Miksi Litmanen ei eläköitynyt maajoukkueesta?

Atte Airo

"Kokenut ja kolhiintunut, vaan ei lannistunut, konkari hakee seuraa tositarkoituksella. Jos kaipaat kympin miestä, niin tässä hyvä ehdokas. Olen intohimoinen ja liikunnallinen, muutakin kuin vain paikallaan jököttävä patsas. Olethan luotettava ja maanläheinen, mieluiten maajoukkue. Ota yhteyttä, jos kiinnostuit ja kykenet antamaan minulle peliaikaa. Thompsonit ja Houllierit älkää vaivautuko."- Nimim. Hra 47.

Liipolalaisittain kunnioitettavaan 47 vuoden ikään viime tiistaina ehtinyt Jari Litmanen on tuskin jättänyt edellisen kaltaista seuranhakuilmoitusta senssipalstoille. Mutta luultavasti voisi sen aivan hyvin tehdä.

Pallotaituri Litmasen rakkaus Suomen jalkapallomaajoukkuetta kohtaan ei jäänyt "Litin" uran aikana huomaamatta. Harvinaislaatuisesta lojaalisuudesta kertoi se, että Litmanen parsi itsensä usein kasaan loukkaantumiskierteen keskellä juuri maaotteluiden ajaksi. Oman henkilökohtaisen uransa kannalta Litin olisi kannattanut lopettaa maajoukkueura kolmekymppisenä.

Maaottelut olivat Suomen maajoukkueen kautta aikain tärkeimmälle pelaajalle erityisen kuormittavia. Vaikka Litmasen ympärillä oli 2000-luvun alussa

suomalaisittain ennennäkemättömän laadukas pelaajisto, niin sen onnistuminen oli paljolti Litmasen panoksesta kiinni. Maajoukkueen onneksi Litillä olikin kyky venyä äärirajoilleen tärkeissä ja suurissa otteluissa. Tällaisiksi Litmanen jostain syystä luki joka ikisen maaottelun.Tästä näkökulmasta ajatellen ei olekaan mikään ihme, että näissä peleissä saattoi silloin tällöin käsi murtua tai pää aueta. Ja vaikka Litmanen olisikin selvinnyt maaottelusta ilman diagnosoitua loukkaantumista, niin urheilijan kehon kuormituksen kannalta ne jättivät varmasti aina tuntuvan jälkensä.

Viime aikoina Huuhkajissa on noussut trendiksi jo varsinainen joukkopako. Niklas Moisander, Perparim Hetemaj ja Kari Arkivuo ovat hiljain ilmoittaneet torjuvansa maajoukkuekutsut jatkossa. Jokainen heistä on ollut jo vuosikauden niin sanottuja 90 minuutin miehiä maajoukkueessa.

Suomalaisen jalkapallokansan keskuudessa eläköitymispäätökset maajoukkuetehtävistä ovat saaneet varauksettoman tuen. Siitäkin huolimatta, ettei vahvoja seuraajaehdokkaita ole varsinaisesti jonoksi asti.

Lopettamispäätösten myötä olen tullut viime aikoina ajatelleeksi Litmasta. Olisiko hänenkin tullut lopettaa maajoukkueuransa jo hyvissä ajoin? Kuten sanottua, niin kansainvälistä uraansa ajatellen ehdottomasti. Kenties sitä jopa yleisesti odotettiin. Olihan seuraava Kuningas jo tiedossa, kun pääkaupungin toimittajat rakastuivat Klubin keskikentällä ihastuttaneeseen nuoreen Alexei Eremenkoon.

Litmasen ajatusmaailman oli kuitenkin ilmeisesti iskostunut, että maajoukkueen matkaan lähdetään kun kutsu käy. Taisi Litti joskus jossain haastattelussakin todeta asian niin, että Suomen pelipaidan päälle pukeminen on kunnia josta ei kieltäydytä. Kenties hän tekisi niin vielä tänä päivänäkin, jos kutsu kävisi.Sellainen on tuo koko kansan herra 47. Todellinen maajoukkuelegenda. Onnittelut hänelle merkkipäivän johdosta!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pienet kaupat kasvattavat suosiotaan, ja kulutuskäyttäytymisen muutosta on havaittu Lahdessakin – "Suuren ostoskärryn täyttäminen ei välttämättä enää ole ykkösjuttu"
 2. KymiRingin tapahtumatoiminta alkaa kesällä pienimuotoisesti – "Ensisijaisena tavoitteena on vuokrata rataa ryhmille"
 3. Koronakriisi on koetellut erityisesti nuorten naisten toimeentuloa – Yhä useampi suomalainen tarvitsee nyt ja kesällä Kelan tukea elämiseen
 4. Lahti Aqua -konsernissa vakava työtapaturma – kätensä menettänyt vaatii oikeusteitse korvauksia
 5. 26.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä kasvoi yhdellä eilisestä
 6. Lahden Mustankallion tunnelin valaisinviat korjataan – tunneli pois käytöstä
 7. Saara Larkion Esalainen: Pois alta, täysi taimikärry tulee sinua kohti, eikä meitä pysäytä kuin lokakuu
 8. Pääkirjoitus: Yhtymäkokouksen loputon farssi ei naurata enää ketään
 9. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Taiteellista johtoaan uusiva Sinfonia Lahti tuo mieleen Frozen-elokuvat
 10. Asukashaku Lahden Talojen uusiin kohteisiin kaupungin keskustassa ja Nastolassa alkoi
 11. Hyvinvointiyhtymä perustaa omat vanhus- ja vammaisneuvostot kunnallisten neuvostojen rinnalle
 12. Lahden Okeroisten liittymän viereen voi syntyä yli 200 työpaikkaa, tontti myös uudelle huoltamolle
 13. Ahkeran Uusi Alku -kisojen lipunmyynti alkoi - lippumääräksi varmistui 400 kappaletta
 14. Suomen sisäinen muuttoliike kasvatti Lahden väkilukua huhtikuussa
 15. Häädön saaneen espoolaismiehen epäillään virittäneen räjähteen ovelleen – kaksi poliisia loukkaantui

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.