Futsalmaajoukkue keikkuu unelman kynnyksellä – kokenut porukka ei kuitenkaan luovuta

Panu Autio miesten futsalmaajoukkueen harjoituksissa Eerikkälän urheiluopistossa Tammelassa maaliskuussa. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

STT

Koronavirus on kaiken muun ohella pistänyt mullin mallin urheilunkin, siirtäen tai jopa kokonaan peruen urheilutapahtumia ympäri pallon. Yksi suomalaisittain kiinnostava tapahtuma sai hiljattain osakseen siirron, kun futsalin miesten MM-turnaus tyrkättiin koronakaaoksen tieltä vuodella myöhemmäksi eli ensi vuoden syys-lokakuulle.

Mutta hetkinen, futsalin MM ja suomalainen kiinnostavuus? Kyllä vain, sillä Suomen miesten maajoukkue on kuin varkain hilannut itsensä ensimmäisen arvokisapaikkansa tuntumaan. Esteenä suomalaisreissulle Liettuassa 16 kuukauden päästä (toivottavasti) pelattavaan turnaukseen on enää Serbia, jonka Suomi kohtaa MM-jatkokarsinnassa.

Kaksi Serbia-kohtaamista pelataan kun pelataan, vielä asiasta ei ole tarkkuutta. Ja siihen asti futsalmiehet keikkuvat arvokisaunelmansa kynnyksellä.

– No, ei sitä mieti onko (vuodella siirto) hyvä vai huono asia. Se ei yllättänyt, varsinkin kun muistaa että kyseessä on MM. Joukkueita joka puolelta maailmaa, matkustamiset ja muut asiat siinä... Vaikka koronatilanne olisikin Euroopassa hallinnassa, eihän sitä tiedä mikä on tilanne muualla, suomifutsalin ikoni Panu Autio miettii tilannetta.

– Tavallaan se on herkullinenkin tilanne: magein juttu on vielä edessä.

Autio on ollut maajoukkueen matkassa 15 vuotta ja vaikka ensi vuoden MM-kisoissa ikää olisikin mittarissa jo 36 vuotta, ei mies ole hetkeäkään miettinyt kentän sivuun hyppäämistä.

– Onhan tuo arvokisaunelma sellainen, että se vanhojakin motivoi, Autio nauraa.

"Vanhoja" piisaa, sillä maajoukkueen ryhmässä on 34-vuotiasta Autiotakin iäkkäämpiä eli 35-vuotias Mikko Kytölä ja 38-vuotias Antti Teittinen. Vaikka "ikämiehillä" pohdinnat ovat jokaisella omat jatkon suhteen, uskoo Autio ryhmän pysyvän kasassa. Ja futsalin kaltaisessa lajissa kokemus on nimenomaan voimaa.

– Osaa lukea peliä ja tehdä oikeita valintoja, Autio kuvailee kokemuksen tuomaa etua sähäkän vaiheikkaaseen lajiin.

– Ja me olemme menneet jo tosi pitkän matkan yhdessä. Tiivis ydinryhmä, isolla sydämellä, maajoukkueessa kautta aikain eniten otteluita pelannut ja eniten maaleja tehnyt Autio painottaa vielä porukan puolesta.

Grönlannin seikkailu toiveissa - ja tavoitteena urheilijan arvonnousu

Autio on kiertänyt futsalin myötä maailmaa, myös lajin ensimmäisenä suomalaisammattilaisena ulkomailla. Koronaa ennen oli odotuksissa päästä vielä varsin eksoottisiin maisemiin, kun Grönlannissa piti pelata futsalin Pohjoismaiden mestaruudesta. Turnauksen pelaaminen on kuitenkin nyt hyvinkin epävarmaa, kuten niin moni muukin asia tällä hetkellä maajoukkueen kuvioissa.

– Se olisi uusi seikkailu, katsotaan miten käy sen kanssa. Vaikeata ennustaa, kuten muutakin maajoukkueohjelmaa. Milloin jatkokarsinta pelataan? Ja miten treenipelit sitä ennen?, Autio aprikoi ja tietää, että vastauksiin voi mennä vielä aikaa.

Siviilityössäkin riittää kysymyksiä, joihin pyritään hakemaan vastauksia. Autio työskentelee Jalkapallon Pelaajayhdistyksessä yhteyspäällikkönä, ja on koronatalven ja -kevään aikana huomannut, kuinka ahdistavaa epävarma tilanne on ollut pelaajille.

– Yritämme edistää sitä, että urheilu ammattina olisi tulevaisuudessa arvostetumpaa suomalaisessa yhteiskunnassa. Urheilijat eivät ole samalla viivalla muiden työntekijöiden kanssa, Autio toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hollolan Kiikunlähteen parkkipaikka poistetaan – paikalliset kyllästyivät jatkuvaan liikenteeseen ja roskiin, luonnosta kerätään jopa ulostepapereita
 2. Lahden Rautatienkadulla kokeillaan kaksisuuntaista pyöräilyä – nämä asiat kannattaa huomioida ensi viikosta alkaen
 3. Poliisi kehotti lopettamaan Helsingin Black Lives Matter -mielenosoituksen liiallisen väkimäärän takia
 4. Lahdessa halutaan lisää ammattilaisia kuntayhtiöiden hallituksiin – poliittiset palkintopaikat voivat vähentyä
 5. Koronakevään ketutuksesta syntyi sarja kirkkovenekoruja, jotka pelastivat hollolalaisen kultasepän konkurssilta
 6. Kiuru: Hallitus ei anna yleistä suositusta kasvomaskien käytöstä
 7. Virtaava vesi ja sulava jää - palkitun viinilasin suunnitellut lasitaiteilija inspiroituu luonnon helmassa
 8. Perussuomalaisten Turtiainen tviittasi huumorikuvan poliisin tappamasta miehestä – ryhmänjohtaja Tavion mukaan käytös ei ole hyväksyttävää
 9. Lahdelle jää joukkoliikennetuista vain murusia
 10. Korkea katto ja uusi sisäänkäynti, Lahden kaupungintalon sisäpiha halutaan avoimeksi kohtaamispaikaksi
 11. Hämeen kauppakamarin kyselyn mukaan koronakriisi iski yritysten liikevaihtoon: "Konkurssiriski on noussut"
 12. Huvivenekin tarvitsee nyt päällikön, määrittää uusi vesiliikennelaki – "Soutuveneessäkin pitää jonkun ottaa vastuu"
 13. Suomen MM-rallia ei ajeta tänä vuonna – "Terveys ja hyvinvointi ovat aina etusijalla"
 14. Nelostien pullonkaula katoaa: Hartolan-Oravakivensalmen osuus sai rahoituksen hallituksen lisätalousarvioesityksessä
 15. Vääksynjoen muinainen silta saa muistomerkin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.