Hovi hylkäsi Jukurien puheenjohtaja Toivakan syytteen virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta – tuomio liikenneturvallisuuden vaarantamisesta jäi voimaan

Rikosasiassa kyse on Jukka Toivakan ja pysäköinninvalvojan kohtaamisesta Mikkelin keskustassa joulukuussa 2018. Mikko Stig / LEHTIKUVA

STT

Itä-Suomen hovioikeus on hylännyt jääkiekkoseura Mikkelin Jukurien puheenjohtajan Jukka Toivakan syytteen virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Tuomio liikenneturvallisuuden vaarantamisesta jäi kuitenkin voimaan.

– Tunnelmat ovat tietenkin hyvät. Olen tyytyväinen, että hovioikeus näki asian oikealla tavalla, Toivakka kertoi STT:lle puhelimitse.

– Tämä on ollut tietysti aika rankkaa aikaa. Raskas tuomio, väkivaltarikos, se on kova asia, varsinkin kun ei ole siihen syyllistynyt, hän kuvasi.

Rikosasiassa kyse on Toivakan ja pysäköinninvalvojan kohtaamisesta Mikkelin keskustassa joulukuussa 2018. Toivakka ja pysäköinninvalvoja kertoivat hovioikeudessa yhdenmukaisesti, että Toivakka tuohtui sakottamisaikeesta, meni autoonsa ja peruutti päästäkseen lähtemään toisen auton takaa.

Pysäköinninvalvojan ja silminnäkijän mukaan Toivakka lähti vauhdilla liikkeelle. Valvoja koki, että hänen oli pakko väistää autoa, ettei olisi jäänyt sen kolhaisemaksi.

Toivakka kuvasi lähtöään "rivakaksi". Hän myönsi ajaneensa läheltä pysäköinninvalvojaa mutta sanoi, ettei vaaraa auton alle jäämisestä ollut. Hänen mukaansa hänen ainoa tarkoituksensa oli lähteä paikalta pois.

Hovi: Etäisyys jäi epäselväksi

Hovioikeuden mukaan jäi epäselväksi, kuinka läheltä Toivakka ohitti pysäköinninvalvojan.

– Esitetyn selvityksen perusteella ei voida tehdä sitä johtopäätöstä, että pysäköinninvalvoja olisi seissyt Toivakan auton edessä niin, että ainoastaan hänen väistämisensä on estänyt hänen jäämisensä auton alle, tuomiossa sanotaan.

Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tulkinnasta poiketen, ettei Toivakan tarkoituksena ollut uhata pysäköinninvalvojaa väkivallalla tämän virkatoimen vuoksi, ja päätyi hylkäämään syytteen virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Toivakalle määrätty kahdeksan kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus lieveni 50 päiväsakkoon, joka on hänen tuloillaan 14 900 euroa.

Toivakka kertoi tyytyvänsä hovin tuomioon.

– Sakot maksetaan, Toivakka sanoi.

Jukurit kertoi, että Toivakka jatkaa Jukurit HC Oy:n hallituksen puheenjohtajana ja seuran toimitusjohtajana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronan aiheuttamat hoitojonot ovat pisimmät Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä – "Jonojen purkamisessa menee käsitykseni mukaan aikaa ensi kevääseen"
 2. Päijät-Hämeen kausityöntekijöiden koronatartuntoihin tiukka vastaveto - Ukrainalaista työvoimaa ei haluta Suomeen yhtään enempää
 3. Myyjä remontoi talonsa "uuteen kukoistukseen" ilman lupia ja purki muun muassa kantavan väliseinän – ostaja haastoi myöhemmin käräjille
 4. Lahtelainen hienopuuseppä innostaa ihmisiä nikkaroimaan – "Itse tehtyjen tavaroiden esittelystä innostuu paljon enemmän kuin rahalla ostetuista"
 5. Lahden eteläinen kehätie etenee: Luhdantaustankatu avataan ajoneuvoliikenteelle torstaina
 6. Ensimmäinen Salpausselkä geoparkin infopiste avattiin Vääksyyn – muihin alueen kuntiin infopisteitä tulee viimeistään ensi kesänä
 7. Lukijalta: Yhteisyrityksen myötä hoitoon pääsy paranee
 8. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 9. Useita pyörävarkaita jäi kiinni Lahdessa – yksi yritti pyöräillä karkuun
 10. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 11. Hovioikeus hylkäsi Venäjä-yhteyksistään tunnetun Johan Bäckmanin syytteen Ylen toimittajan vainoamisesta – yllytys törkeään kunnianloukkaukseen pysyi
 12. Iäkäs pyöräilijä kaatui jouduttuaan väistämään autoa Heinolassa – poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja
 13. Kutsumaton vieras räpiköi savupiipussa Hollolassa – nokkaisi vielä pelastajaa mennessään
 14. Taksimatkustajalta puuttuivat Lahdessa rahat, mutta monenlaista epäilyttävää oli mukana
 15. Poliisi pysäytti katsastamattoman auton Asikkalassa, kuskin kunnossa sanomista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.