Rajusti urakoinut Laukkanen piti Suomen uinnin lyhyen radan EM-mitalikannassa – Suomen miehet päättivät EM-uintinsa sekauintifinaalissa hylkäykseen

Kaksi mitalisuoritusta painoivat Jenna Laukkasen jaksamista 200 metrin rintauinnin välierissä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT

Suomen uintimaine on viime vuosina ollut lyhyen radan EM-kisojen ja Jenna Laukkasen varassa. Sunnuntaina Skotlannin Glasgow'ssa päättyneissä EM-kilpailuissa Laukkasen saalis oli kaksi pronssimitalia.

Naisten 100 metrin seka- ja 100 metrin rintauinnissa pronssia huuhtonut Laukkanen ylsi mitaleille kolmansissa EM-kisoissaan peräkkäin. Vuonna 2015 Israelin Netanyassa hän voitti Euroopan mestaruudet 50:n ja 100 metrin rintauinnissa. Kaksi vuotta myöhemmin Kööpenhaminassa samoilla matkoilla tuli EM-hopeat.

Sunnuntaina alkoi Laukkasenkin vieteristä olla veto lopussa. EM-Glasgow'ssa rinta-, seka- ja perhosuinnissa urakoinut Laukkanen jäi 200 metrin rintauinnin välierissä 16:nneksi. Naisten 4x50 metrin sekauintifinaalissa hän sijoittui Lotta Upanteen, Veera Kivirinnan ja Fanny Teijonsalon kanssa seitsemänneksi ajalla 1.47,41.

Pitkä ja starttien täyttämä kisaviikko alkoi tuntua sotkamolaisen Laukkasen jäsenissä.

– Olisihan se ollut aika absurdia, jos tässä olisi vielä pystynyt jonkin maagisen uinnin tekemään. Alkukaudesta uin yhden kaksisatasen, mutta sitä ennen lyhyellä vuosi sitten. Tätä matkaa pitäisi uida enemmän, että saisi rutiinia, Laukkanen kertoi tiedotteessa.

EM-kisojen jälkeen hän siirtää ajatuksensa pitkälle 50 metrin radalle. Olympia-Tokion 2020 aikarajat ovat hakusessa.

– Pitää nyt alkaa treenaamaan tätä, jos meinaa olympiarajan saada. Pääsen ensi viikolla Amsterdamiin pitkälle radalle liu'uttamaan, Laukkanen jatkoi.

Protesti toi finaalipaikan

Miehet uivat 4x50 metrin sekauintiviestin alkuerissä Suomen ennätyksen 1.34,23 ja olivat yhdeksänsiä. Sijoitus kirkastui kuitenkin finaalipaikaksi, sillä Suomi teki alkueristä protestin.

Toimitsija oli Suomen viestivaihtoa tarkkaillessaan ollut liian lähellä starttijakkaraa ja vaihtavaa uimaria, jolloin uimarin käsi oli vaihdossa osunut toimitsijaan.

Suomen protesti hyväksyttiin, ja kilpailunjohto nosti finaaliin sen seurauksena yhdeksännen joukkueen. Joukkueessa uivat Niko Mäkelä, Andrei Tuomola, Riku Pöytäkivi ja Ari-Pekka Liukkonen.

Finaalissa Suomi oli alustavasti ajalla 1.34,17 kuudes, mutta heti kisan jälkeen joukkueen suoritus hylättiin vaihtorikon vuoksi. Saman kohtalon finaalissa kokivat Saksa ja Norja. Mestaruuden voitti Venäjä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koulut alkavat ensi viikolla: Orimattilassa turvavälit toteutuvat "kohtuullisesti" ja Hollolassa vältetään ylimääräistä hysteriaa 
 2. Lahti ei kannata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä – aikoo tehdä vastaehdotuksen yhtymäkokoukselle
 3. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat
 4. Kalkkisten koulu lakkautuskohteena Asikkalassa – "Varmaan tilannetta joudutaan oikeasti miettimään, koska etäisyys Vääksyyn on suhteellisen pitkä"
 5. Siirtolapuutarhamökissä kesä jatkuu lokakuulle ja kissat pääsevät ulkoilemaan tarhaan – katso kuvat värikkäästä mökistä
 6. Siniset osallistuu kevään kuntavaaleihin – Puoluesihteeri ei tiedä, mitä viisi ex-ministeriä aikovat tehdä
 7. 27-vuotias Outi Lähde ei ole koskaan tuntenut seksuaalista vetoa ketään kohtaan mutta harrastaa silti seksiä – "Minulle on tärkeää, että kumppanini nauttii ja itse saan huomiota ja läheisyyttä"
 8. Iivo Niskanen jättää sprinttihiihdot suosiolla erikoismiehille ensi talven hiihdon MM-kilpailuissa – ei kuitenkaan halua jättää menestystä "vain yhden kortin varaan"
 9. Lahden kaupunginhallitus käveli lautakunnan yli, Löylykadun asuinalue uuteen harkintaan
 10. Kolme pankkia tarjoaa yhä maksuttomia lainanlyhennysvapaita – Uutissuomalaisen kyselyn mukaan valtaosa isoimmista pankeista on jo lopettanut koronakampanjat
 11. Päivi Piiraisen Esalainen: Haittaako, jos lahnaa tai haapaa ei tunnista?
 12. Pääkirjoitus: Maskisuositus on hyvä päivittää vaativammaksi
 13. Syyttäjä hakee United Brotherhoodin johtajaksi epäillylle miehelle tuomiota jengipykälällä - lue yön uutiskooste
 14. FC Lahti ja FC Honka väänsivät maalittoman tasapelin – ”Tulta, kiimaa ja tunnetta täytyy kaivaa lisää”
 15. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.