Koripallovalmentaja Eddie Sutton kuoli kolme kuukautta ennen pääsyä Hall of Fameen

STT

Viisikymmentä vuotta koripallovalmentajana työskennellyt Eddie Sutton on kuollut 84-vuotiaana, ESPN ja lukuisat muut amerikkalaiset tiedotusvälineet uutisoivat. Sutton nimetään elokuussa koripalloilun Hall of Fameen kahdeksan muun koripallosuuruuden kanssa, heidän joukossaan edesmennyt Kobe Bryant.

Sutton valmensi lukiossa ja kuudessa eri yliopistossa, joissa hän toimi päävalmentajana Yhdysvaltain yliopistosarjan korkeimmalla sarjatasolla 37 kautta. Hänen yliopistojoukkueensa voittivat yhteensä yli 800 peliä, ja hän oli ensimmäinen valmentaja, joka johti neljä eri yliopistoa NCAA:n lopputurnaukseen.

Suttonin uran aallonpohja koitti 1980-luvun lopussa, kun yliopistourheilun keskusjärjestö NCAA langetti Suttonille ja hänen valmentamalleen Kentuckylle kovat rangaistukset. Syynä oli lentorahdista löytynyt paketti, joka sisälsi tuhat dollaria. Kentuckyn apuvalmentajan Dwane Caseyn väitettiin lähettäneen paketin koripalloilija Chris Millsin isälle.

Sutton ja Casey vakuuttivat syyttömyyttään, mutta Sutton joutui irtisanoutumaan.

– Se oli lavastus. Kuka lähettäisi rahaa tuolla tavalla? Ja sellainen paketti jotenkin aukeaa? Sellaisen avaamiseen tarvitaan sorkkarauta, Sutton sanoi Kansas City Starin haastattelussa 2011.

Koripalloareenalle Suttonin nimi

Sutton palasi valmentamaan Oklahoma Stateen, mistä hän vetäytyi eläkkeelle vuonna 2006. Kolme kuukautta aiemmin hän oli loukkaantunut auto-onnettomuudessa, jossa hän oli syyllistynyt rattijuopumukseen. Sutton myönsi tuolloin sairastavansa alkoholismia.

Oklahoma Staten yliopiston koripalloareena nimettiin vuonna 2005 Eddie Sutton Courtiksi.

– Se merkitsee todella paljon. Se on melkoinen kunnia, Sutton sanoi.

Suttonin kolmesta pojasta kaksi on toiminut koripallovalmentajina Yhdysvaltain yliopistosarjoissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden ja Heinolan arvokisoihin ilmoittautunut yli 350 pyöräsuunnistajaa – kaukaisimmat osallistujat Japanista, Australiasta ja Uudesta-Seelannista
 2. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 3. Lintumaalaukset ihastuttavat kävijöitä navettagalleriassa Asikkalassa
 4. Murtautuja vei lahtelaisen Hot Club Dance Companyn harjoitustiloista asuja ja peruukkeja – "Todennäköisesti joku yrittää myydä tavaroita netissä"
 5. Kuka on vuoden positiivisin lahtelainen? Nyt on aika ehdottaa
 6. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 7. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 8. Kuljettaja väisti ajoradalle juossutta eläintä Launeella – auto suistui tieltä
 9. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 10. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 11. Rattijuoppo kolhi toista autoa Lahden Nastolassa
 12. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 13. Vasemmistoliitto ja RKP samoilla linjoilla Marinin kanssa työllisyystoimien aikataulusta – päätöksillä aikaa loppuvuoteen
 14. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 15. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.