Askel kohti normaalia – Lukas Hradecky valmiina taas tositoimiin

Lukas Hradecky sanoo, että hänellä totta kai on kova hinku pelaamaan. Markku Ulander / LEHTIKUVA

STT

Ensi viikonloppuna se sitten vihdoin koittaa, jos ei urheilumaailman mullin mallin pistänyt koronavirus tee vielä ikävää yllätystä. Saksan jalkapallon pääsarja Bundesliiga alkaa, ja tolppien väliin palaa pian myös yksi sarjan eliittimaalivahdeista. Jolla intoa todellakin vaativaan tehtäväänsä piisaa.

– Totta kai hinku on kova pelaamaan!, Leverkusenin ja Suomen maajoukkueen tähtivahti Lukas Hradecky huudahti sähköpostitse STT:lle viime viikolla.

– Se olisi eka askel normaaliutta kohti, ja sosiaalisestikin antaisi uuden ulottuvuuden ja tekemistä ihmisille kotona, että pelejä voisi katsella, Hradecky täydensi.

Matka kohti normaaliutta on ollut pitkä ja välillä turhauttavakin. Silti, tauko tuntui alussa jopa hieman paluulta pikkufutariksi.

– Onhan tässä vaihdellut mielialat ristiin rastiin. Tosi kivat pari ensimmäistä viikkoa, kun sai vaan palata juurille niin sanotusti, treenata ilman määränpäätä. Se muistutti jalkapallon nauttimisesta ilman paineita, niin kuin se lapsena oli, Hradecky kuvaili.

– Mutta sen jälkeen pelejä ja määränpäätä rupesi kaipaamaan.

Hradeckyn mukaan pakkotauko ei ammattipelaajan arkea lopulta juurikaan muuttanut. Tuttu treenit/koti-vaihtelu jatkui pitkälti kuten ennenkin, sillä Saksassa harjoitukset jatkuivat parin viikon täystauon jälkeen huhtikuun alussa pienryhmissä.

– Joukkuekavereita on näkynyt ”astettain”, veskarit kun vaihtelivat silloin tällöin ryhmiä. Joten ei siinä mitään kummallista, no eri kopeissa suihkuteltiin toki, ja eri aikaan treenattiin, mutta kommunikointi rajoituksien sisällä oli ihan normaalia.

Ja kotona, no sielläkin viihtyi.

– Nautin jopa, että sain olla yksin, rauhoittua, lukea, pelailla, ihan mitä tahansa. Kun viihtyy yksin, on helvetin helppoa viihtyä muiden kanssa, kun se aika taas tulee, Hradecky muistuttaa muitakin korona-arjen kanssa ehkä välillä tuskailevia.

. Merkillistä se tulee varmasti olemaan .

Hradeckyn ja Leverkusenin avauspeli on paluukierroksen ensi maanantaina päättävä vieraspeli Niklas Moisanderin edustamaa Werder Bremeniä vastaan. Bremenin 42 000-paikkainen Weserstadion on tyhjänä, sillä katsojia ei peleihin sallita.

– Merkillistä se tulee varmasti olemaan, mutta myös eräänlainen uusi kokemus. Kommunikointi nousee tärkeämpään arvoon. Ja meitä testataan vähän eri lailla henkisesti, kun latautuminen pitää olla maksimissa, vaikka pelit ilman katsojien melua ja siitä kertyvää adrenaliinia jäävätkin puuttumaan, Hradecky ennakoi.

Vaikka ihmismassat puuttuvatkin peleistä, koronaviruksen kanssa on joka tapauksessa oltava tarkkana. Saksassa on kohistu pelaajien saamista tartunnoista, mutta Hradecky luottaa paluun onnistumiseen.

– Totta kai meidät on briiffattu mahdollisista riskeistä. Uskaltaisin väittää, että (Saksan jalkapalloliiga) DFL ja Bundesliga ovat se parhaiten toiminut jalkapallo-organisaatio, mitä koronaan tulee.

– Kentällä riski on todella pieni saada tartunta, varsinkin kun meidät testataan joka kolmas päivä, ja positiivisen näytteen antaneita ei tietenkään päästetä lähellekään muuta joukkuetta.

Elpyminen vie aikaa - mutta tästäkin toivutaan

Koronakriisin vaikutuksista urheiluun pidemmällä aikavälillä voidaan vielä vain arvailla. Lajiaan rakastava Hradecky ainakin luottaa, että jalkapallo selviää.

– Tästä elpyminen ja se normaaliuden valo tunnelin päässä on todella kaukana vielä. Taloudellisesti totta kai kovin isku seuroille, liigoille, sponsoreille, työntekijöille ja kaikille, joita jalkapallo koskettaa.

– Jaksan kuitenkin uskoa, että tästäkin toivutaan. Yhteisöllisyys on uskomaton voima, ja jalkapallossa se on valtavan vahvaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut