Propulsion voitti Elitloppetin

STT

Vihdoinkin, voidaan sanoa tämän vuoden Elitloppet-voittajasta. Propulsion juoksi viidennen kerran Elitloppetissa, ja nyt tuli voitto. Daniel Redenin valmentama ja Örjan Kihlströmin ajama upea jenkkiori ravasi finaalissa voittoajan 10,2a ja sai kolmen miljoonan kruunun palkintopotin.

Propulsionin tallikaveri Missle Hill kiiruhti keulaan. Racing Mange nousi johtavan takaa muutaman sadan metrin juoksun jälkeen johtohevosen rinnalle ja tarjosi selän Earl Simonille. Propulsion juoksi neljäntenä toisen radan jonossa.

Propulsion lähti etenemään loppukaarteessa ja kiri vahvasti selvään voittoon. Cokstile pinnisti kakkoseksi. Earl Simon tuli maaliin kolmantena, mutta se häiritsi kanssakilpailijaa loppusuoran alussa ja hylättiin. Attraversiamo vei näin kolmossijan.

Propulsionilla on aikaisemmista Elitloppet-finaaleista kaksi kakkossijaa. Nyt 9-vuotias ori sai ansaitun täysosuman. Propulsion juoksi ensimmäisen miljoonan kruunun voittonsa Finlandia-ajossa Vermossa vuonna 2016. Elitloppet-voiton jälkeen oriin kokonaisvoittosumma on yli 34 miljoonaa kruunua.

– Tunne on ihan fantastinen. Nyt tuli piste i:iin päälle. Karsinnassa juoksu meni vaikeaksi, tavallinen hevosen ei olisi selviytynyt finaaliin. Onneksi saimme paremman lähtöradan finaaliin, ja juoksu sujui myös hyvin, Kihlström sanoi.

Suomalaishevoset karsiutuivat finaalista

Pia Huusarin valmentama Chief Orlando ja Katja Melkon Elian Web eivät selviytyneet Elitloppetin finaaliin. Kumpikin sijoittui karsinnassa kuudenneksi, kun neljä parasta jatkoivat loppukilpailuun.

Ensimmäisessä karsinnassa oli dramatiikkaa heti alussa. Disco Volante laukkasi, ja samoin kävi Vivid Wise Asille, joka haparoi jo ennen lähtölinjaa. Missle Hill porhalsi johtoon. Rikard N Skoglundin ajama Chief Orlando joutui toisen radan vetojuhdaksi.

Franck Ouvrie luovi Earl Simonin eturivin uloimmalta radalta Chief Orlandon taakse. Jarmo Niskasen valmentama Earl Simon kiri varmasti voittoon ajalla 09,5a/1609m. Daniel Redenin Missle Hill ja Sorbet veivät seuraavat sijat. Milliondollarrhyme oli neljäs ja sai viimeisen finaalipaikan. Chief Orlando väsyi kuudenneksi.

– On tosi suurta voittaa Elitloppet-karsinta entisessä kotimaassa. Kun Earl Simon sai hyvän juoksupaikan, toiveet nousivat, Niskanen sanoi.

Toisessa karsinnassa odotettiin Elian Webiltä finaalipaikkaa, mutta Elitloppet on kova kisa. Jorma Kontio piti sisäradalta johtopaikan. Elian Web sai koko matkan prässiä ja putosi maalisuoralla kuudenneksi. Christoffer Erikssonin ajama Cokstile torjui Propulsionin ohitusyritykset ja rymisteli johtavan rinnalta ykköseksi ajalla 09,4a/1609m. Racing Mange kiri johtavan takaa kakkoseksi. Propulsion kiersi koko matkan kolmatta rataa ja oli urhea kolmas maalissa. Se oli Redenin tallin kolmas finaalihevonen. Attraversiamo vei viimeisen finaalipaikan.

– En halunnut Propulsionia eteen. Cokstile on vahva ja rehti, joka jaksaa mennä johtavan rinnalla, Eriksson perusteli taktiikkaansa.

Elitkampenin voitto Norjaan

Elitloppet-sunnuntai käynnistyi kylmäveristen Elitkampenilla. Tom Erik Solbergin ajama Odd Herakles oli suuri suosikki, ja norjalaiset saivat iloita voitosta. Iikka Nurmosen ajama Polara oli paras suomenhevosista ja sijoittui viidenneksi.

Suomalaisilla oli pieniä murheita ennen lähtöä. Mika Forssin ajama Josveis mutkitteli autolähdön harjoituksessa, ja Forss joutui tulemaan kärryiltä selvittämään tilannetta. Polaralle jouduttiin vaihtamaan kilpakärryyn uusi rengas vain muutama minuutti ennen lähtöä.

Jorma Kontion ajama Vixus lähti reippaasti liikkeelle. Kun Kontio näki, että Odd Herakles vyöryy rinnalle, hän luopui johtopaikasta. Josveis eteni keulahevosen rinnalle. Polaran juoksupaikka oli toisen radan jonossa kolmantena.

Lars O Romtveitin valmentama Odd Herakles veti ensimmäiset 500 metriä 17,7-kyytiä ja kierroksen 20,2. Maalisuoralla voitokas norjalainen irtosi helppoon voittoon. 500 000 kruunua tuli ajalla 19,1a/1640m. Ruotsin kanuuna Månprinsen A.M. kiri vahvasti kakkoseksi. Viimevuotinen voittaja Tangen Haap sijoittui kolmanneksi.

– Ensin oli ajatuksissa ajaa todella kovaa tänään, mutta sitten päätin ajaa vain voitosta. Kun vedin silmälaput alas, Odd Herakles lähti kiriin helposti, Solberg sanoi.

Antti Tupamäen valmentama Polara veti kolmannen radan jonoa kirivaiheessa ja tsemppasi hyvin viidenneksi. Vuoden 2017 Elitkampenin voittaja sai ajan 19,9a. Katja Melkon valmentama Vixus oli maalissa seitsemäs, ja Antti Ojanperän Josveis sijoittui kahdeksanneksi. Kumpikin ravasi ennätyksensä 20,1a.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden ja Heinolan arvokisoihin ilmoittautunut yli 350 pyöräsuunnistajaa – kaukaisimmat osallistujat Japanista, Australiasta ja Uudesta-Seelannista
 2. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 3. Lintumaalaukset ihastuttavat kävijöitä navettagalleriassa Asikkalassa
 4. Murtautuja vei lahtelaisen Hot Club Dance Companyn harjoitustiloista asuja ja peruukkeja – "Todennäköisesti joku yrittää myydä tavaroita netissä"
 5. Kuka on vuoden positiivisin lahtelainen? Nyt on aika ehdottaa
 6. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 7. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 8. Kuljettaja väisti ajoradalle juossutta eläintä Launeella – auto suistui tieltä
 9. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 10. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 11. Rattijuoppo kolhi toista autoa Lahden Nastolassa
 12. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 13. Vasemmistoliitto ja RKP samoilla linjoilla Marinin kanssa työllisyystoimien aikataulusta – päätöksillä aikaa loppuvuoteen
 14. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 15. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.