Miesten jalkapalloliiga pyörii heinäkuun alusta miltei marraskuun loppuun – "Tämä on poikkeuksellista aikaa"

Alun perin miesten jalkapalloliigan kausi oli tarkoitus aloittaa 11. huhtikuuta. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

STT

Kotimaiset jalkapalloliigat ehtivät keskiviikkona ensimmäisinä palloilusarjoina ilmoittamaan kausiensa alkamisesta kesällä niin miesten kuin naistenkin puolella.

Naisten Kansallisen liigan aloituspotkun on määrä osua palloon 13. kesäkuuta. Miesten liiga pääsee näillä näkymin vauhtiin heinäkuun alusta.

Koronapandemian lykkäämän miesten liigan aloitus- ja päätöspäivämäärät ovat 1. heinäkuuta ja 21. marraskuuta. Pelijärjestelmä pysyy ennallaan, sillä liigassa pelataan 12 joukkueen kaksinkertainen runkosarja, jota seuraavat kuuden joukkueen yksinkertaiset jatkosarjat.

Joukkueille kertyy kauden aikana 27 ottelua, 22 runkosarjassa ja viisi jatkosarjassa. Alun perin kausi oli tarkoitus aloittaa 11. huhtikuuta.

Viime kauden uutuus jatkosarja sai hyvän vastaanoton, eikä konseptia katsottu aiheelliseksi muuttaa.

– Liigaseurat itse tekivät päätöksen ottaa jatkosarja mukaan. Se oli liigayhteisön oma päätös, liigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa kertoo STT:lle.

Otteluohjelmassa vielä viilattavaa

Pienenä erona viime vuoteen on se, että sarjajärjestelmään kuuluvaa lopputurnausta viimeisestä europaikasta ei järjestetä alkavalla kaudella. Tilapäinen muutos koskee nykyistä poikkeustilannetta.

Palloliitto on myös varautunut koronatilanteen mahdollisiin muutoksiin. Kausi voidaan tarvittaessa pelata kaksinkertaisena sarjana ilman jatkosarjoja.

Liigan otteluohjelman julkaisua joudutaan odottamaan tovi, ilmeisesti toukokuun loppuun.

– Meidän täytyy katsoa, mitä rajoitteita viranomaiset lopulta määräävät. Miesten Suomen cupia on jäljellä neljä kierrosta. Esimerkiksi ne ottelut pitää ottaa huomioon, kun liiga ja Palloliitto tekevät yhteistyötä, Marjamaa sanoo.

Heinäkuun alku on liigalle hänen mukaansa aikaisin ajankohta käynnistää sarjakausi.

– Halusimme pelaajille vähintään kolmen viikon täysipainoisen harjoittelujakson ennen kauden alkua. Näillä näkymin joukkueet pääsevät aloittamaan täysipainoisen joukkueharjoittelun kesäkuun alussa, Marjamaa selvitti liigan tiedotteessa.

Rajoitusmääräykset tarkentuvat

Yhteensä 27 ottelun rykäisy reilussa neljässä ja puolessa kuukaudessa joukkuetta kohti on tiivis paketti. Pelitahti on hengästyttävä.

– Tämä on poikkeuksellista aikaa. Ei voi vedota siihen, mitä aiemmin on tehty, Marjamaa huomauttaa.

Liigaseurat ottivat sarjan kotisivulla ilolla vastaan ratkaisun aloittaa kausi heinäkuun alussa. Toisaalta seurojen epätietoisuuden puki sanoiksi HIFK:n toimitusjohtaja Christoffer Perret.

– On vielä paljon asioita, joita emme tiedä. Emme esimerkiksi tiedä, kuinka paljon yleisöä saamme päästää otteluihin tai milloin yleisöä ylipäätään saa päästää katsomoihin. Emme vielä tiedä, mikäli kauden aikana tulee muutoksia, mutta tämän tiedon myötä voimme ainakin alkaa tehdä suunnitelmia, Perret kuvaili.

Kesäkuun alussa urheilutapahtumia voi järjestää niin, että läsnä saa olla yli 50 mutta alle 500 ihmistä. Aluehallintovirastot täsmentävät urheilu- ja muiden yleisötapahtumien ehtoja lähiaikoina.

– Käymme jatkuvasti tiivistä keskustelua terveysviranomaisten kanssa varmistaaksemme pelaajien ja yleisön turvallisuuden, liigan Marjamaa lisäsi.

Palloliitto tiedottaa sarjoistaan miesten Ykkösen ja Kakkosen sekä naisten Ykkösen alkamisajankohdista ensi viikolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronan aiheuttamat hoitojonot ovat pisimmät Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä – "Jonojen purkamisessa menee käsitykseni mukaan aikaa ensi kevääseen"
 2. Päijät-Hämeen kausityöntekijöiden koronatartuntoihin tiukka vastaveto - Ukrainalaista työvoimaa ei haluta Suomeen yhtään enempää
 3. Lahtelainen hienopuuseppä innostaa ihmisiä nikkaroimaan – "Itse tehtyjen tavaroiden esittelystä innostuu paljon enemmän kuin rahalla ostetuista"
 4. Lahden eteläinen kehätie etenee: Luhdantaustankatu avataan ajoneuvoliikenteelle torstaina
 5. Ensimmäinen Salpausselkä geoparkin infopiste avattiin Vääksyyn – muihin alueen kuntiin infopisteitä tulee viimeistään ensi kesänä
 6. Myyjä remontoi talonsa "uuteen kukoistukseen" ilman lupia ja purki muun muassa kantavan väliseinän – ostaja haastoi myöhemmin käräjille
 7. Lukijalta: Yhteisyrityksen myötä hoitoon pääsy paranee
 8. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 9. Useita pyörävarkaita jäi kiinni Lahdessa – yksi yritti pyöräillä karkuun
 10. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 11. Hovioikeus hylkäsi Venäjä-yhteyksistään tunnetun Johan Bäckmanin syytteen Ylen toimittajan vainoamisesta – yllytys törkeään kunnianloukkaukseen pysyi
 12. Iäkäs pyöräilijä kaatui jouduttuaan väistämään autoa Heinolassa – poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja
 13. Kutsumaton vieras räpiköi savupiipussa Hollolassa – nokkaisi vielä pelastajaa mennessään
 14. Taksimatkustajalta puuttuivat Lahdessa rahat, mutta monenlaista epäilyttävää oli mukana
 15. Poliisi pysäytti katsastamattoman auton Asikkalassa, kuskin kunnossa sanomista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.