Juoksuvalmentaja Salazar myöntää kovan kielenkäytön mutta kiistää uudet syytökset

Valmennettavat sanovat Salazarin painostaneen heitä muun muassa laihduttamaan. LEHTIKUVA/AFP

STT

Dopingin takia neljän vuoden toimintakieltoon asetettu juoksuvalmentaja Alberto Salazar myöntää käyttäneensä rajua kieltä valmennettaviaan kohtaan, mutta kiistää muut väärinkäytökset. Salazar puolustautuu The Oregonian -sanomalehdessä julkaisemassaan kannanotossa hänen entisten valmennettaviensa viime viikolla esittämiä syytöksiä vastaan.

Amerikkalaisjuoksija Mary Cain kirjoitti viime viikolla The New York Timesissa joutuneensa Salazarin valmennuksessa niin ahtaalle, että hän pohti itsemurhaa. Cainin mukaan Salazar painosti häntä laihduttamaan niin paljon, että Cainin kuukautiset loppuivat kolmeksi vuodeksi.

Toinen entinen Salazarin valmennettava Amy Begley kertoi Salazarin sulkeneen hänet harjoitusryhmästä, koska piti juoksijaa liian lihavana.

– Olen saattanut sanoa asioita, jotka olivat tunteettomia tai epähienotunteisia auttaakseni urheilijoitani selviämään kovasta harjoittelusta. Jos joku urheilija loukkaantui, se ei ollut tarkoitukseni ja olen pahoillani. Kiistän kuitenkin, että yksikään urheilija olisi joutunut väärinkäytösten tai sukupuolisyrjinnän uhriksi ollessaan Oregon Projectissa, Salazar kirjoitti.

Nike rahoitti harjoitusryhmää

Oregon Project oli urheiluvälinevalmistaja Niken rahoittama harjoitusryhmä, joka toimi 2001–2019. Ryhmän perustanut Salazar sai aiemmin tänä vuonna Yhdysvaltain antidopingtoimikunnalta Usadalta neljän vuoden toimintakiellon dopingrikkomuksista. Pian tämän jälkeen Nike ilmoitti lopettavansa ryhmän rahoittamisen.

Salazarin valmentamista urheilijoista tunnetuin oli Britannian nelinkertainen olympiavoittaja Mo Farah, joka valmentautui Salazarin opein vuosina 2011–2017. Farah jätti Salazarin valmennuskeskuksen loppuvuodesta 2017.

Hiljattain päättyneissä Dohan MM-kilpailuissa mukana olleet seitsemän Oregon Projectin urheilijaa voittivat kolme kultamitalia, yhden hopean ja yhden pronssin. Valtioiden välisessä mitalitaulukossa Nike Oregon Project olisi sijoittunut viidenneksi.

Salazar on ilmoittanut hakevansa toimintakieltoonsa muutosta valituksella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 2. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 3. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 4. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 5. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 6. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 7. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 8. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 9. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 10. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 11. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 12. Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja todettu 7 253
 13. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 14. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti
 15. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.