Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Salibandyliiga aloittaa uuden ajan F-liigana – uusi lyhenne jakaa pelaajatähtien mielipiteitä

Miesten ja naisten salibandyliigat tekivät historiallisen ratkaisun ja häivyttivät lajin pois sarjan nimestä. Uusi F-liiga ja sen suunnitelmat julkistettiin keskiviikkoaamuna. F-liiga tiedotti uuden aikakauden alkavan, mutta liigaorganisaation toimitusjohtaja Kimmo Nurminen vakuuttaa, ettei historiaa tulla unohtamaan.

– Ei toki. Historiatilastot ovat edelleen tärkeitä. Emme aloita nollilta, Nurminen vastasi puhelimitse STT:n kysymykseen maratontaulukon ja kaikkien aikojen pistetilastojen kohtalosta uuden ajan alkaessa.

Uusi nimi jakoi STT:n haastattelemien pelaajien Peter Kotilaisen, Sami Johanssonin ja Nico Salon mielipiteet. Nurmisen mukaan uudella nimellä pyrittiin tietoisesti irti lajista.

Sarja kertoi tiedotteessaan F-kirjaimen symboloivan salibandyn englanninkielistä nimeä floorball, mutta myös sanoja Finland ja falcon. Viimeksi mainittu tarkoittaa haukkaa, joka näkyy myös sarjan uudessa logossa ja kuvaa lajin nopeutta.

Nurminen lupaa uuden liigan pyrkivän entistä tarmokkaammin saamaan näkyvyyttä ulkomailla.

– Logossa oleva muuttohaukka on maailman nopein eläin, ja se tunnistetaan kaikkialla maailmassa. Panostamme jatkossa aiempaa enemmän englanninkielisiin sisältöihin, Nurminen sanoi.

"Ei solju minun suussani"

Miesten salibandyliigan ja maajoukkueen tähtipelaajiin kuuluva Peter Kotilainen kuuli jo viime viikolla suunnitelmasta vaihtaa miesten ja naisten salibandyliigojen nimi yhteiseksi brändiksi nimeltä F-liiga. Salibandyliiga julkisti nimen keskiviikkoaamuna, ja Kotilaisella riittää edelleen sulateltavaa.

– Kuulin asiasta viime viikolla, kun teimme siihen liittyviä videoita. Hyvä, että tulee oma brändi sarjalle, mutta nimivalinta herättää kummastusta. Ei solju minun suussani. Tuntuu, että se on liian vaikea suomalaisille, jyväskyläläisen Happeen hyökkääjä Kotilainen kommentoi STT:lle.

– Itse olisin pysynyt vanhassa nimessä. Luulen, että monissa yhteyksissä vanhaa nimeä tullaan käyttämään edelleen. Lajiväki tietää mistä on kyse, kun puhutaan F-liigasta. Muilla menee pitkään ennen kuin tajuaa mistä on kyse, maailmanmestari pyöritteli.

Sarjan mukaan F-kirjain symboloi salibandyn englanninkielistä nimeä floorball, mutta myös sanoja Finland ja falcon. Viimeksi mainittu tarkoittaa haukkaa, joka näkyy myös sarjan uudessa logossa ja kuvaa lajin nopeutta.

– En koe ongelmaksi sitä, että nimi ei aukea heti. Se vähän herättää lisää mielenkiintoa, tunteita ja keskustelua. Mielestäni tämä on ihan raikas idea. Ehkä oli hyvä aika ottaa käyttöön uusi nimi ja viedä sarjaa kaupallisempaan suuntaan, kestomenestyjä Tampereen Classicin hyökkääjä Sami Johansson kommentoi.

Myös naiset pelaavat F-liigaa, mutta omassa sarjassaan. Naisten sarja on jaettu A- ja B-tasoihin, kuten viime kaudellakin.

– Vähän valtavirrasta poikkeava ratkaisu, mutta mielenkiintoinen idea, että tasa-arvoa nostettiin esille, Johansson vastasi kysymykseen miesten ja naisten sarjojen tuomisesta saman nimen alle.

Pyritään maailman parhaaksi

Tiedotteen mukaan sarjan strategiatyön tavoitteena on kasvattaa F-liigasta Suomen tavoittavin sisäpalloilusarja. Vuoteen 2028 mennessä F-liigan tavoite on olla maailman paras ja arvokkain salibandyn liiga ja brändi.

– Toivon, että pelaajat innostuisivat tästä kasvojenkohotuksesta, kun rakennamme sarjaa maailman parhaaksi, maajoukkuekapteeni Nico Salo sanoi STT:lle.

Salo työskentelee ja pelaa Classicin palveluksessa. Hän kuuli brändiuudistuksesta maanantaina seurojen etäpalaverissa.

– Varmasti kaikilla on sulateltavaa ja vaatii hetken aikaa, että nimeen tottuu. Varmasti ihmiset hämmentyvät, kun törmäävät nimeen. Toivottavasti he reagoivat siten, että ottavat selvää, mistä on kyse, Salo tuumi.

Hiki virtaa edelleen

Salon ja Johanssonin Classic on hallinnut pääsarjaa usean vuoden ajan. Classic-kaksikko ja Happeen Kotilainen eivät usko brändiuudistuksen juuri näkyvän pelaajien arjessa. Hiki virtaa tuttuun tapaan, kun pelaajat valmistautuvat tärkeään kauteen.

Suomen mestaruuden lisäksi jaossa on maailmanmestaruus, jota Kotilainen, Salo ja Johansson himoitsevat joulukuussa pelattavissa MM-kotikisoissa.

– Mennyt kausi jäi kesken, joten nälkää jäi. MM-kilpailut tulevat olemaan iso hetki, kauppatieteitä Tampereen yliopistossa opiskeleva Johansson tunnusteli.

Kotilainen on keskittynyt puolitoista vuotta päätoimisesti salibandyyn.

– Aiemmin tilanne oli se, että pelasin salibandyä, kävin töissä ja opiskelin. Kolmen asian hoitaminen samaan aikaan oli raskasta, mutta nyt päivän pystyy rytmittämään paremmin, Kotilainen vertaili.

– Kauden jälkeen olin kolme viikkoa kipeänä, mikä otti aika lujille. Happeen kanssa aloitimme harjoitukset kolme viikkoa sitten ja olemme treenanneet pienillä porukoilla. Ensi kaudeksi tulee hyvä porukka, Kotilainen paalutti.

Katse ulkomaille

Maailman huippupalloilusarjoista esimerkiksi jääkiekon NHL on käännättänyt verkkosivujensa sisältöjä usealle eri kielelle. Jalkapallon puolella Saksan Bundesliigalla on saksankielisten lisäksi myös englanninkieliset verkkosivut.

F-liigan tavoitteena on kasvaa lajissaan maailman suurimmaksi.

– Suomessa monilla muilla lajeilla ei ole tätä mahdollisuutta. Jääkiekossa NHL on suurin, jalkapallossa Valioliiga ja koripallossa NBA. Näissä lajeissa suomalaiset sarjat eivät voi kasvaa suurimmiksi, mutta salibandyssä se on mahdollista, liigaorganisaation toimitusjohtaja Nurminen sanoi.

Suomalainen salibandy on kasvattanut näkyvyyttään maailmalla, kun pari vuotta sitten miesten liiga vei ottelun Singaporeen. Menneellä kaudella Suomen cupin finaalit pelattiin Virossa.

– Kansainvälinen salibandyliitto näytti ottelun verkkosivuillaan. Lähetystä katsottiin 30 eri maassa, Nurminen sanoi.

– Kansainvälisellä jääkiekkoliitolla on vain kaksi jäsenmaata enemmän kuin Kansainvälisellä salibandyliitolla, Nurminen vertailee kasvumahdollisuuksia.

F-liigan tiedotteessa kerrottiin tavoitteesta kasvaa Suomen tavoittavimmaksi sisäpalloilusarjaksi. Yrittääkö F-liiga haastaa jääkiekon Liigan, joka on ollut pitkään markkinajohtaja niin yleisömääriltään kuin näkyvyydeltäänkin?

– Jääkiekkoliiga ei ole mukana näissä sisäpalloilusarjoissa. Mukana ovat salibandyn lisäksi muun muassa lentopallon, koripallon, käsipallon ja futsalin pääsarjat, Nurminen täsmensi.