku Pöytäkivi ja vapaauimari Ari-Pekka Liukkonen. Kesällä aikuisten MM-debyytissään onnistunut Laura Lahtinen vetäytyi kisoista flunssan takia.

Pitkä leiri Australian lämmössä

Toistaiseksi Tokion tulosrajan on suomalaisista selvittänyt vain Mattsson. Uimarit hakevat jo joulukuusta lähtien vauhtia olympiavuoteen Australiasta, jossa odottaa pisimmillään 5,5 viikon leiri Sydneyn 2000 olympialaisten valmistautumisleiristä tutussa Wollongongissa.

– Kevään kilpailut alkavat maalis-huhtikuun vaihteessa Helsinki Meet -kisassa. Siellä ruvetaan ottamaan tuloskuntoa irti, Malvela ennakoi.

Toukokuussa odottavat pitkän altaan EM-kisat Budapestissa. Jos olympiaraja rikkoutuu viimeistään siellä, uimari voi alkaa keskittyä Tokioon. Takaportti olympiarajan tekoon on alkukesän Mare Nostrum -kiertue Välimeren äärellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 2. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 3. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 4. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 5. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 6. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 7. Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat
 8. Nuoret ovat kirineet muita ikäryhmiä koronaviruksen tartuntatilastoissa, pääsyynä rento suhtautuminen rajoituksiin – "Kansa rupeaa jakautumaan"
 9. Juha Honkosen uutisanalyysi: Kulmuni maksoi ministeriöille liikaa – "Miksi palautit koko summan?"
 10. Olavi Lanun veistos koristellaan Lahdessa perjantaina
 11. United Brotherhoodin kerhotilaan asennettiin kamerat kotietsinnän yhteydessä – syyttäjän mukaan näin saatiin merkittävää tietoa ryhmästä, joka pyrkii viimeiseen asti suojaamaan johtajaansa
 12. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Lahdessa
 13. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 14. Näppis: Ei ollut yllätys konserttitalon kosteusvaurio
 15. "Olen innoissani!" – lahtelaislähtöinen koripallovalmentaja Arttu Mannelin siirtyy Loimaalta Ura Basketin valmennuspäälliköksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.