Tyttöystävän antama ensiapu saattoi pelastaa ruotsalaisen pääsarjajalkapalloilijan hengen

STT–TT

Ruotsalainen, Siriusta edustava pääsarjajalkapalloilija Simon Gefvert, 23, pyörtyi hengitysharjoitusta tehdessään kotonaan ja joutui ambulanssikuljetuksella sairaalahoitoon. Tapaus sattui viime maanantaina.

– Olen iloinen että olen elossa. Kun tyttöystäväni löysi minut, en ehkä ollut eloton, mutta aivan sininen kasvoiltani, ja koko kehoni oli kuin krampissa. Hän soitti ambulanssin ja antoi paineluelvytystä kahdeksan, yhdeksän minuuttia. Kun hän meni ottamaan ambulanssia vastaan, heräsin, 23-vuotias Siriuksen pelaaja kertoi.

Gefvert tutkittiin tarkoin sairaalassa, josta hän kotiutui perjantaina.

– He sanoivat, että aivoissa ei ollut vaurioita.

Gefvert on toistaiseksi harjoituskiellossa, mutta kertoi lääkäreiden uskovan hänen vielä palaavan jalkapallokentille.

– Tämä olisi voinut päättyä pahemmin kuin kävi. Tietenkin tämä vaikuttaa henkisesti ja fyysisesti, mutta voin olosuhteisiin nähden hyvin. Olen iloinen, että olen elossa ja ettei esimerkiksi aivoille käynyt pahemmin, Gefvert sanoi.

Ei varmaa syytä pyörtymiselle

Gefvertin mukaan lääkärit eivät löytäneet varmaa syytä pyörtymiselle.

– Yksi teoria on, että hengitysharjoitus laukaisi pyörtymisen. Sydämen ympärillä näkyi hiukan nestettä, mutta mitään varsinaista vikaa ei löytynyt. Se voi viitata sydänlihastulehdukseen, joka on nuorten, terveiden pelaajien sydänpysähdysten yleinen syy.

Siriuksen joukkuelääkäri Jakob Johansson kertoi Aftonbladetissa , että hengitysharjoitus oli jonkinlainen joogaharjoitus.

– Voi olla, että hengitysharjoitus laukaisi epileptisen kohtauksen, mutta sitä ei tiedetä satavarmasti, Johansson sanoi.

Johanssonin mukaan johtopäätösten tekeminen on vaikeaa, mutta Gefvertin vointia tarkkaillaan ja lisätutkimuksia tarvitaan ennen rasituksen lisäämistä.

– Tutkimuksessa tehdyt löydökset olivat aika epämääräisiä, eikä näytä olevan mitään selvää indikaatiota, mikä johti pyörtymiseen, Johansson sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Extreme-lajit ovat aina olleet minun mieleeni" – lahtelaislähtöinen Tommi Sjelvgren on pelannut 12 vuotta ammatikseen jääkiekon alalajeja
 2. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 3. Lintumaalaukset ihastuttavat kävijöitä navettagalleriassa Asikkalassa
 4. Murtautuja vei lahtelaisen Hot Club Dance Companyn harjoitustiloista asuja ja peruukkeja – "Todennäköisesti joku yrittää myydä tavaroita netissä"
 5. Kuka on vuoden positiivisin lahtelainen? Nyt on aika ehdottaa
 6. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 7. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 8. Lahden ja Heinolan arvokisoihin ilmoittautunut yli 350 pyöräsuunnistajaa – kaukaisimmat osallistujat Japanista, Australiasta ja Uudesta-Seelannista
 9. Kuljettaja väisti ajoradalle juossutta eläintä Launeella – auto suistui tieltä
 10. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 11. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 12. Rattijuoppo kolhi toista autoa Lahden Nastolassa
 13. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 14. Vasemmistoliitto ja RKP samoilla linjoilla Marinin kanssa työllisyystoimien aikataulusta – päätöksillä aikaa loppuvuoteen
 15. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.