Kolminkertainen F1-mestari ei jättänyt ratkaisukisaa kesken, vaikka bensa loppui – Jack Brabhamin kuolemasta kuusi vuotta

Australialainen Jack Brabham vuodelta 1966 olevassa kuvassa. AFP / LEHTIKUVA

STT

Jack Brabham voitti F1-sarjan kolmesti, mutta jo mestaruuksista ensimmäinen sinetöi hänen paikkansa autourheilun kaanonissa.

Kyseessä oli kauden 1959 päätöskilpailu Yhdysvalloissa, ja australialainen Brabham oli matkalla mestariksi. Kilpailun päätöskierroksella hänen Cooperistaan loppui bensa.

Brabham nousi autostaan, muttei suostunut antamaan periksi. Vaikka kilpailu oli imenyt miehestä voimia, hän lähti työntämään Cooperiaan kohti ruutulippua ylämäkeen.

Matkaa ei ollut paljoa jäljellä, mutta harvoin formula-autoa on työntämällä maaliin viety. Brabham kuitenkin pääsi perille, sijoittui neljänneksi ja juhli ensimmäistä F1-mestaruuttaan.

Tarinan arvoa ei himmennä, että mestaruus olisi itse asiassa tullut joka tapauksessa hänen pahimpien haastajiensa päätöskilpailun sijoitusten perusteella.

Brabhamin kuolemasta tulee tiistaina kuluneeksi kuusi vuotta. F1-sarjan kolminkertainen maailmanmestari kuoli 19. toukokuuta 2014 kotonaan 88-vuotiaana.

Brabham voitti F1-sarjan myös vuosina 1960 ja 1966. Kolmesta mestaruudesta viimeisin tuli hänen ja Ron Tauranacin perustamassa Brabham-tallissa.

Brabham on ainoa F1-kuljettaja, joka on yltänyt mestaruuteen nimikkotallissaan ja nimikkoautollaan. Hän on myös kautta aikain ensimmäinen australialainen F1-mestari ja ensimmäinen sarjan takamoottorisella autolla voittanut kuljettaja.

Brabhamia ei tunnettu suupalttina

Brabham on muistellut kauden 1959 päätöskisaa muun muassa vuoden 2004 omaelämäkerrassaan The Jack Brabham Storyssa.

– Kuulin yleisön huutavan, kannustavan ja taputtavan. Minulle on sanottu, että he villiintyivät. Moottoripyöräpoliisit saapuivat. Tilanne oli hyvin kummallinen, kun yritin työntää F1-autoani maaliin mestaruuden ratkaisseessa gp:ssä moottoripyöräsaattueessa, Brabham kertoi Reutersin mukaan .

Brabham tunnettiin vähäpuheisena miehenä, joka antoi tekojensa puhua puolestaan.

Myös hänen pojistaan Geoff, Gary ja David Brabhamista tuli kilpa-ajajia. Geoffin ja Davidin meriittilistalta löytyvät muun muassa Le Mansin 24 tunnin ajon voitot.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Käsikranaatti odotti vuosikymmenet Vesijärven pohjassa, kunnes 11-vuotiaat pojat löysivät ja nostivat sen torstaina ylös
 2. Enemmistö Asikkalan päättäjistä aikoo puoltaa Vääksyn Yhteiskoulu -hankintaa, mutta viime hetken soraäänet ovat äänekkäitä – kuntaa syytetään tietojen salailusta, ESS selvitti mistä on kyse
 3. Lahtelaisen jengiläisen asunnossa dopingaineita, aseita ja vahvaa kokaiinia
 4. Vesijärven pohjasta nousi käsikranaatti - poliisi on purkanut eristyksen Lahden matkustajasatamassa
 5. Heinolan Pursiseuran Jyri Lehtinen on voittanut useamman Päijännepurjehduksen, eikä palo rakkaaseen lajiin sammu, vaikkei voittaminen olekaan enää se kaikkein tärkein asia
 6. Lojerin sairaalasänkyjen valmistus siirtyi Lahdesta Hollolaan
 7. Myös mansikkapellolla voi olla Koronaa – "Ei tarvitse nimeä pelätä"
 8. Lahden Matkakeskukselle rakennettu Jaksonkatu on avattu liikenteelle
 9. Etäopiskelu vaikeutti monen nuoren elämää, eikä nuorisotyöllä ollut Lahdessa resursseja auttaa – Etsivän nuorisotyön profiilia pyritään nyt elvyttämään runsaiden lisäavustusten turvin
 10. Näppis: Jos Tapanilassa ei ole kyse rasismista, niin sitten on kyse psyykkisesti sairaiden syrjimisestä
 11. Gallup: Tarvitaanko Asikkalan Vääksyyn isoa yhteiskoulua?
 12. Lahtea markkinoidaan nyt kotimaan matkailijoille
 13. Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 14. Ministeri Lintilä näkee Lahdessa potentiaalia kansainväliselle huipulle, mutta yrityksiä pitää rohkaista – "Ravimiehenä sanoisin, että teillä on nyt paalupaikka"
 15. USU-gallup: Hieman yli puolet pitää rasismia merkittävänä ongelmana Suomessa – "Huolestuttava tulos", sanoo tasa-arvoministeri

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.