Australian MM-ralli peruttu maastopalojen takia, Hyundai vei merkkimestaruuden

Jari-Matti Latvala kaasutteli Australian rallipoluilla vuosi sitten. Lehtikuva/AFP

STT

Viikonlopuksi kaavailtu Australian MM-ralli on peruttu suurten maastopalojen takia. Kilpailun oli määrä alkaa torstaina. Maastopalot ovat riehuneet etenkin Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa, jonka pohjoisosassa ralli oli tarkoitus ajaa.

Kauden päätöskisan peruuntuminen varmistaa Hyundaille valmistajien mestaruuden. Talli johti Toyotaa 18 pisteellä Espanjan MM-rallin jälkeen.

Järjestäjien mukaan asiasta päätettiin perusteellisten keskustelujen jälkeen, joihin osallistuivat muun muassa Uuden Etelä-Walesin osavaltion hallintoa, Kansainvälinen autourheiluliitto FIA ja paloviranomaisia. Aluksi järjestäjät suunnittelivat kisan järjestämistä lyhennetyllä reitillä, mutta lopulta peruminen oli ainoa vaihtoehto.

– Ottaen huomioon kaikkien edun ja turvallisuuden, rallia ei ole sopivaa järjestää, tapahtuman edustaja Andrew Papadopoulos sanoo.

Rallin kuljettajat ovat jo paikalla Australiassa, mutta ovat joutuneet seuraamaan tilannetta voimattomina.

– Tämä on todella sääli asukkaille ja paikallisille, että tällainen luonnonkatastrofi kohtaa heitä. Pidän päätöstä rallin perumisesta ehdottoman oikeana. Ei ole syytä riskeerata kenenkään elämää, jotta me pääsisimme ajamaan rallia, MM-sarjassa kahdeksanneksi päätynyt Teemu Suninen kommentoi tiedotteessaan.

– Olemme surussa mukana, ja valmiina tarjoamaan apuamme.

Suninen matkusti Australiaan Japanin kautta. Ford-kuljettaja kävi jo valmistautumassa ensi kauteen, sillä Japanin ralli tulee uutena mukaan MM-sarjaan.

Hätätila palojen takia

Uuteen Etelä-Walesiin julistettiin maanantaina hätätila maastopalojen takia. Ralli oli tarkoitus ajaa Coffs Harbourissa osavaltion pohjoisosassa.

Paloissa on kuollut toistaiseksi kolme ihmistä ja yli 150 kotia on tuhoutunut. Monilla alueilla asukkaita on kehotettu jättämään kotinsa.

– Ajatuksemme ovat Uuden Etelä-Walesin yhteisön parissa, etenkin niiden, jotka ovat menettäneet rakkaansa, elantonsa tai kotinsa, Papadopoulos jatkoi.

Toyotan virolaiskuljettaja Ott Tänak varmisti maailmanmestaruutensa jo Espanjassa. Tänak ajaa ensi kaudella Hyundain riveissä.

Mäkinen melko tyytyväinen kauteen

Tommi Mäkisen johtama Toyota olisi Australiassa taistellut vielä merkkimestaruudesta. Vaikka toinen perättäinen valmistajien MM-kulta jäi haaveeksi, Mäkinen oli kohtuullisen tyytyväinen kauden antiin.

– Välillä näytti, että meillä on hyvät mahdollisuudet ajaa merkkimestaruus, mutta siinä ei nyt ihan onnistuttu, Japanista puhelimitse tavoitettu Mäkinen sanoi.

– Meillä tuli liikaa pistemenetyksiä ja keskeytyksiä. Saimme kuitenkin yhden mestaruuden sekä paljon voittoja.

Toyotan tallipomon mukaan Australian kisan peruminen oli oikea päätös.

– Nyt puhutaan kuitenkin isosta katastrofista ja paikallisten ihmisten elämästä. Me ehdimme varmasti ajaa vielä rallia. Tärkeintä on, että siellä päässä saadaan ihmisten olot kuntoon.

Mäkisen tiimillä ei ole vielä yhtään kuljettajasopimusta ensi kaudelle, kun Tänak karkasi merkkimestaruuden voittaneen Hyundain leiriin. Suomalaisista jatkosopimusta Toyotan kanssa hinkuu konkari Jari-Matti Latvala. Myös nuoren Kalle Rovanperän on ounasteltu liittyvän Mäkisen talliin.

Lähteenä myös: rallyaustralia.com.au

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hanhiongelma ryöstäytyi käsistä Kaivannon uimarannalla Heinolassa
 2. Kaasujalka oli jälleen raskas Lusin suoralla Heinolassa
 3. Heinäkuussa on vielä hiljaista, mutta elokuussa tanssitaan jo muutamalla Päijät-Hämeen tanssilavalla – katso, missä lavatansseja järjestetään
 4. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa
 5. Tallimaisemissaan kisaava Knows Best ei lähde Suur-Hollolaan pullistellen – ravivalmentaja Hannu Laakkonen on virittänyt viisivuotiasta ruunaansa maltillisesti kohti huippua
 6. Heinolan kirkkoherra Janne Hatakka toivoo kirkolta suvaitsevaisuutta – "Olen surullinen, että emme mahdu samaan porukkaan, jos olemme jostain eri mieltä"
 7. Hammashoitokäynnit vähenivät jopa alle puoleen korona-aikana – jonojen purkuun voi mennä vuosia, arvioi Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja
 8. Yön uutiskooste: Marinin hallituksen kykyihin luotetaan enemmän kuin Rinteen ja Sipilän
 9. Luitko jo tämän: Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 10. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 11. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 12. Päijäthämäläisen Salpausselkä Geoparkin haku Unesco-verkostoon käynnistyi – statuksen voi saada aikaisintaan vuonna 2022
 13. Valtio jakaa kunnille 2 miljardia euroa, mutta silti jopa Helsinki tekee kymmenien miljoonien eurojen tappiot – "Veronkorotuksissa joudutaan tekemään isoja arvovalintoja", sanoo kokenut kuntakonsultti
 14. Ministeri ja Kuntaliiton toimitusjohtaja vääntävät kuntien uusien tehtävien rahoituksesta julkisen talouden sukeltaessa – "Emme usko, että valtionkaan rahat riittävät"
 15. Lauri Ilolan Esalainen: Aion päihittää Novak Djokovicin, jos se edesauttaa tapahtumakesän jatkumista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.