Maastohiihdon maailmancup-ohjelman yllä pysyvät koronakysymysmerkit – Ruka kuitenkin paikoillaan cup-avaajana

Rukan maailmancup-avaus 27.–29. marraskuuta on kisakalenterissa paikoillaan. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

STT

Koronaviruspandemia jätti kuluneen talven maastohiihdot loppujen lopuksi pitkälti rauhaan moneen muuhun urheilulajiin verrattuna. Tulevaa hiihdon maailmancupia koronakaaos sotkee vielä kuukausia, koska sen verran auki ovat paitsi pandemiakehitys myös cupin kisaohjelma.

– Kaikilla osapuolilla, niin kisajärjestäjillä, maajoukkueilla, kansainvälisellä hiihtoliitolla FIS:llä, sponsoreilla ja mediakumppaneilla on ehdoton tahtotila, että maailmancup viedään läpi tavalla tai toisella, FIS:n maastohiihdon maailmancup-komitean suomalaisjäsen Hannu Koivusalo kertoi torstaisen FIS-kokouksen kenties tärkeimmän tiedon.

Isompaa säätöä saattaa olla koronatilanteesta riippuen edessä, mutta toistaiseksi muutokset cup-ohjelmaan ovat pieniä. Ranskalaispaikka Premanonissa ei helmikuun alussa kisata, koska koronan aiheuttama epävarmuus oli järjestäjille liikaa jo tässä vaiheessa. Mutta Rukan maailmancup-avaus 27.–29. marraskuuta on paikoillaan, ja niin myös Rukaa seuraavat Lillehammerin cup-kisat. Norjassa näkymiä kuitenkin heikentävät vuoden loppuun asti ulottuvat maahantulorajoitukset, joiden aiheuttamien hankaluuksien kanssa norjalaisjärjestäjät painivat lähiviikot ja toivovat parasta.

– Norjaan on päästettävä ihmisiä, jotta hiihdot voidaan kisata. Meidän, kuten kaikkien muidenkin kisajärjestäjien, on vahvistettava tapahtuman järjestäminen kesäkuun 15. päivään mennessä, kertoi FIS-komitean norjalaisedustaja Åge Skinstad uutistoimisto NTB:lle.

Kisoja "bulkeissa"

Jos Lillehammer tai joku muu cup-tapahtuma jumittaa koronatilanteeseen, on FIS:n mietittävä B-suunnitelmaa. Siinä cupia hiihdettäisiin "bulkeissa" eli ensin kisoja lähekkäin olevilla alueilla ja sitten taas seuraavalla lähekkäisillä alueilla ja niin edespäin. Cupia kisattaisiin esimerkiksi pohjoisessa joulukuussa ja Tour de Ski -kiertuetta vaikkapa vain yhdessä maassa. MM-hiihdot Oberstdorfissa helmi-maaliskuussa olisivat myös yksi bulkki, esimerkiksi.

– Nämä ovat eri skenaarioita, joita selvitellään. Tämä on kaikkea muuta kuin yksinkertaista, Koivusalo painotti asioiden keskeneräisyyttä.

– Mutta isossa kuvassa kun katsoo, niin kyllä Suomella on erittäin vahva rooli (tulevassakin cup-kaudessa). Kummassakin eli Rukalla ja Salpausselällä (tammikuussa) kilpaillaan kaikki (FIS:n maailmancupien) lajit.

Vaihtoehdoista sitä pahinta eli hiihtolajien cup-kausien kokonaista tyssäämistä ei ajatella. Kuten Koivusalo korosti, cup halutaan viedä läpi tavalla tai toisella.

– Tuota pahinta skenaariota vältellään kaikin mahdollisin keinoin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu todennäköisesti perjantaiaamuun saakka, savusta ei enää ole vaaraa
 2. Työttömyys syöksähti 90-luvun laman tasolle, Lahdessa tilanne heikoin 23 vuoteen – "Syksystä tulee vielä synkempi", ennakoi kauppakamarin pomo
 3. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Itärataselvityksen sanoma on kristallinkirkas"
 4. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 5. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 6. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 7. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Konstit on monet, kun kirjastot etsivät itselleen uusia asiakkaita
 8. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 9. Padasjoen maastopalopaikalla sammutettiin torstai-iltana vielä kytöpesäkkeitä
 10. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 11. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 12. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 13. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 14. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 15. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.