Rami Hietaniemi jätti jäähyväiset kilpapainille

Rami Hietaniemi, 36, heitti ja väänsi painiurallaan MM-pronssin ja EM-hopean. LEHTIKUVA / Timo Aalto

STT

Rami Hietaniemi jätti painitossunsa keskelle mattoa itsenäisyyspäivänä Ilmajoella. Hietaniemen teko merkitsi sitä, että hän omalta osaltaan luopui kilpailullisesta molskimelskeestä. Hietaniemen jäähyväiset todentuivat Suomen ja Ruotsin painikohtaamisessa. Hänen viimeinen vastustajansa oli Skellefteåsta lähtöisin oleva, vuoden takainen EM-pronssimitalimies Zakarias Berg.

Rami Hietaniemi heitti Zakarias Bergiä kahteen otteeseen niin jämäkästi ja nopeasti, että ruotsalaismies näytti nääntyneeltä nakilta taiston tauottua. Pisteet Hietaniemelle numeroin 12–5.

Iltapäivän ottelussa Suomi otti kahdeksan voittoa Ruotsin kahta vastaan. Hietaniemen lisäksi muun muassa Mikko Peltokangas, Toni Metsomäki ja Arvi Savolainen esittivät oivaa painikuntoa.

Rami Hietaniemi uhkui tyytyväisyyttään painiuransa viimeisen ottelun jälkeen.

– Olen kiitollinen kaikille, jotka eri tavoin ovat painiuraani tukeneet. Sellaisia ihmisiä on tosi paljon. On aivan mahtavaa kuinka painimistani on ymmärretty niin monin paikoin. Nyt on kyllä tyhjä olo, tyhjä mutta onnellinen, Hietaniemi lausahti matolla, josta hänet heitettiin ilmaan ensin suomalaispainijoiden ja sitten ruotsalaispainijoiden toimesta.

Rami Hietaniemi, 36, heitti ja väänsi painiurallaan MM-pronssin ja EM-hopean. Lisäksi hän otti useita kansainvälisten turnausten ykköstiloja eri puolilla Eurooppaa. Suomen mestaruuteen Hietaniemi paini kreikkalais-roomalaisessa painissa kaikkiaan kaksitoista kertaa.

Painikerma paikalla

Rami Hietaniemen jäähyväismatsia kunnioitti moni suomalainen painin arvokisamitalisti. Katsomossa olivat ainakin Pertti Ukkola, Jouko Salomäki, Juha Ahokas, Mikko Huhtala, Keijo Manni ja Jarmo Övermark; arvokisamitalisteista maton reunalla oli päävalmentaja Marko Yli-Hannuksela, kilpailujen kuuluttajana toimi Jarkko Ala-Huikku.

Näistä menneistä mestareista intensiivisimmin Hietaniemen kanssa työskenteli Juha "Nalle" Ahokas, jonka eteen Nurmon painikämpälle Hietaniemi tuotiin elokuussa 2000. Ahokas katsoi tuolloin Hietaniemeä pitkään ja sanoi:

– Olet atleettinen kaveri, mutta täysin raakile. Kun jaksat tehdä töitä vähintään kymmenen vuotta, sinusta tulee arvokisamitalisti.

Juha Ahokkaan lausahdus piti kutinsa. Rami Hietaniemi otti MM-pronssia Turkin Istanbulissa vuonna 2011. Hietaniemi teki tuohon MM-pronssiin ja myös vuoden 2014 Vantaan EM-kisojen hopeaan ankarasti töitä. Lukemattomat ruumiin vaivat eivät kyenneet lannistamaaan sitkeää ja päättäväistä miestä. Hietaniemi ansaitsi saamansa tunteikkaan ja väkevän jäähyväisjuhlan. Itsenäisyyspäivä oli sille paras mahdollinen päivä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaislähtöinen Anu Kuivalainen sai idean kehuttuun dokumenttiinsa omasta viidenkympin kriisistään – "Rupesin miettimään pitkää parisuhdetta eläneenä, kuinka kauan siinä on vielä kivaa"
 2. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 3. Pajulahden Masto cupiin osallistuu yli 2 500 jalkapalloilijaa – avausottelussa vastustajansa kaataneen FC Folkin pelaajat saapuivat Lahteen Haapavedeltä asti
 4. Yhdessä työt ja yöt – Virpi Kesonen ja Ilkka Koskinen vaalivat Lahden upseerikerhon perinteikästä miljöötä
 5. Yön uutiskooste: CNN: Räjähteitä valmistava mosambikilaisyhtiö vahvistaa tilanneensa Beirutissa räjähtäneen ammoniumnitraatin
 6. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 7. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 8. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun
 9. Suomi on maailman ykkönen kuminan tuotannossa – Miksi suomalaiset ovat onnistuneet paremmin kuin ruotsalaiset?
 10. Fyysisempi, tasaisempi ja kypsempi Iikka Kangasniemi palasi Isku Areenaan jälleen Pelicansin riveihin – "Pyrkimykseni on pelata hyvällä tasolla entistäkin tasaisemmin"
 11. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta
 12. Lahtelaisen olympiavoittajan poika kisaa MasterChef-ohjelmassa
 13. Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa
 14. Lahti on saanut etäkoulukevään jäljiltä 1,5 miljoonaa oppimisen tukemiseen – avustus käytetään tukiopetukseen ja uusien opettajien palkkaamiseen
 15. Anssi Tikanmäki soittaa Sysmässä Maisemakuvia Suomesta – artisti sai kultalevyn sooloalbumistaan 36 vuoden jälkeen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.