Kotaja kelasi seitsemänneksi – Tähti karsiutui sivulajinsa 400 metrin huipennuksesta Dubaissa

Amanda Kotaja oli ratakierroksen alkuerissä neljäs ajalla 58,16. LEHTIKUVA / Mikko Stig

STT

Ratakelaaja Amanda Kotaja päätti urakkansa parayleisurheilun MM-kilpailuissa Dubaissa tyytyväisenä. Kakkosmatka 400 metriä tuotti seitsemännen sijan T54-luokan matkan maailmantilastossa 20:ntena olleelle Kotajalle, viimeviikkoisen 100 metrin MM-voiton jatkeeksi.

– Finaalipaikka ja seitsemäs sija täyttivät minun tavoitteeni, kauden parhaan aikansa 57,79 MM-finaalissa tiistaina kirjannut Kotaja kertoi Urheiluliiton tiedotteessa.

Finaalin voitti Kiinan Zou Lihong ajalla 53,28. Yhdysvaltain Amanda McGrory oli toinen ajalla 54,85, pronssin vei Australian Eliza Ault-Connell ajalla 55,30.

– Kelaus tuli hyvin aina etusuoran alkuun, mutta sitten iskivät hapot käsiin, enkä päässyt enää eteenpäin samalla rytmillä kuin takasuoralla, Kotaja kertaili finaalia.

Kotajan katse kääntyy nyt kohti ensi vuotta ja paralympiaa Tokiossa. Ensi kesään kuuluvat myös EM-kisat Puolan Bydgoszczissa.

– Tämä kausi on ollut mielettömän hyvä. Olen päässyt takaisin omalle huipputasolleni. Tästä on hyvä rakentaa kehitystä Tokion paralympialaisiin, Kotaja sanoi.

– Tokion kisoihin ei ole hirveän paljon aikaa, joten täytyy valmentajan kanssa miettiä, mitä asioita yritetään vielä parantaa. Olen luottavainen, että me olemme oikealla tiellä.

Suomalaisista tiistaina finaalissa nähtiin myös F34-luokan keihäänheittäjä Tuomas Manni. Hän heitti tuloksen 22,48 sijoittuen 11:nneksi. Mestaruuden otti Kolumbian Mauricio Valencia kisaennätyksellä 35,25.

Tähdelle jäi mietittävää ennen Tokiota

Dubaissa T54-luokassa satasen mestaruutta juhlinut Leo-Pekka Tähti karsiutui sivulajinsa 400 metrin finaalista. Tähti oli välieränsä kuudes ajalla 48,79. Välierien paras oli toisen erän voittanut Tunisian Yassine Gharbi ajalla 46,75.

Aikavertailusta finaaliin riittivät myös 48,09 ja 48,16. Porilainen jäi finaalivauhdista siten 0,63 sekuntia.

– Välierä lähti hyvin käyntiin. Ensimmäinen 250 metriä meni suunnitelmien mukaan. Vielä 200 metrin kohdalla huippunopeus oli parempi kuin alkuerissä, mutta sitten hyydyin viimeisellä 100 metrillä, Tähti kertasi.

Tähti kelasi Dubaissa päämatkansa satasen lisäksi 400 metrin ja 800 metrin kisat. Tokion paralympialaisissa Tähden päämatkat ovat 100 metriä ja 400 metriä. Dubain MM-kisat kertoivat Tähdelle, että vielä on hiottavaa.

– 100 metrillä onnistuttiin hyvin kunnon ajoituksessa. Kunto oli kauden paras, mutta kun kisaa analysoitiin, sieltä löytyi syitä pieneen epäonnistumiseen. Ne olivat lähinnä teknisiä asioita, jotka pitää fiksata Tokioon mennessä, Tähti kertoi.

Hän ei ollut tyytyväinen 100 metrin finaaliaikaansa 13,97, vaikka voittikin kisan. Ratakierroksella hän ihmetteli, että oma taso jäi viime vuoden EM-kisojen vauhdista.

– Valmentaja Juha Flinckin kanssa pitää sitten miettiä tarkemmin, mikä voisi olla taustalla. Tosin näyttää siltä, että kaikilla ajat ovat nyt olleet kevään Sveitsin kisoihin verrattuna 1–2 sekuntia heikompia.

Ensi kesänä parayleisurheilijoilla on EM-kilpailut kesäkuussa Puolan Bydgoszczissa ja paralympialaiset elo-syyskuun taitteessa Tokiossa, joten luvassa ei ole yhtä pitkää kautta kuin tänä vuonna.

– Kausi on ollut pitkä ja tietyllä tavalla henkisesti raskas, kun ennen näitä kisoja oli kahden kuukauden tauko, ettei ollut kilpailuja. Se oli sellaista odottelua, Tähti puntaroi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.