Suomen MM-rallin tiimalasi tyhjenee – "Tässä on niin monta asiaa pyöriteltävänä"

Kalle Rovanperä Monte Carlon rallissa tammikuussa. AFP / LEHTIKUVA

STT

Suomen MM-rallin kohtalo ratkeaa lähipäivinä, näillä näkymin viimeistään ensi viikolla. Elokuun alkuun aiottu kilpailutapahtuma on niin työläs järjestää, ettei ratkaisua rallin ajamisesta voi enää vatvoa.

Suomen MM-ralli on määrä ajaa 6.–9. elokuuta. Suomen hallitus on koronavaaran vuoksi linjannut heinäkuun loppuun saakka yleisötapahtumien enimmäismääräksi 500 henkeä, joten aika väljemmän linjauksen tekemiseksi uhkaa loppua.

MM-ralli on kerännyt vuosittain satojatuhansia katsojakäyntejä. Tapahtuma on hyvin kansainvälinen, joten kilpailun järjestäminen ei ole kiinni pelkästään Suomen asettamista rajoituksista.

– Tässä on niin monta asiaa pyöriteltävänä: ovatko kansainväliset rajat miten kiinni, mitkä ovat karanteenikäytännöt maahan tuleville ja niin edelleen, Autourheilun kansallisen lajiliiton AKK Sportsin puheenjohtaja Jarmo Mahonen kertoo.

Päätös jo keskiviikkona?

AKK:n hallituksen on tarkoitus kokoontua keskiviikkona ja tarkastella MM-rallin tilannetta.

Kovin rohkaisevia esimerkkejä ei maailmalta kuulu, sillä Motorsport.com-sivusto uutisoi puolitoista viikkoa sitten, että kalenteriin Suomen MM-rallin jälkeen sijoitettu Uuden-Seelannin ralli ja kauden päättävä Japanin ralli peruuntuvat koronapandemian pelossa.

Lajin sisäpiirin hyvin tunteva Mahonen vahvistaa, että Uuden-Seelannin ja Japanin rallit jäävät tältä vuodelta väliin. Yksi syy peruuntumiseen on logistinen, mutta muitakin syitä on.

– Uudessa-Seelannissa koronatilanne on aika hyvin hanskassa. Sinne ei välttämättä haluta rallikaravaania ulkomailta. Sama taitaa olla tilanne Japanissa, Mahonen arvelee.

MM-sarjaa ajettiin tammi-maaliskuussa vajaat kolme kilpailua. Maaliskuussa ajetusta Meksikon rallista jätettiin koronan pelossa viimeinen kisapäivä ajamatta.

Italiassa Sardinian MM-rallin alkuperäiset ajopäivät olivat 4.–7. kesäkuuta. Pandemia on murjonut Italiaa pahoin, joten kisan siirtäminen oli ymmärrettävää.

– Huhujen mukaan Sardiniassa haetaan nyt syksylle uusia ajopäiviä, Suomen MM-rallin kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen sanoo.

Syksy ei ole vaihtoehto

Ennen kuin Suomen MM-rallin kohtalo ratkeaa, yhden huhun voi ampua suoralta kädeltä alas. Kilpailu ajetaan suunnitellusti elokuun alussa tai se siirretään suoraan ensi vuoteen, ei myöhemmäksi ensi syksyyn, kuten toisaalla on uutisoitu.

– Ainoa vaihtoehto on ajaa kisa alkuperäisinä ajopäivinä. Ensi syksy, vaikkapa lokakuu ei tule kyseeseen, Tarkiainen sanoo.

Suomen MM-ralli, entinen Jyväskylän suurajot, näkisi elokuussa päivänvalon juhlavasti 70. kerran. Tapahtuman siirtyminen ensi vuoteen kirpaisisi kovasti.

– Tapahtuma jättää vuosittain Jyväskylän seudulle 14–15 miljoonaa euroa. Summalla on verotuloineen iso taloudellinen vaikutus alueellisesti ja laajemminkin, Tarkiainen tietää.

Suomi on löysännyt koronarajoituksiaan. Keskustelua on herännyt, olisiko yleisötilaisuuksien henkilörajoituksia syytä tarkastella urheilussa tapauskohtaisesti, esimerkiksi jalkapalloseurojen taloustappioiden pienentämiseksi.

Suomen MM-rallin kaltainen massatapahtuma, jossa katsojat nauttivat sorasirkuksesta siellä ja täällä, on rajoitusten kannalta vaikeampi tapaus.

– Aika monet isot tapahtumat ovat tehneet johtopäätöksensä, esimerkiksi tältä vuodelta peruttu Helsinki Horse Show. Ja se sentään järjestetään vuosittain loppusyksystä, Tarkiainen vertaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronakevät toi markkinoille liki 200 uutta käsidesiä, joista eniten arvostetaan tuoksuttomia ja hyvin imeytyviä – tässä jutussa testissä kuusi erilaista käsihuuhdetta
 2. "Extreme-lajit ovat aina olleet minun mieleeni" – lahtelaislähtöinen Tommi Sjelvgren on pelannut 12 vuotta ammatikseen jääkiekon alalajeja
 3. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 4. Lintumaalaukset ihastuttavat kävijöitä navettagalleriassa Asikkalassa
 5. Murtautuja vei lahtelaisen Hot Club Dance Companyn harjoitustiloista asuja ja peruukkeja – "Todennäköisesti joku yrittää myydä tavaroita netissä"
 6. Kuka on vuoden positiivisin lahtelainen? Nyt on aika ehdottaa
 7. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 8. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 9. Lahden ja Heinolan arvokisoihin ilmoittautunut yli 350 pyöräsuunnistajaa – kaukaisimmat osallistujat Japanista, Australiasta ja Uudesta-Seelannista
 10. Kuljettaja väisti ajoradalle juossutta eläintä Launeella – auto suistui tieltä
 11. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 12. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 13. Rattijuoppo kolhi toista autoa Lahden Nastolassa
 14. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 15. Vasemmistoliitto ja RKP samoilla linjoilla Marinin kanssa työllisyystoimien aikataulusta – päätöksillä aikaa loppuvuoteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.