Arvi Savolaisen korona-arki menee punttien parissa – "Painija kaipaa painimista"

Arvi Savolainen hakee painiinsa lisää voimaa. Emmi Korhonen / LEHTIKUVA

STT

Korona-aika on muokannut mestaripainija Arvi Savolaisen viikko-ohjelmaa. Hän ei voi nyt tehdä suoranaisia lajiharjoitteita eli siis painia kaverin kanssa, joten aika on mennyt puntteja kolistellessa. Savolainen hakee painiinsa lisää voimaa.

– Voimatreenejä teen nyt oikein urakalla. Olennaista on silti lopulta se, kuinka paljon voimasta ja myös teknisestä osaamisesta saan matseissa mitattua ulos, Savolainen korostaa.

Savolaisen kauden päätapahtuma on, jos korona suo, alle 23-vuotiaiden MM-kisat Tampereella marraskuun lopussa. Savolainen on ikäluokan hallitseva maailmanmestari sarjassaan 97-kiloisissa.

Tampereen kisojen pääsihteeri Antti Pekkala toivoo kisojen toteutuvan, jotta kisojen eteen tehty aherrus ei mene hukkaan.

– Kaikki isot asiat kuten hotellivaraukset, joukkuekuljetukset, ruokailut, kisapaikan rakentaminen, matot ja muut sellaiset on jo ehditty sopia, pääsihteeri Pekkala kertoo.

– Ihan äsken kävin keskusteluja kisojen mitaleista ja kisoihin vuokrattavista 20 tietokoneesta.

Myös työ on muuttunut

Savolainen työskentelee liikunta-aliupseerina Kaartin jääkärirykmentin Urheilukoulussa. Korona-aika on vaikuttanut myös töiden rytmitykseen, sillä varusmiehet ovat nyt koulutuksessa neljä viikkoa putkeen, jonka jälkeen heillä on kaksi viikkoa vapaata.

Savolaisen kova aikuisten sarjan kilpakumppani Elias Kuosmanen on liikunta-aliupseerin vakanssilla samassa työpaikassa.

– Kyllä me koronasta ja sen vaikutuksesta olemme Eliaksen kanssa paljon keskustelleet, Savolainen kertoo.

Savolainen on 21-vuotias. Paininut hän on neljävuotiaasta, muttei leipääntymiseen asti.

– On tässä jo ehtinyt paljon jyltätä, mutta on sitä silti matolle jo mieli. Painija kaipaa painimista, Savolainen muistuttaa.

– Ja kun on tottunut ravaamaan painileireillä, niin niitäkin kaipaa.

Epävarmuus rassaa

Ahkerasta punttien nostelusta huolimatta Savolaisella on kokonaisuudessaan ollut lepoa selkeästi aiempaa enemmän.

– Lepoa painija toki tarvitsee myös, mutta kyllä sitä sisimmässään tietää, että jos 23-vuotiaiden MM-kisat toteutuvat, niin treenejä pitää olla paljon kisojen alla, Savolainen toteaa.

– Muutama kova kisa olisi myös painittava ennen Tampereen-kisoja. Kyllä tämä epävarmuus hiukan rassaa, vaikka eihän painissa normaalistikaan kaikki aivan varmaa ole. Loukkaantumisriski on lajissamme aina olemassa.

Korona voi kouraista vielä myös loppuvuodesta. Kisojen siirto tai peruuttaminen on yhä mahdollista sekin, Pekkala muistuttaa.

– MM-kisojen siirrosta emme ole keskustelleet. Niin myös on, että 1–2 vuoden päästä sama joukkue ei enää pääse osallistumaan 23-vuotiaiden kisoihin, joten Suomella ei myöhemmin välttämättä ole nykyisen kaltaista halua järjestää kisoja. Myöhemmin maastamme ei ehkä saada niin iskukykyistä joukkuetta kuin tänä vuonna, Pekkala huomauttaa.

Savolainen on ollut nuorten sarjoissa luotettava mitalirohmu. Suomesta löytyy 23-vuotiaiden kisoihin muitakin mitaliehdokkaita kuten Toni Metsomäki, Konsta Mäenpää, Matias Lipasti, Toni Ojala, Mikko Peltokangas ja Artem Shapovalov. Usea heistä on jo ehtinyt poimia eri ikäluokkien arvokisamitaleita.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut